Amigoe | Sitek-leden willen scherper akkoord met overheid

Sitek-leden willen scherper akkoord met overheid

Sitek-leden willen scherper akkoord met overheid

WILLEMSTAD — Leden van onderwijsvakbond Sitek gaan niet zomaar akkoord met het principe-akkoord dat hun vakbond gisteren heeft uitonderhandeld met ministers Irene Dick (Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, PS) en Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais).

Rond het middaguur waren het bestuur en de algemene ledenvergadering bezig om het bereikte akkoord aan te scherpen, bevestigde Sitek-voorzitter Darius ‘Lio’ Plantijn tegenover de Amigoe.

Het principe-akkoord werd bereikt na bijna vier uur onderhandelen tussen Sitek, de beide ministers en hun adviseurs. Hierna werd het stuk een paar keer over en weer gestuurd voor becommentariëring door de verschillende partijen. Vanochtend werd het na ondertekening door de beide ministers per koerier naar het vakbondsgebouw van Sitek gebracht.

De leden konden zich echter niet vinden in het document. In een toelichting benadrukt Plantijn dat zij het niet hebben afgekeurd, maar het scherper geformuleerd willen zien. “Feitelijk is er maar één punt duidelijk geformuleerd in het akkoord, namelijk dat de nieuwe cao uiterlijk 1 mei ondertekend zal worden. Maar alle andere punten vinden de leden wat vaag geformuleerd. Ze willen duidelijk en concreet vermeld zien wat er afgesproken is, zodat wij de overheid hier aan kunnen houden.”

Rond het middaguur was Sitek bezig met herformulering van de akkoordpunten. Hierna zal het nogmaals aan de algemene ledenvergadering gepresenteerd worden, waarna het na accordering naar de regering gestuurd zal worden. Volgens Plantijn zullen de leden het antwoord van de regering morgenochtend tijdens de voortzetting van de actie in het vakbondsgebouw van Sitek in Steenen Koraal afwachten. “Wat er ook gebeurt, morgenochtend zijn wij nog hier.”

De uitspraken van Plantijn houden in dat de actie van de onderwijsvakbond morgen zijn vierde dag in zal gaan. Vanochtend verklaarde minister Van der Horst er nog van uit te gaan dat de leerkrachten na vandaag hun werk zouden hervatten. “Ik vind het jammer hoe deze zaak tot nu toe is gelopen. Vorige week heb ik zowel Sitek als mijn collega Dick voor een gesprek uitgenodigd. De vakbond koos er toen voor om hierop niet in te gaan. Deze week zijn ze al drie dagen bezig met een actie, terwijl er volgens mij nog steeds geen arbeidsconflict is.”

De minister sloot vanochtend niet uit dat hoe langer de actie voortduurt, hoe groter het risico is dat de werkgevers van de leerkrachten naar de rechter zullen stappen om hen weer voor de klas te krijgen.

Het principe-akkoord waarin de Sitek-leden zich vanochtend niet konden vinden heeft betrekking op de acht zorgpunten die door de vakbond naar voren zijn gebracht. Naast een uiterlijke datum voor een cao, gaat het ook om accordering van de Staten en regering van een wetsvoorstel voor veilige scholen, protocollen voor schooltransport, analyse van schoolmethodieken die 30 juni klaar moet zijn, duidelijkheid over inzetten van vutters in het onderwijs, uitbetaling van vakantiegeld en dat partijen verder in gesprek zullen blijven om tot een eindoplossing te komen voor de problemen waarmee de sector te maken heeft.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *