30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | SP wil onderzoek naar InsureToStudy

HomeMediaAmigoe | SP wil onderzoek naar InsureToStudy
ronald van raak
SP wil onderzoek naar InsureToStudy

DEN HAAG / ORANJESTAD — SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak vindt dat extra onderzoek gedaan moet worden naar mogelijke fraude door Onderwijsminister Michelle Hooyboer-Winklaar.

Van Raak baseert zich op het recente artikel uit de Telegraaf over integriteitschendingen op Aruba, maar vooral op het vonnis in de rechtszaak over de beschuldigingen.

“Waarom deelt u niet mijn opvatting dat, mede in het licht van dit vonnis, een onderzoek naar deze aanbesteding op zijn plaats is”,

vraagt Van Raak in een brief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

“Deelt u mijn zorgen over mogelijke misstanden die op Aruba zouden hebben plaatsgevonden en die raken aan de integriteit van het bestuur?”

Vraagtekens

Het kort geding diende in mei van dit jaar. Winklaar eiste een rectificatie van publicaties door dagblad Solo di Pueblo in december 2014 en januari 2015. Met name columnist Jan de Ruijter plaatste in de krant vraagtekens bij de beslissing om Arubaanse studenten te laten verzekeren door het Nederlandse bedrijf InsureTo- Study.

De verzekeraar was slechts twee weken eerder opgericht, had een kapitaal van een euro, geen werknemers en geen nummer voor een vaste telefoon. Ook zou de echtgenoot van Winklaar contact hebben met de aandeelhouders van het bedrijf, wat volgens Solo di Pueblo de indruk wekte dat hij een rol speelde bij de keuze voor InsureToStudy.

Geen antwoord

De rechter wees het verzoek van Winklaar af, maar merkte ook op dat er wel degelijk grond lijkt te zijn voor de publicaties. Winklaar had onvoldoende aangetoond dat InsureToStudy deel uit maakt van de professionele verzekeraar Jonker-Schotte Adviesgroep.

“Het (had) op de weg van Winklaar gelegen om heldere openbare uitleg te geven over hoe volgens haar de vork dan wél precies in de steel steekt”,

aldus de rechter. SP-Tweede Kamerlid Van Raak vraagt Plasterk: “Deelt u de verwondering die spreekt uit het vonnis van de rechter dat de minister van Onderwijs en Gezin van Aruba over deze kwestie nooit vragen vanuit de media heeft willen beantwoorden en ook nooit zelf het initiatief heeft genomen om vragen rondom deze kwestie te beantwoorden?”

Reactie Winklaar

Winklaar reageerde in gesprek met de Amigoe destijds dat zij meer dan bereid is om het bewijs te leveren van transparantie.

“De aanbesteding is volgens de normale procedure verlopen en het bespaart studenten 7500 florin op hun studie.”

Ook reageerde zij middels persberichten op de Statenvragen die oppositiepartij MEP stelde omtrent de studentenverzekering. De minister ontkende dat haar man iets te maken had met de aanbesteding.

De Amigoe publiceerde in januari een tijdlijn over de gang van zaken rondom InsureToStudy. Koninkrijksaangelegenheid In het verleden heeft Plasterk strafrechtelijke onderzoeken naar politici veelal omschreven als autonome aangelegenheden van de Caribische landen.

In een toelichting op zijn vragen merkt Van Raak echter op dat twijfels aan de integriteit wel degelijk een Koninkrijksaangelegenheid zijn.

“Dit gaat over het functioneren van het bestuur en de aanpak van corruptie. Dit vonnis laat zien dat de rechter duidelijke aanwijzingen heeft dat er van alles mis is, maar toch komt er geen onderzoek. Dan wordt het een zaak van het Koninkrijk en van de Rijksministerraad”,

aldus Van Raak.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

  1. Ach mijn vriend, LaStiwz. Heeft u familie zo een bedrijf gehad? Zal altijd blijven. We the hell bent u?u tijd is al jaren voorbij, zoals u1945 elk jaar uw einde heeft gevierd ook wij 1863 mochten hrt nirt doen. Mijn vriend lees u geschiedenis u bent er bang voor. Wie bentnu om de waarheid te vertellen. Vertel het aan uw familie. Who the hell bent u. in de jaren 1600 kon dat. u bent dement.

  2. De huidige regering staat bekend vanwege haar open en eerlijke wijze van optreden. Altijd wordt uitgelegd waarom iets gebeurt, op welke manier en wat het kost. Politici zijn goudeerlijk en verrijken zich nooit. Als dat wordt beweerd, is dat ten onrechte. Het moet daarom voor mevrouw Winklaar een fluitje van een cent zijn, om aan te tonen dat hier geen sprake is van (on)bewuste misleiding, belangenverstrengeling of anderszins onrechtmatig optreden. Het gaat hier om een gerenommeerde en deskundige verzekeringsinstelling die slechts het belang van de Arubaanse studenten behartigd. Integriteit is een Landsaangelegenheid en een Koninkrijksaangelegenheid. Corruptie? Geen sprake van. Wij zien een duidelijke en afdoende uitleg thans wel met spoed tegemoet. Dit is noodzakelijk om weer te kunnen vaststellen dat de bewindsvrouw ten onrechte in een slecht daglicht is gesteld. Waarom is dat niet onmiddellijk gebeurd? Renée van Aller&John de Vries

  3. Ach, Caribbeancynic, u zal niet verrast zijn uw verhaal had ik al verwacht. Blijkbaar kent u de persoon. Uw naam zegt veel. Weet ongeveer wat u daarmee bedoeld. Schaar u naast haar. Ik denk dat jullie alleen in het nu leven. Weet niet wat voor werk u doet. Jullie zijn daar mensen, die niet eerlijk zijn. Jouw naam zegt het al. In de VS. Hadden jullie bij een hoofdletter moeten zitten. K. Dacht ik al. Ben blij dat ik mensen als u van repliek kan dienen. Alleen heet ik Stanley Held. U? Cabbeancynic. Dus synisme. Wist ik al. Wat doe jij ook daar. Jullie zijn niet eerlijk bezig. Ik ken jullie. Ook jij hebt een diep probleem. Ga terug misschien ligt in de jaren 30 Of 40. Ik denk het. Of 1634 tot 1863. Die tijd is voorbij. Had uw ouders gevraagd. Neem u niet kwalijk. Hulp ligt er. Ook bij mij.

  4. Stanley weer met een warrig verhaal en uiteraard is de persoon waar hij het niet mee eens is niet gelukkig en traumatisch want die heeft kritiek op Curaçao.

  5. Zonder het verhaal te lezen Margret. Vertel mij mij wat uw probleem is en was woont u op het eiland? Geen enkel persoon heeft dit gevraagd, uw woont daar zonder uw eigen geschiedenis te kennen. Hoe kent u dit eiland? Dacht u dat het Brabants of Friesland was? ik heb begrip wat u zegt. Lees echt uw geschiedenis. Snapte niet dat u altijd negatief bent over een koninkrijks deel bent. Aan wie ligt het? Het moment dat u kiest om daar te gaan moet u echt alles doorlezen voor dat u gaat. Ik heb gedaan voordat ik naar Nederland ging. Van slochteren met gas tot henlo met zout. Ik heb de indruk dat u een ander indruk had. Ik ging en hielp. Ik ging en volgde de opleidingen die mij te wachten stond. Hoe komt dat? Een hele goede Zuid Limburger. Wat doe jij alleen maar het negatieve bekijken. Soreek de taal en wees eerlijk. Geef uw bijdrage. Geen geld. Gewoon. Ik proef bij u een diep geëmotioneerd e persoon die zich daar heeft gevestigd. Blijkbaar bent u niet gelukkig? Had u in Nederland een probleem? Weet u dat de woorden zij en wij, raar is. Wij is beter ons Koninkrijk, wat kunnen wij doen. Liever een deel van ons land of koninkrijk heeft een probleem hoe kunnen wij dit oplossen? Wat u diet is denken dat het eiland van jouw is zonder rekening te houden met de bewiners aldaar. Kom op. Echt ga de wereldgeschiedenis lezen. Had jij een trauma kan u ook daar zoeken, sterker ook in Nederland, ons land.

  6. Marcus, de eilanden doen niets anders dan schelden en schreeuwen over Nederland en de Nederlanders, terwijl er massaal gemeenschapsgeld over de balk gegooid wordt en criminelen naar Nederland geexporteerd worden.

    Logisch dat Nederland van deze corrupte boevennesten af wil.

  7. Van Raak woont in het meest corrupte land ven het Koninkrijk, maar De mantel de Liefde van de Calvinisten bedekt alles. Heer Van Raak, bemoei u met uw eigen zaken. Ga achter de bouwfraude, HSL debacle, Betuwe lijn schandaal aan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties