32 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | RvA: Vraagtekens bij oliewet

HomeMediaAmigoe | RvA: Vraagtekens bij oliewet
RvA: Vraagtekens bij oliewet
RvA: Vraagtekens bij oliewet

WILLEMSTAD — De Raad van Advies (RvA) zet vraagtekens bij de manier waarop de regering de Petroleumlandsverordening wil gaan invoeren. Deze wet heeft als doel om het onderzoek naar en de winning van petroleum in de wateren rondom Curaçao alsmede in de ondergrond daarvan, mogelijk te maken.

De zogenoemde oliewet werd eind vorige week naar de Staten gestuurd.

Het voorstel gaat uit van het aanwijzen van een naamloze vennootschap, die het exclusieve recht heeft op het onderzoek naar en de winning van petroleum in de wateren rondom Curaçao. Het gaat hierbij om een overheids-nv die namens het privaatrecht moet gaan functioneren. Deze nv, de Kompania di Petroli i Gas (KPG), is inmiddels opgericht. Het is deze KPG die met oliemaatschappijen overeenkomsten zal moeten sluiten om tot een onderzoek en boringen naar olie en gas in de Curaçaose wateren over te gaan.

De minister van Algemene Zaken krijgt twee instrumenten om deze naamloze vennootschap aan te sturen. Zo dient de premier overeenkomsten die de nv wil aangaan eerst goed te keuren, de zogenoemde goedkeuringsbevoegdheid. Ook heeft de premier de bevoegdheid om de nv een schriftelijke aanwijzing te geven, als zij niet de verplichtingen zoals in de wet vermeld nakomt, de zogenoemde aanwijzingsbevoegdheid.

De RvA stelt in haar advies aan de regering dat de memorie van toelichting (MvT) op de wet op tal van punten onvoldoende gemotiveerd is. Zo gaat de MvT niet in op de redenen waarom de regering bovengenoemde activiteiten in de wateren rondom Curaçao alsmede in de zeebodem en ondergrond daarvan wenst te stimuleren. Ook is in de MvT niet opgenomen, aldus de RvA, waarom de regering heeft gekozen voor de privaatrechtelijke behartiging van het onderzoek naar en de winning van petroleum.

De Raad heeft verder ook problemen met het feit dat straks de premier met tegenstrijdige belangen te maken krijgt bij het uitvoeren van toezicht op de eerdergenoemde naamloze vennootschap. Aan de ene kant heeft de minister de goedkeuring-, maar ook de aanwijzingsbevoegdheid ten aanzien van de nv. Maar als lid van de Raad van Ministers heeft hij ook met de privaatrechtelijke bevoegdheden te maken die het Land toekomen als enige aandeelhouder van de overheidsvennootschap.

“Dit spanningsveld van verschillende belangen en bevoegdheden die samenkomen in een persoon, in dit geval de minister, kan volgens de Raad leiden tot tegenstrijdige belangen. Teneinde de spanning in de overheidsvennootschap tussen publieke en private belangen te mitigeren beveelt de Raad de regering aan een afweging te maken of het instellen van een onafhankelijke Raad van Commissarissen (…) ten behoeve van de overheidsvennootschap een oplossing zou kunnen zijn”, aldus de RvA in haar advies.

De RvA is verder van mening dat de regering, om te voorkomen dat straks maar één minister het voor het zeggen krijgt over de nv, in de wet moet laten opnemen dat de Raad van Ministers haar toestemming moet geven voordat de premier goedkeuring kan verlenen aan de overheids-nv bij het aangaan van een overeenkomst met een derde.

Winst

De RvA laat zich ook uit over de voorgestelde winstdeling van de mogelijke opbrengsten op olie- en gasproducten die in de Curaçaose wateren worden gevonden. In plaats van het huidige voorstel dat toestaat dat de oliemaatschappij met haar overheadkosten kan schuiven waardoor een lagere winstuitkering kan worden betaald, voelt de RvA veel meer voor een alternatief van de sectordirecteur van de ministerie van Financiën. Dit voorstel gaat uit van een vergoeding voor elke eenheid petroleum die gewonnen wordt. De RvA wil dan ook weten waarom de overheid niet voor dit alternatief heeft gekozen.

SER: Proefboringen

In haar eigen advies aan de regering stelt de SER (Sociaal Economische Raad) een belangrijke vraag, namelijk of er petroleum aanwezig is in de wateren rondom Curaçao. SER merkt op dat ‘op verschillende momenten publiekelijk is gesteld dat er documenten beschikbaar zijn die de aanwezigheid van petroleum in de bodem van de wateren rondom Curaçao zouden aantonen’.

“De SER is van oordeel dat het de SER in ieder geval is gebleken dat ondanks seismologische documenten alleen door het uitvoeren van proefboringen onomstotelijk kan worden vastgesteld dat er olie aanwezig is in de ondergrond van de wateren rondom Curaçao.”

De SER verwijst in dit verband naar Cuba waar het afgelopen decennium op basis van de seismologische onderzoeken door verschillende oliemaatschappijen meerdere proefboringen zijn uitgevoerd, maar dat niet heeft geresulteerd in de ontdekking van winbare petroleumvoorraden.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Stanley, gewoon doorgaan met wat je aan het doen bent…volg je hart want dat klopt tenminste 🙂
    Ook al ligt niet alles binnen je bereik: ook halverwege deChriftoffelberg is het uitzicht mooi !!!

  2. Was van plan om te helpen. Nu weet ik het niet meer. Het onrecht en racisme zal altijd blijven bestrijden. Mijn kennis en kunde stel ik mij ter dienst. Ben blij dat ik toch mensen spreek die duidelijk zijn.

  3. Eerlijk gezegd wist ik dit niet. Hrt laatste wist ik. Speelde al in de jaren tachtig. Anders was de Shell gebleven. Ik weet dat alles op Curacao om geld gaat. Een kleine groep is sedert of daarvoor dat in stand te houden. Komrn telkens de zelfde namen naar voren. Zijn wij dom? Of laten wij ons leiden? Het is zo klaar of als een klontje en toch trapt de bevolking in hun shit. Dat neemt niet weg dat de opdrachtgevers moeten worden aangehouden. Ook hrt gedrag van Wiels moet onder de kaak worden gesteld. De bevolking heeft er recht op. Wat ik niet begrijp dat de Antillaanse regeringen jarenlang hun bevolking heeft misleidt. Er moet nu echt een nieuw jong parlament, met vertrouwen van de bevolking komen. Wat u mij nu heeft gezegd breekt mij de bek open.

  4. @ Stanley,

    Wiels ging voornamelijk van de ene geldschieter naar de ander en stortte dat geld vervolgens op zijn eigen bankrekening in Miami. Daar vond men maar liefst 900,000 USD !!!!
    Kan aan mij liggen, maar er zijn dagen dat zo’n bedrag niet op mijn bankrekening staat en geloof me, die bankrekening loopt niet in Miami.

    Voorlopig heeft Abraham gewoon gelijk: er is geen bewijs voor olie in de wateren rond Curacao en wel om een heel simpele reden. De bodemgesteldheid is dusdanig dat er nimmer sprake is geweest van opbouw van olie of gas.
    Anders had Shell hier ook nog wel gezeten.

  5. Denkt u dat, De Nederlandse handelspolitiek komt boven water dwarrelen. Vergis je daar niet in. Opeens worden wij, geen zogenaamde gemeente, maar een echte gemeente. Die mensen die het voor het zeggen hebben zijn dan binnen. Daarna bepaald Nederland. Beste heer Mossel, wij moeten onze bevolking goed informeren. Wiels ging van wijk naar wijk. Het geloof if in zijn partij is tanende. Er moet nu een partij echt de scepter over nemen.

  6. Olie in Curacrimse wateren, Een politiek speeltje van Gerrit de Raaf en Jasjes check om hun volk te laten zien dat zij hun volk rijk willen maken. Nou mensen vergeet het maar, deze twee losers gaan over lijken. Eerst krijgen hun familie en vriendjes een vette betaalde baan in de ( schijn geld opbreng familie nv) en als er echt olie of gas word gevonden zal er ook weer eerst verdeeld worden onder dan genoemde familie namen sjeik Gerrit de Raaf , sjeik Jasjes,, sjeil El Hakim. sjeik Jamolaadin uit de fles, sjeik asfalt Coopereuss, sjeik Wilsoe. etc etc. En de corrupte politici blijven hun eigen volk belazeren, beliegen en bedriegen tot zij zelf er bij dood neer vallen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties