Amigoe | Secretaris Henriquez wint rechtszaak tegen ministerraad

Volgens de rechter zijn er geen goede gronden om te spreken van een vertrouwensbreuk | Persbureau Curacao

Volgens de rechter heeft Whiteman en de Raad van Ministers  geen goede gronden om te spreken van een vertrouwensbreuk | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De schorsing van Raul Henriquez, secretaris van de ministerraad, is opgeschort tot er in de bodemprocedure een uitspraak ligt. Dat heeft het gerecht in ambtenarenzaken vrijdag geoordeeld.

Volgens de rechter zijn er geen goede gronden om te spreken van een vertrouwensbreuk. De Raad van Ministers (RvM) vindt echter een terugkeer van Henriquez als secretaris echter geen optie.

Zaterdag hield de ministerraad een buitengewone vergadering met als agendapunt het vonnis. Henriquez werd door de premier geschorst nadat premier Ben Whiteman (PS) en de rest van de RvM hun vertrouwen in hem hadden opgezegd. De RvM beschuldigde Henriquez van het bespreken van gevoelige informatie met de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad.

Het geschil draait om de steun en expertise die minister Ronald Plasterk van Koninkrijkszaken heeft aangeboden bij het oplossen van de vraagstukken rond de Isla-raffinaderij. De regering reageerde afgelopen december instemmend op het verzoek. Anderhalve week later e-mailde Henk Brons van de Vertegenwoordiging aan Henriquez:

“Eerder vertelde je me dat het kabinet een brief met een gedetailleerd verzoek klaar had liggen maar dat toen op goede gronden gekozen is voor een meer politieke brief.

Zou het een idee zijn de inhoud van de gedetailleerde versie als een soort non-paper (dus niet als officiële brief) via de Vertegenwoordiging in te brengen in Den Haag?”

Deze e-mail stuurde Henriquez vervolgens door aan de premier. Die vond dat echter reden om de secretaris ter verantwoording te roepen.

Henriquez, die sinds 2005 secretaris van de Raad van Ministers is, werd vervolgens op 28 december met onmiddellijke ingang voor een termijn van drie maanden de toegang tot zijn werk ontzegd wegens een vertrouwensbreuk als gevolg van het zonder toestemming spreken over een intern politiek gevoelig onderwerp met de Vertegenwoordiger van Nederland in Willemstad.

De regering ziet de terugkeer van Henriquez als secretaris van de RvM geen optie. De ministerraad heeft daarna in maart de toegangsontzegging met minimaal drie maanden verlengd om een passende functie voor Henriquez te vinden. De rechter oordeelde dat er geen goede gronden zijn om te spreken van een vertrouwensbreuk. De regering heeft echter vanmorgen nog geen contact gehad met Henriquez over een mogelijke terugkeer naar zijn werkplek.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Secretaris Henriquez wint rechtszaak tegen ministerraad

  1. Jammer dat Cafe de Tropen gesloten is.

    Anders had Henriquez er met zijn laptop naast Norbert George kunnen gaan zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *