Amigoe | Samenwerking goktoezicht al intensiever

GCB controleert niet op online gokken, omdat daarvoor geen wetgeving bestaat, aldus Campbell, verwijsend hiervoor naar de minister van Justitie.

GCB controleert niet op online gokken, omdat daarvoor geen wetgeving bestaat, aldus CEO Gino Campbell, verwijzend hiervoor naar de minister van Justitie

DEN HAAG — De Nederlandse Kansspelautoriteit werkt al intensiever samen met de Gaming Control Board op Curaçao bij de aanpak van illegale gokactiviteiten. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zei dit vanmorgen in een debat over de Nederlandse kansspelwetgeving.

Ondertussen wacht de Tweede Kamer nog steeds op een goed inhoudelijk antwoord van minister Ronald Plasterk over het onderwerp.

De Curaçaose goksector werd vandaag genoemd door SP-Tweede Kamerlid Nine Kooiman. Ze zei dat veel illegale goksites op Curaçao en St. Maarten gevestigd zijn en een verstorende werking hebben op de openbare orde in beide landen, maar ook in het Koninkrijk.

“De Nederlandse Kansspelautoriteit (is) bij uitstek het orgaan binnen het Koninkrijk dat de expertise in huis heeft om het illegale aanbod te bestrijden en het legale aanbod te controleren,”

zei Kooiman. Mede namens de VVD vroeg ze Dijkhof niet alleen om de Kansspelautoriteit in te schakelen voor de strijd tegen illegaal gokken, maar de Nederlandse organisatie bovendien ook toezicht te laten houden op legaal gokken in beide landen.

Staatssecretaris Dijkhof benadrukte dat Curaçao en St. Maarten zelf toezicht houden.

“Ze hebben een eigen kansspelwetgeving, dus ik kan niet zoveel beloven. De Nederlandse Kansspelautoriteit werkt al samen en heeft die samenwerking met de collega-toezichthouders het afgelopen jaar geïntensiveerd. Maar ik kan niet bepalen dat wij meer gaan doen,”

zei de staatssecretaris, die de motie om die reden ontraadde.

De reactie van Dijkhof was in lijn met eerdere antwoorden van minister Plasterk en ook met zijn uitspraken tijdens zijn werkbezoek aan Curaçao. Plasterk zei dat hij zich terughoudend zal opstellen.

Woensdag, tijdens een vergadering van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties, bleek dat met name SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak daar bezwaar tegen maakt, omdat de minister extra tijd heeft gevraagd voor het beantwoorden van de vragen.

“Nu lees ik in de Antilliaanse media dat Plasterk zich niet met deze zaak zal bemoeien en daarmee dus ook de Kamervragen niet inhoudelijk zal beantwoorden,”

aldus Van Raak, verwijzend naar het artikel in de Amigoe ‘Plasterk past voor Nederlandse bemoeienis’ van 17 juni.

“Mocht de minister het onfatsoen hebben om uitstel te vragen en dan vervolgens geen inhoudelijke antwoorden te geven, dan zal ik hem linea recta naar de Tweede Kamer roepen. Ook tijdens het reces.”

Op het moment van deze uitspraak was overigens nog niet bekend dat Plasterk wegens hartproblemen de hele zomer afwezig is. Op suggestie van commissievoorzitter Jeroen Recourt (PvdA) werden de zorgen van Van Raak verwoord als een verzoek om opheldering over de uitspraken van Plasterk op Curaçao.

Bron: Amigoe

Dossier Gokken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *