31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Schotte: Ontneming van het woord mag niet zonder waarschuwing

HomeMediaAmigoe | Schotte: Ontneming van het woord mag niet zonder waarschuwing
Schotte: Ontneming van het woord mag niet zonder waarschuwing
Schotte: Ontneming van het woord mag niet zonder waarschuwing

WILLEMSTAD — MFK-Statenlid Gerrit Schotte werd zoals bekend tijdens het debat over Feffik gisteren in de Staten door Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco uit de zaal gezet, nadat Schotte tijdens zijn rede stelde het woord niet tot de voorzitter te zullen richten.

Schotte werd door Franco onderbroken en het woord werd hem direct ontnomen. Dit zonder een waarschuwing, iets wat volgens Schotte in strijd is met artikel 76 van het Reglement van Orde van de Staten.

Dat zegt de MFK-leider middels een persbericht met de geluidsopnamen van de discussie tussen hem en de voorzitter, alsmede van het moment dat onafhankelijk parlementariër Omayra Leeflang een voorstel van orde deed.

Dat voorstel werd door Franco niet in behandeling genomen. De voorzitter kondigde het tweede agendapunt aan, toen Leeflang het woord vroeg. Hij verzocht Leeflang hem de kans te geven zijn zin af te maken.

Zij liet hem uitpraten, waarna ze in haar voorstel van orde de voorzitter erop wees dat ook de Staten het advies inzake concessie van de Curaçao Port Services (CPS) dienden te krijgen. Het document zou alleen ter inzage aan de Statenleden gegeven worden, ‘maar verscheen echter integraal in de ochtendkrant Het Antilliaans Dagblad’.

Franco liet Leeflang uitpraten en verduidelijkte aan de hand van het Reglement van Orde dat haar voorstel over iets anders ging dan het tweede agendapunt, oftewel het debat over Feffik, en dus niet behandeld kon worden, en hij gaf vervolgens het woord aan MFK-lid Gilmar ‘Pik’ Pisas, die hem bekritiseerde naar aanleiding van zijn reactie op het verzoek van Leeflang.

Pisas werd door Franco direct onderbroken en Franco waarschuwde (onder anderen) hem dat er sprake was van verstoring van de orde, en gaf vervolgens het woord aan Schotte. Schotte zei tegen Franco dat die wederom de democratie vertrapte en ging verder in op de discussie over Feffik.

Tijdens zijn rede over Feffik legde hij aan de luisteraars uit dat hij uit respect het woord richting de voorzitter voerde, maar dit eigenlijk niet wilde doen omdat Franco de democratie vertrapte. Hierop werd hij door Franco onderbroken.

“Heer Schotte, u hebt het woord niet meer.”

Schotte lachte hierop sarcastisch en wilde van de voorzitter weten waarom hem het woord werd ontnomen. Franco kreeg niet de kans om dit uit te leggen en waarschuwde hem meerdere malen dat als hij door bleef praten, hij uit de zaal zou worden gezet.

Schotte eiste verduidelijking en ‘adviseerde’ de voorzitter om de politie dan maar te roepen. Dat is ook gebeurd. Volgens Schotte onterecht.

Franco had hem conform artikel 76 van het Reglement van Orde moeten waarschuwen dat hem het woord ontnomen zou worden, aldus Schotte. Hij citeert het artikel in zijn persbericht: Geen spreker mag in zijn of haar rede gestoord worden, tenzij hij of zij aan het naleven van het reglement herinnerd moet worden.

Ook de artikelen die volgen – namelijk 77 en 78 – citeert hij, die respectievelijk de ontneming van het woord en het verwijderen van een lid regelen.

Terecht

Voormalig griffier van de Staten en tevens jurist Frank Hanze, die de hele discussie ook heeft gevolgd, legt desgevraagd uit dat de voorzitter gisteren conform het Reglement van Orde heeft gehandeld.

Franco was niet verplicht om Schotte uit te leggen waarom, dus gebaseerd op welk artikel, hem het woord werd ontnomen en ook niet waarom hij uit de zaal zou worden gezet, aldus Hanze.

“De Statenleden behoren het Reglement van Orde te kennen, dus als het woord hen wordt ontnomen en de voorzitter tot verwijdering overgaat, hoeft hij niet per se de reden hiervoor uit te leggen.”

Franco heeft later zijn beslissing wel uitgelegd. Er bestaat geen mogelijkheid, ook niet voor de Statenvoorzitter, om op deze beslissing terug te komen.

De verwijdering van Gerrit Schotte heeft alleen gevolgen voor de vergadering over Feffik, die gisteren is begonnen. Die vergadering is geschorst en gaat op een later tijdstip verder. Dan mag Schotte er ook niet bij zijn. Bij alle andere vergaderingen van het parlement is de MFK-voorman gewoon welkom.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Ontneming van miljoenen uit de staatskas in twee jaar tijd mag ook niet zonder waarschuwing oom Gerrit. Gerrit de Raaf laat zich steeds meer in zijn kaart kijken, hij gedraagt zich zoals een echte psychopaat zich hoort te gedragen wanneer hij steeds meer in het nou komt te zitten, maar hij zal door vechten tot hij er dood bij neer valt, ook een bekende trek van de psychopaat. Dus mensen, gewoon door laten modderen onze Raaf.

  2. Hoe is het mogelijk dat de criminele idioot Schotte nog steeds in de Staten zit?

    Dat kan alleen in een bananenrepubliek.

  3. Jammer, dat er zoveel over en weer tijd wordt verspild. De heer Schotte wist dat hij verkeerd zat. Dit is zonder meer op zoek naar politiekgewin. Wij zitten zonder meer in een politiek en sociaal in een moeilijke periode. Een ieder wordt bestempeld als dader dan wel opdrachtgever van een politieke moord of zijdelings daaraan mee heeft gedaan. Niemand wil en kan elkaar vertrouwen. Het vertrouwen in onze parlement is zoek. Irritatie is klein. Ik zou zonder meer nieuwe verkiezingen uitschrijven. Laat het volk NU uitspreken wat het wil. Blijkbaar is het zitten op de pluche belangrijker dan jouw bevolking. Een bevolking die een trauma mee heeft gemaakt en geen kans krijgt om te verwerken. Ik neem een ieder in het parlement kwalijk. Regering en oppositie. Dames en heren denk even goed na. Ga niet de geschiedenis in als een aasgier. Geef uw bevolking nu de kans om uw handelen te beoordelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties