Amigoe | ‘Specialistentekort nog steeds niet opgelost’

Vrouw beschoten tijdens het plassen

‘Specialistentekort nog steeds niet opgelost’

WILLEMSTAD — Curaçao kampt nog steeds met een tekort aan specialisten, sinds het probleem september vorig werd aangekaart door de Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC).

“Het probleem is bij lange na nog niet opgelost”, aldus voorzitter Alexander Saleh.

“We hebben in de tweede helft van 2015 twee nieuwe radiologen gekregen.” Met betrekking tot de neurologen betwijfelt Saleh dat de komst van Ingemar Merkies (in april) het probleem zal oplossen binnen de vakgroep. “Het is nog maar de vraag of drie neurologen voldoende zijn.”

Volgens de voorzitter zitten er overal nog gaten in het systeem. Zo ook op de Interne Afdeling, waar overigens wel een nieuwe infectioloog bijkomt, vertelt hij. Er is daarnaast nog steeds een tekort binnen de vakgroepen Orthopedie en Neurochirurgie. “Voor zover bij mij bekend, is er momenteel geen nieuwe neurochirurg. Bill Winkel is per 1 januari gestopt. Bij hoofdtrauma’s moeten mensen daardoor met een air-ambulance naar Aruba worden overgebracht.”

Nieuwe berekeningen

De VMSC-voorzitter voegt hieraan toe dat het eiland nog steeds met het probleem van de invulling van het aantal functionele eenheden (fte’s) zit. “In het verleden zijn er schattingen gemaakt van hoeveel specialisten er per vakgroep moeten zijn, maar die berekeningen kloppen niet meer. De cijfers liggen nu hoger, waardoor we meer mankracht nodig hebben.”

De vakgroepen zijn daarom bezig met het opstellen van nieuwe beleidsplannen, die vervolgens moet worden geaccordeerd door een commissie. “Totdat alle plannen zijn afgerond is er zodoende nog geen keihard bewijs over de tekorten in alle vakgroepen, maar mijn gevoel zegt dat meer specialismen tekorten hebben”, aldus Saleh.

Visiedocument

De vereniging hoopt aanstaande maandag haar visiedocument aan te kunnen bieden, waarin een voorstel wordt gepresenteerd om het probleem op te kunnen lossen. “Het document zal een beetje tegen de haren in strijken, want onze keuzevrijheid is ons als het ware ontnomen. We hopen echter toch dat er door het document een maatschappelijke discussie losbarst, waardoor het halsstarrige beleid van de overheid hopelijk weer wordt teruggedraaid naar een vrije keuze tussen twee vormen van werken.”

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | ‘Specialistentekort nog steeds niet opgelost’

  1. Stanley Held

    Weten wij allemaal. Dit clubje bestaat meer als 60 jaar. De regering die nu komt zitten, moet beseffen dat de Antiliaansebevolking nu ook beseft wat goed en fout is. Hoop ik. Anders hebben wij een groot probleem.

  2. Er is wel 30 miljoen extra ingepompt. Maar zolang een handjevol ‘artsen’ zich blijft verzetten tegen het vestigen van niewe specialisten en sub-specialisaties (van Eps) op Curacao (hoewel zij zelf geen na/bijscholing volgen) zal ook een visiedocument geen soelaas bieden. Whiteman en zijn marionet Victorina zijn beiden speelbal van dit klupje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *