Amigoe | Spoed-ledenvergadering PNP

PNP ruzie nog niet voorbij, Balborda blijft

Spoed-ledenvergadering PNP over impasse Davelaar-Balborda

WILLEMSTAD — De PNP houdt morgenavond een spoedvergadering opdat de leden duidelijkheid brengen in de impasse die is ontstaan tussen partijleider en Statenlid Humphrey Davelaar en minister Earl Balborda (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning). Maar vanavond is er al een bestuursvergadering waarin over de positie van Balborda en die van Davelaar zal worden gesproken.

Aanleiding voor de huidige crisis binnen de PNP is het feit dat Davelaar de steun voor Balborda heeft ingetrokken. In dit verband eiste het Statenlid dat Balborda uiterlijk gistermiddag om half een zijn ontslag zou indienen. Maar het ultimatum verstreek zonder een reactie van Balborda.

Bronnen melden dat Balborda voornemens zou zijn om op korte termijn zijn ontslag in te dienen, mogelijk na de ledenvergadering van morgen.

Inmiddels heeft Balborda een mail gestuurd naar het bestuur van de groene partij. In die mail gaat hij in op de huidige situatie en vraagt hij het bestuur wat hij nu precies moet doen.

Ook heeft hij het over de druk die op hem zou zijn gezet om akkoord te gaan met bevriende investeerders van Davelaar.

Davelaar stelt ondertussen in een reactie dat hij ‘zwaarwegende redenen’ heeft om om het ontslag van Balborda te vragen. In zijn (wekelijkse) radioprogramma dat gisteren werd uitgezonden, gaf hij onder meer aan dat Balborda een egoprobleem heeft, terwijl hij ook klachten van investeerders zei te hebben gekregen over projecten die niet zouden lopen.

Maar Davelaar benadrukte vanochtend geen persoonlijk probleem met de PNP-minister te hebben.

“Dit is niks persoonlijks. Ik zie ook dat hij goed werk heeft afgeleverd. Maar het is net zoals in het honkbal, als een werper zeven goede innings heeft geworpen, kan het gebeuren dat je een afmaker nodig hebt voor de laatste twee innings. Om de wedstrijd te kunnen winnen heb ik geconstateerd dat wij iemand anders nodig hebben.”

Davelaar wilde niet ingaan op de vergadering van vanavond, of die van morgen bij Pro Bista. Bronnen melden dat een meerderheid van het bestuur hem tijdens de wekelijkse bijeenkomst zal zeggen dat hij tegen de statuten van de partij heeft gehandeld.

Davelaar wilde vanochtend niet vooruitlopen op gebeurtenissen die nog moeten plaatsvinden. Maar hij gaf wel aan dat wat er nu staat te gebeuren, ‘niet meer in zijn handen is’.

“Het is nu aan het bestuur en de leden. Ik heb duidelijk mijn kaarten op tafel gelegd. Zij moeten nu beslissen wat er gaat gebeuren. Ik hoop dat wij dit op een vreedzame manier kunnen oplossen.”

Davelaar wilde ook niet speculeren over wat te doen, mocht de partij besluiten om hem te royeren, en of hij in zo’n geval zijn zetel in de Staten zal behouden.

“Ik ben altijd positief ingesteld. Daar ga ik dus niet van uit.”

Nu Balborda geen gehoor heeft gegeven aan het ultimatum van Davelaar is de laatste voornemens om tijdens een openbare vergadering een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen. Probleem hierbij is echter dat er voor volgende week geen openbare vergaderingen van het parlement zijn opgeroepen.

Achter de schermen wordt er rekening gehouden met alle mogelijke scenario’s. Als het tot een breuk komt tussen Davelaar en de PNP, dus als het bestuur ervoor kiest om haar politiek leider niet meer te steunen, bestaat er een kans dat Davelaar als onafhankelijk lid doorgaat.

Het is mogelijk dat hij de coalitie blijft steunen en een nieuwe minister voordraagt. Een naam die in dit verband wordt genoemd is die van voormalig PNP-Statenlid Faroe Metry.

Een breuk tussen Davelaar en Balborda zou aan de andere kant de PNP de kans geven om, met nog een jaar te gaan tot de verkiezingen, de partij weer op te bouwen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *