Amigoe | SG van Soaw per direct op non-actief

SG van Soaw per direct op non-actief

SOAW minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia zet SG Bernice Calmes per direct op non-actief

WILLEMSTAD — De secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Bernice Calmes, is vanochtend per direct op non-actief gesteld. Calmes en haar vaste medewerker, Jan Schinkel, kregen vanochtend tegen negen uur een brief overhandigd met daarin deze mededeling.

Beide topambtenaren zijn naar huis gestuurd in afwachting van een onderzoek.

Minister Ben Whiteman nam deze taak over van minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia, die vanochtend vroeg naar New York is vertrokken voor een werkbezoek. Whiteman vervangt Larmonie bij afwezigheid. Over de reden van deze op non-actiefstelling zegt Whiteman: “Dit is een ordemaatregel. Er zal een onderzoek worden gestart naar mogelijke malversaties. Wat ik erover kan zeggen, voor zover ik van deze zaak op de hoogte ben, is dat het gaat om mogelijke valsheid in geschrifte, geantidateerde documenten en inconsistentie in data. Minister Larmonie heeft alles gisteravond gereed gemaakt. Ze kon alleen vanwege haar vlucht het overhandigen van de brief niet zelf doen. Daar heeft ze mij voor gevraagd.”

Het is de zoveelste keer in twee jaar tijd dat de top van het Soaw-ministerie botst met een PS-minister aan het roer. Onder minister Sherwin Josepha werd in 2013 het volledige managementteam van Soaw op non-actief gesteld. Sectordirecteur van Soaw Donna Philbert spande een kort geding aan tegen de op non actiefstelling door Josepha. Minister Jeanne-Marie Francisca volgde hem op en erfde deze zaak, die door de sectordirecteur werd gewonnen. Francisca traineerde de terugkeer van het managementteam naar de werkplek, een situatie die haar uiteindelijk het ministerschap kostte, omdat haar eigen partij een motie van wantrouwen initieerde. In het vonnis werd de beslissing om het managementteam uit functie te zetten niet-ontvankelijk verklaard. Een van de leden van het team, Victor Monk, is aangesteld als interim-manager bij het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD). En nu is het minister Larmonie die in de clinch ligt met de topambtenaar van het Soaw-ministerie. Vorig jaar al werd door minister Larmonie voor een korte periode de tekenbevoegdheid van SG Calmes weggenomen om daarna weer teruggegeven te worden.

Het bericht over deze op non-actiefstelling werd in de Staten, die op dat moment bezig waren met een Centrale Commissie-vergadering over de Curaçao Airport Holding, naar voren gebracht door parlementariër Charles Cooper van de MAN. Cooper liet vanochtend weten dat de tendens en teneur van de regering-Asjes er een van grote zorg is. “Dit is niet goed voor dit land. Het wordt tijd dat het kabinet-Asjes de handdoek in de ring gooit. Vrede, rust en voorspoed heeft dit kabinet de bevolking van dit land beloofd. Dat gaat er pas komen wanneer dit kabinet opgestapt is.”

Statenlid Eugene Cleopa van Pais liet weten dit een vervelende ontwikkeling te vinden. “Dit is slecht voor het imago van het ministerie en voor de regering. Maar ik weet nog niet wat er precies gebeurd is. Om hier inhoudelijk op in te kunnen gaan, heb ik meer informatie nodig met betrekking tot de achtergrond van deze beslissing.”

Partijvoorzitter van de PS, Melvin ‘Mac’ Cijntje, was helaas niet beschikbaar voor commentaar.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | SG van Soaw per direct op non-actief

  1. Er is brand maar minister Larmonie is weer eens uitlandig op haar 893e snoepreis.

    Deze dame harkt meer binnen aan daggeldvergoedingen dan aan salaris.

  2. Yep, de PS weer dus. Heksenjacht gaat gewoon door. Geen verschil tussen de PS en de andere bekende maffiepartijtjes. Ken de SG niet, maar dat zoiets sinds 2013 aan de gang is tegen andere ambtenaren van dezelfde ministerie onder ministers van dezelfde partij is doodgewoon schandalig en vies. Enfin, had toch niks beters verwacht van de verlengde uiteinde van de PSUV.

  3. Niks Soaw, het is een Soap. En hoeveel afleveringen zullen er nog volgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *