28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘Stakingsrecht wordt misbruikt om openbare orde te verstoren’

HomeMediaAmigoe | ‘Stakingsrecht wordt misbruikt om openbare orde te verstoren’
‘Stakingsrecht wordt misbruikt om openbare orde te verstoren’
‘Stakingsrecht wordt misbruikt om openbare orde te verstoren’

WILLEMSTAD — Het is onacceptabel en niet tolereerbaar dat het stakingsrecht wordt gebruikt om de openbare orde te verstoren. Dat zei premier Ben Whiteman (PS) gisteren tijdens zijn nationale rede op tv die als doel had het volk tot kalmte te manen.

In zijn rede verdedigde de premier het ministeriële decreet voor een samenscholingsverbod dat justitieminister Nelson Navarro (Pais) dit weekeinde afkondigde en de wet optimalisatie overheidsentiteiten. De twee regelingen worden door de vakbonden gebruikt als aanleiding voor de algemene staking van vandaag. “Het ministeriële decreet waarin een verbod geldt voor het verstoren van de openbare orde is ter bescherming van gemeenschapsbezit en de veiligheid van de burgers. Het is onlogisch dat mensen tegen een regeling zijn die de bescherming van burgers regelt”, aldus Whiteman. Volgens de minister van Justitie wordt met het samenscholingsverbod het recht om te staken niet verboden.

Whiteman legde net als zijn collega minister, José Jardim van Financiën, later in zijn toespraak uit dat de wet optimalisatie overheidsentiteiten het recht op cao-onderhandelingen van de bonden niet wegneemt. Ook raakt het de juridische positie van werknemers bij overheidsbedrijven en -stichtingen niet, ondanks dat er in de wet richtlijnen zijn opgenomen voor personeelskosten. Daarnaast wijkt het volgens Whiteman niet af van de bepalingen die International Labour Organization (ILO) voorschrijft. “De wet beschermt overheidsentiteiten juist.”

De voornaamste motivatie van de regering om met de wet te komen was de aanwijzing van de Rijksministerraad in 2012. Ook internationale instanties als het Internationaal Monetair Fonds en het College financieel toezicht waarschuwden voor de precaire financiële situaties van overheidsentiteiten. “De overheid moest bijvoorbeeld om te voorkomen dat Aqualectra failliet zou gaan fondsen zoeken”, aldus Whiteman. De wet is volgens de premier gebaseerd op goed bestuur. Het was volgens Whiteman noodzakelijk om voor enkele overheidsentiteiten met regels te komen. “Deze wet zorgt dat die regels voor alle entiteiten gelden.”

Ook de discrepantie in salarissen die in enkele overheidsentiteiten wordt gehanteerd in vergelijking met de rest van de bevolking, is te hoog. “De bevolking betaalt voor die discrepantie”, aldus Whiteman. Volgens Jardim kan het niet zo zijn dat in een land waar de helft van de bevolking het minimumloon ontvangt of zelfs minder, er personen zijn die voor overheidsentiteiten werken met een maandsalaris van 20.000 gulden of meer. “Het doel van de wet is om die excessen aan te pakken”, aldus Jardim.

Crisis

De crisissituatie tussen aannemersvereniging AAV en vakbond SGTK duurt inmiddels drie weken. Gistermiddag was er een tripartiet overleg tussen de overheid en de sociale partners. De vakbonden zijn echter niet komen opdagen. Het is volgens Navarro vergezocht om te argumenteren dat de overheid geld moet neerleggen om het conflict tussen AAV en de vakbond op te lossen. De bonden eisen een loonsverhoging en een lumpsum van 3.000 gulden per werknemer.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties