Amigoe | Schotte: Dit is geen reparatiewetgeving

gerrit-schotte-3

Schotte: Dit is geen reparatiewetgeving

WILLEMSTAD — Dit is geen reparatie, maar een verergering. In deze woorden reageerde MFK-Statenlid Gerrit Schotte vanochtend op de behandeling van de reparatiewetgeving voor de basisverzekering ziektekosten (bvz) tijdens een openbare vergadering van de Staten.

De reparatiewetgeving die per 1 november van kracht wordt, gaat onder meer uit van de verlaging van de inkomensafhankelijke premie voor gepensioneerden van 10 naar 6,5 procent, die gecompenseerd wordt door de verhoging van de bvz-premie voor werkenden van 3 naar 4 procent en de afschaffing van de nominale premie van 82 gulden voor de bvz per 1 januari 2015.

Vanuit de Staten hadden de eerste sprekers die vanochtend aan het woord kwamen forse kritiek op het voorstel van de regering. Zo omschreef Schotte de verlaging van de bvz-premie voor gepensioneerden als het lokaas, maar constateerde dat het voorstel tal van problemen voor burgers met zich mee zal brengen.

De MFK-leider hekelde de verhoging van de loongrens van 100.000 naar 150.000 gulden en stelde dat dit veel werknemers zal treffen. Ook wees hij naar antwoorden van de regering waarin wordt gemeld dat mocht het nodig zijn, de premie automatisch op jaarbasis met 1,25 procent verhoogd zal worden.

De mededeling van de regering dat de bvz per 1 januari 2016 moet worden opgevolgd door een algemene ziektekostenverzekering (azv), werd door Schotte afgeserveerd als ‘optisch bedrog’, omdat er nog niets is gehoord of gezien van de azv. Hij drong er bij de regering ook op aan om alle informatie over het externe bureau dat is aangetrokken om de azv voor te bereiden, naar de Staten te sturen.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang omschreef de reparatiewetgeving als een goede schijnbeweging. Ze omschreef de verlaging van de bvz-premie als een positieve ontwikkeling, maar gaf aan dat dat nog niet toereikend was omdat werkenden wel 4 procent moeten betalen. “We zijn er bijna maar nog niet helemaal. Overal ter wereld en op Curaçao krijgen gepensioneerden verlagingen. Alleen de Curaçaose regering wil hen extra laten betalen.”

PNP’er Humphrey Davelaar constateerde dat er al jaren sprake is verspilling in de gezondheidszorg. Wat het eiland nodig heeft is een systeem om de kosten in de gezondheidszorg structureel beheersbaar te maken. De bvz ziet hij dan ook niet als een eindstation, ‘omdat het uitgaat van bezuinigingsmaatregelen en van beheersmaatregelen’.

Armin Konket (PAR) constateerde op zijn beurt dat de spreekwoordelijke patiënt aan het bloeden is. “Dus volgens de regering zal de patiënt, als er niks gedaan wordt, doodbloeden. Om de patiënt te redden zal de economie nieuw leven moeten worden ingeblazen.”

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Schotte: Dit is geen reparatiewetgeving

  1. ja, inderdaad met het geld dat hij gestolen heeft kan het SVB nog jaren vooruit.

  2. wie is die Schofte?

  3. Abraham Mossel

    Het is ongelooflijk dat deze Gerrit de Raaf bekend staand als psychopaat en pathologisch leugenaar nog zijn mond mag open doen in de staten. Hij heeft alles zelf naar de kloten geholpen met hulp van zijn maffia vriendjes. Het word nu toch echt tijd dat dit stuk verdriet voor langere tijd word opgeborgen in Koraal specht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *