Amigoe | SP: Opvallend veel belastingverdragen Caribische landen

Belastingen-BAB

SP: Opvallend veel belastingverdragen Caribische landen

DEN HAAG — In belastingverdragen die Nederland namens Curaçao, Aruba en St. Maarten sluit, is extra aandacht voor belastingontduiking misschien verstandig.

De oppositiepartij SP merkt dit op in een brief aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

De Nederlandse regering stuurde de Tweede Kamer onlangs een overzicht met verdragen waar nog over onderhandeld wordt, zoals tientallen luchtvaartverdragen voor Curaçao en St. Maarten, maar ook veel verdragen waarmee een dubbele belastingheffing wordt voorkomen.

De SP vindt dat er opvallend veel belastingverdragen namens de drie Caribische landen worden gesloten, waaronder een tussen Aruba en Panama.

“Welke rol spelen de Panama Papers bij deze onderhandelingen? Hebben deze tot wijzigingen in de onderhandelingen geleid?”,

vraagt de partij, verwijzend naar de uitgelekte documenten over belastingontduiking. De SP wil weten bij onderhandelingen extra aandacht is voor garanties tegen belastingontduiking of -ontwijking.

“Worden verdragsmisbruik en agressieve belastingplanning ook in verdragen ten behoeve van Curaçao, St. Maarten en Aruba zo veel mogelijk onmogelijk gemaakt?”

Het CDA wil onder meer weten waarom verdragen namens de Caribische landen soms de vorm krijgen van een volwaardig verdrag over dubbele belastingen en soms beperkt blijven tot de uitwisseling van gegevens. De andere partijen hadden geen specifieke vragen over verdragen voor het Caribisch gebied.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | SP: Opvallend veel belastingverdragen Caribische landen

  1. Renée van Aller

    Met de hijgende adem van de Panamapers in je nek moet je als belastingparadijs, wel gebruikmaken van andere sluiproutes. De huidige Nederlandse regering wordt niet geteisterd door de tegenstelling koopman of dominee. Het boegbeeld van de VVD gaat voor handel en geld. Kun je ook de rest van het Koninkrijk later de schuld geven, zoals in het verleden ruimhartig plaatsvond. Dus vandaar al die (belasting)verdragen voor de zelfstandige eilanden. De Caribische gemeenten kunnen pas echt een geheim Nederlands belastingparadijs worden. Kunnen wij de belastingdienst nog aardig wat sluwe trucjes voor aanreiken. Maar die zijn van zichzelf doortrapt genoeg zoals bleek tot aan de Hoge Raad inzake klikken en zwartspaarders. Zo eet je van twee walletjes. Zwartspaarders en belastingontduikers grijpen, als je ze eerst van harte aanbeveelt dat te doen op je eigen voorwaarden. Wij bekwamen ons in het ongezien hacken. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *