Amigoe | Start tweede fase cameratoezicht in zicht

Start tweede fase cameratoezicht in zicht

Start tweede fase cameratoezicht in zicht

WILLEMSTAD — De implementatie van de eerste fase van het project cameratoezicht is in de eindfase. Het duurt dus niet lang meer voordat de tweede fase, waarbij beveiligingscamera’s in het verkeer worden aangebracht, kan starten.

Dat meldt sectordirecteur van het ministerie van Justitie Gerold Daantje desgevraagd. Het ministerie van Financiën moet daartoe een contract tekenen voor de financiering hiervan, en het is de bedoeling dat dit over twee tot drie maanden plaatsvindt.

Tevens moet men ook nog eerst, voor een optimaal resultaat, de checkpoints aanwijzen – locaties waar de meeste verkeersovertredingen gepleegd worden – zodat de beveiligingscamera’s op de juiste, strategische plekken geplaatst worden.

Zoals bekend bestaat het project uit vier fasen en in de tweede fase worden de beveiligingscamera’s in het verkeer geïnstalleerd, bij verkeersaders zoals de Helmin Wiels Boulevard, Weg naar Westpunt, Rooseveltweg en de Churchillweg. Hiermee zullen verkeersovertredingen worden aangepakt, zoals een te hoge snelheid, en zal het ook de mogelijkheid bieden om bestuurders die zonder de vereiste papieren rijden, direct en automatisch – bijvoorbeeld via e-mail – te beboeten.

Tevens zullen in de tweede fase scholen en het verkeer in de omgeving van scholen beter gecontroleerd en beveiligd worden. De camera’s bieden de mogelijkheid voor gezichtsherkenning, maar Daantje wilde eerder, tijdens een presentatie van het project in de Staten in verband met de gevoelige informatie hierover, niet in details treden over de specificaties.

Tevens zal het datacenter uitgebreid worden. De overheid kon toen niet veel zeggen over de vestigingsplaats en de operationele en personeelskosten hiervoor. Wel is aangegeven dat de centrale ongeveer 1 miljoen gulden gaat kosten, een bedrag dat uit de begroting voor het politiekorps KPC getrokken zal worden. In de derde fase wordt het project geëvalueerd.

De eerste fase betreft cameratoezicht vanaf Batipaña tot Parasasa, buiten de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) en omgeving, rond de Curaçao International Airport, bij de Sta. Annabaai, direct op de Julianabrug en op patrouillewagens. Zoals velen al in het verkeer hebben kunnen constateren, zijn de mobiele camera’s al op de politiewagens gezet.

Juridisch kader

In de vierde fase zullen alle wijken voorzien worden van beveiligingscamera’s. Deze zullen echter gericht zijn op de openbare wegen en niet specifiek op woningen. Dat legde minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) eerder uit, in verband met vragen van Statenleden over privacy van burgers. Er is vooralsnog geen specifieke privacywet die dit regelt. De betreffende juristen zijn wel begonnen met een wetsvoorstel specifiek voor openbare beveiliging. Echter, zoals deze krant in april vorig jaar al meldde, bestaat er geen wet die de volledige implementatie van het project belemmert.

De camera’s kunnen wel geplaatst worden op basis van de Wet politieregister, die bepaalde restricties kent voor wat het omgaan met de camera’s betreft. Iedereen die toegang heeft tot de door dit project verkregen informatie zal dat hoe dan ook onder ede doen, om de privacy van burgers te kunnen waarborgen. Men moet hier denken aan het personeel van het Korps Politie Curaçao, Immigratiedienst, Openbare Werken/ROP (Ruimtelijke Ontwikkelingsplan), de brandweer en douane, in verband met controles (van koffers) bij de luchthaven en schepen binnen onze haven.

De overheid zal, wanneer het zover is, hierover uitgebreide informatie geven aan de bevolking. Verder zal het project in de vierde fase uitgebreid worden, ook ten gunste van vreemdelingen die straks niet meer met hun verblijfs- en werkvergunning hoeven rond te lopen.

De politie zal dus in het bezit zijn van een controle-apparaat waarmee sédula’s gecontroleerd kunnen worden en op die manier te weten kunnen komen wat voor soort vergunning de betreffende buitenlander heeft.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Start tweede fase cameratoezicht in zicht

  1. Peperdure Chinese prullaria. Vele malen boven de prijs betaald. Haastige spoed is zelden goed.

  2. Henriques

    Wanneer is de 1e fase afgerond en war hangen de camera’s zo ong.

  3. ik zie dat het op stroom werkt, deze apparatuur is binnen twee weken kapot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *