31 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Schending mensenrechten en ondeugdelijk bestuur’

HomeNieuwsGezondheidAmigoe | ‘Schending mensenrechten en ondeugdelijk bestuur’

door Amigoe correspondent Otti Thomas

‘Smerige toestand daar’
‘Smerige toestand daar’

DEN HAAG — De Tweede Kamer was vandaag eensgezind in haar oordeel over de Isla-raffinaderij: er is sprake van een schending van de mensenrechten en van ondeugdelijk bestuur.

De PvdA wil die mening zwart-op-wit vastleggen in een motie om zo extra druk uit te oefenen op partijgenoot minister Ronald Plasterk, die wel wil helpen, maar niet wil ingrijpen.

Met name PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar was vanmiddag heel stellig. Hij erkende dat de Rijksministerraad voorafgaand aan een aanwijzing moet beoordelen of er sprake is van nationaal redres ofwel eigen acties van de regering van Curaçao om de situatie te verbeteren. “Maar de PvdA heeft niet de verwachting dat de nationale overheid nog op gaat treden”, zei hij. “Sterker nog, de overheid schaart zich aan de kant van de raffinaderij bij rechtszaken.” In zijn pleidooi om in te grijpen, trok Van Laar vervolgens de vergelijking met de financiële aanwijzing voor Aruba en de integriteitsaanwijzing voor St. Maarten. In beide gevallen hadden de regeringen nog altijd mogelijkheden om de problemen zelf aan te pakken, maar werd er toch ingegrepen. “De Rijksministerraad had namelijk niet de verwachting dat die mogelijkheden benut zouden worden”, zei hij.

Van Laar kreeg bijval van Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Sjoerd Sjoerdsma (D66). “Dit klinkt als een doorbraak”, prees Sjoerdsma zijn collega-Kamerlid Van Laar. De D66-parlementariër stelde voor om de Curaçaose regering in ieder geval alvast te waarschuwen dat de Isla-problematiek een Koninkrijksaangelegenheid wordt als er niet op korte termijn gehandhaafd wordt. Van Tongeren omschreef de Isla-raffinaderij als het ‘op afstand grootste fossiele schandaal binnen het Koninkrijk’ en sprak haar twijfels uit over het nut van adequate handhaving. Zelfs al zou de raffinaderij de uitstoot beperken, dan nog is er sprake van een schending van mensenrechten. De geldende normen zijn uit 1979 en dus zwaar verouderd. Nederland draagt bovendien verantwoordelijkheid voor het vinden van een oplossing, omdat het hele Koninkrijk moet voldoen aan de afspraken van de klimaattop in Parijs, waaronder een drastische vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), aldus Van Tongeren.

PvdA, D66 en GroenLinks zochten de steun van de VVD, verwijzend naar een motie uit 2008. Zelfs VVD-leider Mark Rutte, destijds lid van de Tweede Kamer, vond toen dat mensenrechten werden geschonden. Tweede Kamerlid André Bosman erkende dat er ook nu mensenrechten worden geschonden en er sprake is van ondeugdelijk bestuur. Maar hij benadrukte dat de raffinaderij en volksgezondheid de verantwoordelijkheid zijn van Curaçao. “We kunnen hier wel debatteren over de Isla, maar het gaat erom wat Curaçao wil. De Curaçaose pers en Statenleden moeten aandringen op duidelijkheid”, zei hij. Bosman kreeg het verwijt dat de VVD Curaçao in de kou laat staan, maar dat wees hij van de hand. “Als ze hulp willen, dan hoeven ze maar te bellen. Maar we gaan Curaçao niets opleggen.”

Smerige toestand

Bosman zei daar in feite hetzelfde mee als minister Plasterk. “Ik twijfel er niet aan dat de Isla-raffinaderij een smerige toestand is. Ik voel ook een morele verantwoordelijkheid om te helpen. Daarom heb ik ook een rondje gemaakt langs de Nederlandse ministeries om te vragen waar we kunnen helpen”, zei hij. Maar voor een aanwijzing door de Rijksministerraad voelt Plasterk niets, zelfs al gaat het alleen om de opdracht om huidige milieunormen te handhaven. “Als de Rijksministerraad ingrijpt, dan moeten we ook rekening houden met de consequenties daarvan”, aldus Plasterk.

“Handhaven kan alleen als de raffinaderij moderniseert en bij een investering voor modernisering wordt rekening gehouden met de plannen op de lange termijn”. Een aanwijzing heeft financiële gevolgen voor Curaçao en waarschijnlijk ook Nederland, zei hij. De PvdA, GroenLinks en D66 vonden echter dat eventuele toekomstplannen niets te maken hebben met een opdracht om de huidige normen te handhaven.

Europees Hof

Volgens Plasterk is er bovendien ook nog geen reden voor ingrijpen of een voorzichtige waarschuwing, die in de praktijk ook neerkomt op een aanwijzing. “Er is geen grond om te concluderen dat er sprake is van ondeugdelijk bestuur. Er is ook geen grond om te concluderen dat er sprake is van een schending van mensenrechten”, zei hij. Hij wees erop dat de Isla-raffinaderij hoog op de agenda staat van de Curaçaose regering en bevolking en dat er rechtszaken over gevoerd worden; allemaal signalen dat er serieus aandacht voor is. Het oordeel of er sprake is van mensenrechtenschendingen is uiteindelijk aan het Europees Hof, net zoals dat het geval was met betrekking tot de gevangenissen, zei hij. “Het is niet aan de minister van Koninkrijksrelaties om dat te beoordelen.”

Motie

Die terughoudendheid van Plasterk was voor Van Laar reden om een motie aan te kondigen, waarin de Tweede Kamer zich uitspreekt over de vraag of er mensenrechten worden geschonden en er sprake is van ondeugdelijk bestuur.

Plasterk deed overigens wel een aantal toezeggingen. Hij beloofde dat hij zich sterk zal maken voor een nieuw onderzoek naar de schade door de raffinaderij, zich in zal zetten voor meer milieubewustzijn op Curaçao en aan zal dringen op een reactie van de Curaçaose regering op de aangeboden Nederlandse hulp.

Bron: Amigoe

12 reacties

  1. @Hans”Wij, de Curacaoenaars, maken zelf wel uit wanneer het genoeg is.”….
    Zomaar een vraagje tussendoor….geldt dat ook voor de plakka’s uit Nederland of is dat nooit genoeg ??
    Ben trouwens wel met je eens dat in eerste instantie de “mensen onder de rook” hun eigen keus moeten maken. Snap niet dat dat niet massaal gebeurd….
    Maar ach, is dat niet met alles zo hier op het eiland. Mak als lammetjes en je alles laten aanleunen ?? 🙂

  2. Het gaat meestal om huurhuizen. Zijn deze mensen achterlijk of zo, dat ze zichzelf niet kunnen of willen beschermen? Dat is even belachelijk als dat Curacaoenaars van Willemstad naar Groningen komen om daar jarenlang te protesteren tegen het beleid van minister Kamp.

  3. Wel wel, Stella van Rijn erbij halen? Ik heb niets met deze regering noch MFK te maken. Laat ik het je nog eens uitleggen. Curacao is een autonoom land binnen het Nederlandse koninkrijk. In het Statuut is omschreven wat dat inhoudt. Als de mensen, de politiek, hier wel of geen beslissing neemt is dat hun zaak. De Nederlanders die zich hier zo druk om maken: ga bij jezelf na wat je daartoe drijft. Medelijden? Superioriteit? Welke snaren worden geraakt, dat je daar zo obsessief over doet? Wij, de Curacaoenaars, maken zelf wel uit wanneer het genoeg is.

  4. @Hans, het gaat hier om arme mensen die niet zomaar een huis ergens anders kunnen kopen. Daarom moeten deze mensen beschermd worden!

  5. Hans, volgens mij heb jij de intelligentie van Stella van Rijn – maar goed als je met de juiste mensen het bed induikt kun je met zo weinig intelligentie ook secretaris generaal worden.

    Laat ik het je nog eens uitleggen: Curacao is onderdeel van het koninkrijk en als de politiek op Curacao (lafbekken als Rosaria en strafbladbezitters asl Constantia, Schotte en Thode) de wet weigeren toe te passen is de regering in Den Haag verplicht om in te grijpen.

    Helaas toont Plasterk zich in deze zaak the coward of the country, ofwel de Alex Rosaria van Nederland.

  6. Mijn enige vraag is: waarom maken Hollanders zich daar zo druk over? Waarom die obsessie met Curacao? Overal op de wereld gaan duizenden mensen dood aan veel ergere dingen. Ga daar heen en helpen. Zolang de mensen zelf hier geen punt van maken, laat ze. Als het echt een probleem was, zouden Marchena en Wishi allang spookwijken zijn.

  7. Minister Plasterk weet van doorpakken en de wettelijke regels volgen. Desondanks danst hij behendig op het koord van de autonomie en laat het Statuut buiten beschouwing. Het Koninkrijk kan blij zijn met zo’n terughoudende minister met zo’n gretig gebrek aan daadkracht als die echt nodig is. Renée van Aller&John de Vries

  8. “Handhaven kan alleen als de raffinaderij moderniseert en bij een investering voor modernisering wordt rekening gehouden met de plannen op de lange termijn”. […]

    Plannen de lange termijn? Huh?
    Een paar schoorsteenfilters reduceren heel wat luchtemissies.

  9. Politiek is een slappe hap , waarom denkt Plasterk dat het lokale publiek via de stichtingen Nederland om ingrijpen verzoekt omdat de Curacaose regering niets doet meneer met de mond allerlei toezeggingen maar daden ho maar, nu blijkt in Den Haag dus dezelfde kliek .

  10. Het contract verloopt in 2019. Dit houdt in dat buurtbewoners nog drie jaar in zeer zware luchtverontreiniging moeten blijven zitten.
    Buutbewoners ademen generaties lang vervulde lucht in. Hoelang gaat dit nog zo door?
    Gaan ze het contract straks weer verlengen voor 20/30 of 40 jaar? Of gaan ze op gas over?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties