Amigoe | ‘Sambil eind mei zeker open’

door Favell Maduro

‘Sambil eind mei zeker open’

‘Sambil eind mei zeker open’

WILLEMSTAD — Maart wordt het zeker niet meer maar wel eind mei 2015. Over de officiele openingsdatum van het winkelcentrum Sambil bij Veeris is heel veel gespeculeerd. Nu zegt Jonathan Cohen, general manager van Sambil, dat het winkelcentrum vrijwel zeker op 28 mei opengaat. Dat is de openingsdag geweest van alle elf winkelcentra die zijn familie heeft gebouwd en nog steeds beheert.

Timmerlieden, metselaars en andere bouwvakkers lopen in en uit de nu nog lege units. Sommigen zijn bezig om gipsplaten te bevestigen. Zo worden beetje bij beetje de contouren van wat binnenkort een winkel moet zijn zichtbaar. En het is niet één maar bijna alle units waaraan nog druk wordt getimmerd.

“Kijk, dit wordt een restaurant”, wijst Jonathan Cohen in een bouwruimte. “De keuken is in Nederland besteld maar nog niet op het eiland gearriveerd. Dus toen wij aan de ondernemers hebben gezegd dat ze nog twee maanden de tijd hebben om hun winkel in orde te krijgen, was het een opluchting voor hen.”

Zeker is dat het gebouw van het winkelcentrum eind deze maand wordt opgeleverd. Om die deadline te halen zijn alle bouwvakkers nog druk in de weer om zelfs het dak bij de centrale hal, waar allerlei restaurantjes komen, af te bouwen. Het visvormige gebouw is van binnen nog kaal. Op de witte panelen staan wel plattegronden en de namen van de bedrijven die erin komen. Dan blijkt dat er heel veel belangstelling is vanuit binnen- en buitenland om zich te vestigen in het imposante gebouw.

Dat Sambil de doodsteek wordt voor Punda wuift Cohen weg. “De manier waarop wij zaken doen, is altijd om een win-win-situatie te creëren. De klanten die vanuit het buitenland hier komen, zullen ook in Punda gaan winkelen”, denkt hij. Aan de andere kant zal Sambil volgens Cohen een totaalpakket aanbieden, waardoor een toerist of iemand van het eiland van alles kan ervaren en beleven in het winkelcentrum. Op grote schermen in het eetgedeelte wordt straks de aankomst van vliegtuigen aangegeven. Hierdoor hoeft men niet meer op Hato te wachten.

Ook vreest Cohen niet voor een terugloop van de werkgelegenheid elders op het eiland. De komst van het winkelcentrum zal die juist bevorderen denkt hij. Cohen wijst op de moeite die zij zelf hebben gedaan om dit tegen te gaan. Vanuit Sambil hebben ze de bedrijven die gevestigd zijn in hun andere winkelcentra, gewezen op de mogelijkheid om zich ook op Curaçao te vestigen. “Deze winkelketens hebben aangegeven dat ze niet alleen in Sambil willen zitten, maar twee tot drie filialen willen openen op het eiland.”

Het eerste gedeelte dat in mei wordt geopend, is vrijwel geheel verhuurd. Sommige units staan nog leeg. Dat heeft volgens Cohen te maken met het feit dat sommige ondernemers nog in onderhandeling zijn met grote bedrijven om een filiaal hier te openen. Deze ondernemers geven aan waar ze eventueel willen gaan zitten, maar hebben het driejarig contract nog niet getekend. Ook zijn er afgelopen tijd ondernemers geweigerd. “De Sambil-belevenis moet van hoog niveau zijn”, benadrukt Cohen. Een dumpshop willen ze er daarom niet tussen hebben.

Over het tweede gedeelte van het winkelcentrum wordt nog onderhandeld. Een bedrijf wil zich daar vestigen en neemt daardoor een groot gedeelte van het centrum in beslag. Welk bedrijf dat is, wilde Cohen niet vertellen. Als die onderhandelingen slagen, gaat dat gedeelte volgend jaar open.

Jonathan Cohen vormt inmiddels de derde generatie van het familie-imperium. Hij hoopt dat zijn 88-jarige grootvader Salomon Cohen, die de basis heeft gelegd voor de Sambil-keten, eind mei op Curaçao is om de opening mee te maken. “Hij gaat nu nog elke dag naar kantoor, maar zijn gezondheid moet het ook toelaten om naar Curaçao te vliegen. De opening gaat gepaard met een groot muziekfestival waar verschillende Latijns-Amerikaanse sterren optreden. De komende tijd zullen er meer bijzondere activiteiten worden georganiseerd. Het doel is om per dag zo’n vierduizend bezoekers te hebben.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *