Amigoe | SGTK-leden leggen werk neer

SGTK-leden leggen werk neer | Foto Edsel Sambo

SGTK-leden leggen werk neer | Foto Edsel Sambo

WILLEMSTAD — Leden van SGTK, de vakbond voor werknemers in dienst van aannemersbedrijven op het Isla- en COT-terrein, hebben vanochtend het werk neergelegd uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao.

De leden verzamelden zich bij de ingang van Post 5 van het Isla-terrein. De actie werd voortgezet terwijl bijzonder bemiddelaar, Randolph Gijsbertha, alle betrokken partijen voor een gesprek had uitgenodigd.

In een reactie vóór het middaguur verklaarde Gijsbertha tegenover de Amigoe dat partijen na zijn bemiddelingspoging nog ver van elkaar staan. “Ik heb hen gevraagd hun standpunt te overwegen en mij ervan op de hoogte te stellen of zij van standpunt zijn veranderd. Ik ben bereid om verder te bemiddelen mits partijen van standpunt veranderen.

Rond het middaguur zat Gijsbertha in overleg met minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) over de vervolgstappen in het proces. Feit is dat de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor personeel in dienst van aannemersbedrijven op het Isla- en COT-terrein muurvast vastzitten. SGTK eist salarisverhoging voor zijn leden terwijl aannemersvereniging AAV vasthoudt aan het feit dat hier onder de huidige omstandigheden geen ruimte voor is.

Vanochtend vroeg verzamelden SGTK-leden zich voor de ingang van de Isla bij Post 5. De ingang en later ook de weg voor Post 5 werden geblokkeerd. Boze stakers gooiden rotzooi op straat en staken banden en tonnen in brand. De politie probeerde tevergeefs de gemoederen tot rust te brengen.

Politiewoordvoerder Imro Zwerwer verklaarde rond het middaguur dat boze stakers tal van voorwerpen op de openbare weg in brand hadden gestoken. Volgens Zwerver beletten dezelfde stakers de brandweerlieden om de brandjes te blussen waarop de autoriteiten besloten om de brandjes uit te laten branden. De weg voor de Isla werd afgesloten. Zwerwer verklaarde verder dat de politie paraat staat om de openbare orde te handhaven maar dat de oproerpolitie nog niet is ingezet.

Het overleg tussen de partijen, waar ook de Isla bij aanwezig was, duurde vanochtend enkele uren. Het bracht de partijen niet tot elkaar. Beide partijen hielden vast aan hun eisen waardoor het niet mogelijk was om een doorbraak te forceren. SGTK-voorzitter, Alcides Cova, had vanochtend vóór het overleg bij de bemiddelaar aangegeven dat zijn leden tot het uiterste zullen gaan voor een salarisverhoging. “Wij wachten al bijna twee jaar op een nieuwe cao. Wij willen niet meer wachten. Wij zullen doorgaan totdat er een oplossing is bereikt.”

De SGTK-voorzitter benadrukte dat indien er vandaag geen oplossing wordt bereikt, de actie geïntensiveerd zal worden. In een reactie stelde AAV-directeur, Mike Willem, dat de vereniging zich vandaag en morgen zal beraden over mogelijk vervolgstappen zoals bijvoorbeeld een gang naar de rechter.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *