Amigoe | Schotte en partner gedagvaard in zaak Babel

Ex-premier Gerrit Schotte en partner Cicely Van der Dijs gedagvaard in zaak Babel

Ex-premier Gerrit Schotte en partner Cicely Van der Dijs gedagvaard in zaak Babel | Foto MFK

WILLEMSTAD — De leider van de MFK, Gerrit Schotte, en zijn levenspartner Cicely van der Dijs zijn vandaag gedagvaard voor de regiezitting van de zaak Babel die op 20 maart zal plaatsvinden. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanochtend laten weten. Schotte wordt behalve valsheid in geschrifte (vervalsing van facturen en valse opgave vermissing diplomatiek paspoort) en het witwassen van geld, ook (passieve) omkoping en overtreding van de telecomwetgeving (het voorhanden hebben van zogenoemde ‘jammers’) ten laste gelegd.

Zijn partner Van der Dijs wordt in deze zaak verdacht van valsheid in geschrifte (vervalsing van facturen), het witwassen van geld en overtreding van de telecomwetgeving.

De aan beiden ten laste gelegde feiten zouden in Curaçao, de Verenigde Staten, Zwitserland en/of Italië zijn gepleegd in de periode gelegen tussen januari 2010 en december 2013.

OM-woordvoerder Norman Serphos heeft vanochtend desgevraagd laten weten dat de deurwaarder van het OM bij Schotte en zijn partner is langs geweest en dat beide dagvaardingen zijn betekend.

“Dat wil zeggen dat zij de dagvaardingen hebben ontvangen en hiervoor hebben getekend.”

Serphos benadrukte ook te verwachten dat na deze regiezitting het nog zo’n twee maanden zal duren voordat de zaak inhoudelijk behandeld kan worden.

Op 20 maart zal met een regiezitting een begin gemaakt worden met de behandeling van de zaak die bekend is onder de naam ‘Babel’. Dit betekent dat er nog niet inhoudelijk zal worden ingegaan op de zaak.

Tijdens een regiezitting wordt gewoonlijk een planning gemaakt voor de zitting waarbij de zaak inhoudelijk zal worden behandeld. Zo zal het gerecht aangeven hoeveel tijd zij denkt nodig te hebben om de zich in het dossier bevindende processtukken door te nemen met de verdachten, zal het OM aangeven hoelang zij nodig heeft voor het requisitoir en zal de verdediging aangeven hoeveel tijd het pleidooi in beslag zal nemen.

Ook kan de verdediging tijdens de regiezitting eventuele (nadere) onderzoekswensen kenbaar maken. Zo kan zij bijvoorbeeld aangeven getuigen te willen laten horen bij de rechter-commissaris.

Het Gerecht zal uiteindelijk bepalen welke onderzoekshandelingen nog zullen moeten plaatsvinden en zal ten slotte ook bepalen wanneer en waar de inhoudelijke behandeling van de zaak zal plaatsvinden en hoe het programma er dan zal uitzien. Zoals het OM eerder begin januari al bekendmaakte, zou het onderzoek in deze zaak half januari al gereed zijn voor behandeling.

De strafbare feiten waarvan Schotte en Van der Dijs verdacht werden, waren echter nog niet volledig geformuleerd. Dat is vandaag gebeurd in de dagvaarding en uit de berichtgeving van het OM blijkt nu dat behalve de aanklachten die al eerder zijn gemeld, zoals witwassen en valsheid in geschrifte, Schotte ook strafrechtelijk vervolgd zal worden voor de zogenoemde ‘frequency jammers’ (stoorzenders, red.), die tijdens huiszoekingen in onder meer zijn woning zijn gevonden.

Ook het door Schotte als vermist opgegeven diplomatiek paspoort is, zo blijkt uit de berichtgeving van het OM, meegenomen in het Babel-onderzoek.

In mei vorig jaar werden de eerste premier van het land Curaçao en zijn partner aangehouden naar aanleiding van informatie die naar voren kwam uit onder andere de huiszoeking van hun woning in december 2013. Dat onderzoek werd in opdracht van procureur-generaal Dick Piar toentertijd gestart. Dit, in verband met een tweetal aangiften die in het najaar van 2012 werden gedaan bij het OM.

Ook bij het MFK-gebouw, het postkantoor en het Statengebouw werden onderzoeken verricht. Tijdens de doorzoekingen zijn toen documenten en gegevensdragers in beslag genomen. Die leidden uiteindelijk tot de aanhouding van Schotte en zijn partner in mei vorig jaar.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Schotte en partner gedagvaard in zaak Babel

 1. Schotte zal in een dwangbuis afgevoerd moeten worden of door een arrestatie team.
  hij blijft zitten tot dat gebeurd.
  Dat schijnt allemaal mogelijk te zijn op curacao….
  toen als MP bleef hij ook in forti zitten, totdat hij door kreeg dat er geen hele groep medestanders waren om hem te steunen.
  alleen een minigropeje betaalde krachten.
  triest figuur, echt geschikt voor een operette..

 2. Een schande dat deze charlatan nog in de Staten zit en daarin het lef heeft om de CBCS aan te spreken op een gebrek aan integriteit.

  Dat hij snel in Bon Futuro mag zitten, en wat mij betreft sluiten we Hendrik Schotte, producent van het Zaad van het Kwaad, daar ookop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *