Amigoe | Soab adviseert lagere bustarieven

Soab adviseert lagere bustarieven | Foto Koos Nienhuis

Soab adviseert lagere bustarieven | Foto Koos Nienhuis

WILLEMSTAD — De Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) heeft in een onderzoek naar het aantal busritten per dag, om tot eerlijke tarieven te kunnen komen, veel lagere bustarieven berekend en geadviseerd dan de tarieven die tegenwoordig gehanteerd worden.

Giovanni Decaster, voorzitter van STU, de belangenvereniging voor chauffeurs van kleine bussen, vindt dit vreemd. Hij wil weten hoe Soab aan de kostprijs van de busritten is gekomen. “Deze tarieven werden in de jaren ‘90 gehanteerd. Hoe kan het zo zijn dat ze tegenwoordig nog steeds van toepassing kunnen zijn?”

Zowel de voorzitter als de minister heeft een presentatie van het onderzoek van Soab gezien. Decaster spreekt van ‘hele lage tarieven’. Het verschil per tarief is nog onbekend. Hij zegt in ieder geval zo snel mogelijk met Soab te willen vergaderen om over de tarieven en ook andere punten in het rapport te praten. Er moet in ieder geval voor 1 april duidelijkheid komen, want dan past de regering de bustarieven aan.

 

De voorzitter maakt zich zorgen dat de regering op 1 april de door de Soab geadviseerde tarieven zal toepassen. Hij denkt dat er dan grote ophef zal ontstaan onder de buschauffeurs. Enkele chauffeurs reageerden al ‘geïrriteerd’ toen de resultaten van het rapport hun ter ore kwam. “Men heeft een tarief berekend op basis van de kosten van de ritten gedeeld door het aantal mensen dat wij dagelijks vervoeren. Wat wij willen weten is hoe zij aan de kosten zijn gekomen. Want het is onmogelijk dat een tarief dat jaren geleden geldig was anno 2016 nog steeds geldig kan zijn”, aldus Decaster.

STU stelt dat buschauffeurs van kleine bussen de prijzen die per 1 januari 2016 zijn aangepast (verlaagd) niet hanteren. Dit omdat zij toen in de veronderstelling waren dat men eerst het onderzoek van Soab naar het aantal busritten per dag, het aantal vervoerde passagiers en de gereden afstand, om tot rechtvaardige tarieven – gebaseerd op het minimumloon – te kunnen komen, zou afronden.

Vervolgens zouden deze resultaten met de minister van Economische Ontwikkeling, Eugene Ruggenaath (PAR) besproken worden. Op basis hiervan zouden de bustarieven aangepast worden. In januari bleek dat Soab een extra maand nodig had om het rapport af te ronden. STU besloot daarom de nieuwe bustarieven niet te hanteren. Echter, in juli vorig jaar is wel door de regering besloten dat men om de drie maanden de bustarieven op basis van stijging of daling van de olieprijzen aanpast. Nu blijkt er een groot verschil te zijn tussen de huidige en de geadviseerde prijzen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *