26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Seminar goed bestuur: ‘uiteindelijk draait het om integriteit’

HomeMediaAmigoe | Seminar goed bestuur: ‘uiteindelijk draait het om integriteit’

door Judith Ramautar

Bij het seminar was gisteren onder meer ook VVRP-minister Suzy Camelia Römer (PNP) aanwezig (tweede van rechts) | Foto Ken Wong
Bij het seminar was gisteren onder meer ook VVRP-minister Suzy Camelia Römer (PNP)
aanwezig (tweede van rechts) | Foto Ken Wong

WILLEMSTAD — Goed bestuur betekent dat bestuurders, interne toezichthouders en andere bij governance betrokkenen ter zake kundig zijn en zich moreel juist gedragen. Over good corporate governance zijn boekwerken volgeschreven, er bestaan tal van regels waaraan een commissaris of toezichthouder moet voldoen, maar toch blijven zich van tijd tot tijd schandalen voordoen bij overheids-nv’s of bedrijfsondernemingen.

Tegen toezicht heeft minister van Verkeer en Vervoer Suzy Camelia-Römer (PNP) geen bezwaar.

“Ik vind het goed als de Algemene Rekenkamer een controle doet bij mijn ministerie. Wij dienen te voldoen aan internationale kwaliteitsstandaarden.”

Maar volgens de minister moeten we er wel voor waken dat we met het ene controlemonster geen ander controlemonster creëren. Dat zei Camelia-Römer gisteren tijdens het seminar ‘Fatsoenlijk zakendoen in een onfatsoenlijke wereld’, dat de University of the Dutch Caribbean (UDC) organiseerde in het kader van haar 20-jarig bestaan.

Thema van dit seminar was Good Corporate Governance. UDC biedt al jaren de Masterclass Good Corporate Governance aan en in oktober en november staan er weer twee op de agenda. In het seminar stond evaluatie van de oude Code Corporate Governance Curaçao en de vernieuwde Code centraal. Verder kwamen ook nieuwe trends in een veranderende en roerige wereld aan bod. Camelia stipte in haar evaluatie het begrip transparantie aan.

“Wat is belangrijker: bescherming van bedrijfsgegevens of een openbare presentatie als de Staten daar om verzoeken?”

In het panel, na afloop van de lezingen, kreeg de minister bijval van oud-premier Etienne Ys, die overigens op persoonlijke titel sprak.

“Een overheids-nv als UTS bevindt zich in een concurrentieveld. Als ik als minister in de Staten uitleg zou moeten geven over de toekomstplannen van UTS, zou ik dat weigeren, want de concurrent luistert ook mee. Laat ze me dan maar naar huis sturen.”

Ys stelde verder dat de politiek niet op afstand gehouden kan worden bij een overheids- nv, aangezien de commissarissen en directeuren politiek benoemd worden. Maar ze moeten wel afgerekend kunnen worden op hun gedrag bij slecht bestuur. En dat is afhankelijk van de partij en haar politiek leider. Of een rechter.

Ruud Thuis, huidig directeur van UDC, was vroeger commissaris bij een overheidsnv. Hij gaf aan hoe groot het spanningsveld is in een bestuur.

“Mensen willen niet uit de toon vallen, ook niet bij minder goede keuzes, dus dan doe je mee.”

Wie al jaren meedraait in een bestuur is minder geneigd om van houding te veranderen. Maar de regels zijn inmiddels wel veranderd, zoals de hoofdelijke aansprakelijkheid bij onrechtmatig handelen. Vertrouwen en voorspelbaarheid bij een (overheids-)bedrijf zijn de sleutelwoorden. Voorspelbaarheid, omdat investeerders dan eerder belangstelling zullen hebben. Vertrouwelijkheid, dat is het grootste probleem van een Raad van Commissarislid, zeker als deze uit de politiek komt. En onvoldoende doorvragen bij complexe issues.

“Je kunt nog zoveel regels en wetten hebben, maar het gaat uiteindelijk om gedrag en hoe je dat tentoonspreidt.”

UDC had voor deze gelegenheid ook Arthur Izeboud uitgenodigd, van het Corporate Governance Institute van Nijenrode. De vele regels die zijn opgesteld voor goed bestuur verhinderen niet dat er van tijd tot tijd weer schandalen de kop opsteken, zoals nu met Volkswagen in Duitsland en hun gesjoemel met de uitstootmarges of het onderzoek van de Zwitserse autoriteiten naar de omkooppraktijken van Sepp Blatter.

Het publiek zoekt een zondebok als het verkeerd gaat, maar uiteindelijk is het falen de schuld van het gebrek aan het nemen van verantwoordelijkheid. Want hoe kunnen anders die schandalen ontstaan? Omdat niemand eerder is opgestaan toen het de verkeerde kant opging. Izeboud:

“Met de vele nieuwe regels voor goed bestuur lijkt het erop dat het principe ‘als ik een regel niet overtreed, ben ik goed bezig’ de overhand neemt.”

En daarmee zijn we volgens hem in een gevarenzone beland, want over een tijdje erkennen we elkaar niet meer in die regels. Dus uiteindelijk draait het bij goed bestuur toch om de kern: competentie en goed, integer gedrag, concludeerde Ys nog maar eens ten overvloede.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Het barst hier van de integriteit, de Staten daar zitten lieden die of al ooit veroordeeld zijn voor allerlei praktijken en ook het nodige aan verdachten in diverse zaken, daarnaast hebben we de meest integere gevolmachtigd minister ooit, althans dat staat in haar eigen (integere?) CV…., en dat is pas het begin van het integriteits verhaal hier.

  2. Niets is zo goed als iemand persoonlijk hard in de portemonnee treffen. Hoge boetes schijnen mensen redelijk op het rechte pad te houden. Heeft een afschrikwekkende werking. De wettelijke regels zonder uitzondering handhaven, ook voor politici, ambtenaren, friends & family, old boys network en andere begunstigden. Daarvoor is medewerking nodig van de politiek, het OM en de rechterlijke macht. De vraag is of ze hun voorrechten willen inleveren voor rechtvaardigheid. Van bananenrepubliek naar rechtsstaat. Dat klinkt ons als muziek in de oren. Renée van Aller&John de Vries

  3. Voor normale mensen is het spreekwoord:
    “Het bezit van de zaak is het EINDE van het vermaak.”

    Voor politici:
    “Het bezit van de zaak is het BEGIN van het vermaak.

  4. Goes bestuur en integriteit is zeker niet verkeersmoordenaar en draaideurfraudeur, tevens notoire vreemdganger, Gerrit Schotte (een ondanks diplomafraude mislukte MAVO scholier) afvaardigen naar Mexico waar hij momenteel een lullig congressman bijwoont met een zelfde stel loosers uit andere landen in the Caribbean.

    Daar hoor je the coward of the country, Alexandra Rosario niet over. Naar waarom stelt Leeflang dit niet aan de kaak?

  5. Boekenkasten vol zijn er geschreven over deugdelijk bestuur. Vele dure symposia zijn er aan gewijd. Jarenlang moesten ambtenaren cursussen volgen hoe men integer kon blijven. Politici worden daar zelden op afgerekend, terwijl daar meestal het gevaar ligt. Als een onverwachte akelige aap uit een mouw springt, stellen onze politici steevast dat hun ambtenaren verzuimden hun bazen in te lichten. Zo werd de vijfde macht geboren om het gemis aan deugdelijk bestuur van onze politieke bestuurders te verhullen. Het naijlend kolonialisme als reden van verplicht inhalig zijn, misten we. Youp van ‘t Hek zei het weer futuristisch in het NRC van 26 september 2015 onder de titel Stikstofoxidenverdoezelaar. Onze vraag is waarom wil het maar niet lukken dat we een tikje fatsoenlijk blijven. Is onze hebzucht zo dominant? Misschien een reden om er een gedragsdeskundige met psychologisch inzicht op te zetten? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties