28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Staten: Meer preventiemaatregelen en resocialisatieprojecten

HomeMediaAmigoe | Staten: Meer preventiemaatregelen en resocialisatieprojecten
Staten: Meer preventiemaatregelen en resocialisatieprojecten
Staten: Meer preventiemaatregelen en resocialisatieprojecten

WILLEMSTAD — De Staten willen meer preventiemaatregelen en meer resocialisatieprojecten voor gedetineerden. Dat was de rode lijn tijdens het Statendebat afgelopen donderdag over Justitie.

De meeste leden steunen het beleid van minister Nelson Navarro (Pais), maar willen wel weten wat hij nog allemaal doet om de criminaliteit op het eiland terug te dringen.

Gilmar Pisas (MFK) weet dat de minister zijn best doet, maar concludeerde aan de hand van de beschikbare criminaliteitscijfers dat Navarro de oorlog tegen criminelen eigenlijk heeft verloren. “Sinds vorig jaar werd het record in het aantal criminele activiteiten op Curaçao, vooral autodiefstal, gebroken. Men kan zeggen dat er simpelweg geen oplossing is voor de diefstal van auto’s.” Pisas wil van de minister wel weten wat hij zelf vindt van zijn ‘performance’ om criminaliteit te bestrijden. De ‘hoge’ criminaliteit stagneert de economie bovendien en hij betreurt het daarom dat niets werd gedaan met zijn eerdere voorstellen. Hij begrijpt ook niet waarom de politie op dit kleine eiland de gestolen auto’s en/of onderdelen niet terug kan vinden. Pisas stelde voor om een apparaat aan te schaffen, waarmee het chassisnummer van gestolen voertuigen gecontroleerd kan worden. Navarro moet Pisas vandaag vertellen of hij bereid is dit voorstel in overweging te nemen. Het idee om alle voertuigen van een GPS-systeem te voorzien is goed, maar biedt geen garantie, aldus Pisas. “Met een elektrische schok kan dat systeem makkelijk uitgeschakeld worden.”

Oud-Justitie-minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) kan zich voorstellen dat Navarro veel slapeloze nachten heeft, gezien (de perceptie dat) de criminaliteit is gestegen. “Conform de cijfers is dit niet het geval, maar wij moeten wel meer doen aan preventie.” Hij erkent de plannen om meer aandacht te besteden aan preventie en is tevreden hiermee. “De bevolking moet begrijpen dat iemand opsluiten, niet betekent dat wij veiliger zijn. Zeker niet gezien het feit dat preventie en resocialisatie niet goed verlopen.” Hij haalde hiervoor de hoge cijfers van het aantal recidivisten aan. Tevens stelde Wilsoe voor om het aanvragen van een bewijs van goed gedrag af te schaffen. “Iemand die veroordeeld is voor fraude bij een bank, wordt hierdoor een baan in de bouw geweigerd. Hierin moet verandering komen.” Ook wil hij dat er een organisatie opgericht wordt die vacatures creëert voor vrijgelaten gevangenen.

Hensley Koeiman (MAN) vindt dat Justitie de gouden kans moet grijpen om gedetineerden te resocialiseren, aangezien ze daar het beste begeleid kunnen worden. “De meesten willen dat ook. Het is onmogelijk dat iemand die twee tot drie jaar opgesloten zit ‘hetzelfde’ uit de gevangenis komt.” Hij stelde voor om spoedcursussen te houden, waarvoor ze ook een vergoeding krijgen. “Dit kost de overheid veel minder, vergeleken met de dagelijkse kosten voor een gedetineerde recidivist.” Op die manier heeft de gedetineerde ook iets geleerd en wordt hij/zij op de goede pad geholpen.

Ook Pisas vindt resocialisatie essentieel. “Wij kunnen niet hetzelfde beleid hanteren en een ander resultaat verwachten. De minister antwoordde eerder op mijn vragen dat er sociale resocialisatieprojecten lopen in de gevangenis. Dat klopt niet. Daar gebeurt helemaal niets.”

Volgens hem werd de minister verkeerd geïnformeerd hierover en hij vindt dat Navarro maatregelen moet nemen tegen deze personen. “Het enige wat daar gebeurt is dat ze 24 uur opgesloten zitten en twee uur mogen luchten, niets meer.”

Partijgenoot Jacinta Constancia die zelf ook in de gevangenis heeft vastgezeten, benadrukte ook dat er daar niets te doen is.

CMK

Marilyn Moses (onafhankelijk) merkte op dat ‘preventie’ niet eens op de prioriteitenlijst van Justitie voorkomt en eiste meer aandacht voor het Centraal Meldpunt Kindermishandeling (CMK). Volgens haar raakt 80 procent van misbruikte kinderen van het goede pad en blijkt tevens dat 10 procent van gedetineerden, slachtoffer is geweest van mishandeling en/of seksueel misbruik. Justitie heeft ook hier een gouden kans om criminaliteit te voorkomen, aldus Moses, maar ze betreurt het dat het CMK niet eens een voertuig heeft om op consult te gaan. “Ik kan niet begrijpen dat 11 miljoen gulden geïnvesteerd wordt in het bouwen van cellen voor onze jonge vrouwen in JJIC (jeugdgevangenis, red.), terwijl er slechts 150.000 gulden voor preventie is begroot.”

Volgens Moses waren er in 2012, 38 procent recidivisten en 47 procent dit jaar, een stijging dus. “Uit onderzoek blijkt dat als men meer aandacht besteedt aan het gedrag van een crimineel, hij het beter doet.” Ze stelt daarom voor om de gevangenen net zoals in de Verenigde Staten, de mogelijkheid te geven honden te trainen. Verder wil ze weten of gelden uit het criminaliteitsbestrijdingsfonds gebruikt worden voor preventie en wil ze een rapport krijgen met een uitleg over de bestedingen.

JJIC

Jaime Cordoba (PS) merkte op zijn beurt donderdag op, dat het al bij de aanhouding van verdachten fout gaat. Verdachten/gedetineerden worden dienen vanaf aanhouding tot het einde, door reclassering begeleid te worden. Verder vindt hij dat jongeren in JJCI als mensen behandeld moeten worden, en niet als criminelen. Hij haalde de ‘zeer hoge muur’ aan, die bij deze instantie gebouwd wordt. Ook hij vindt dat de gevangenis het beter kan doen: de gevangenis kan geen criminaliteitsuniversiteit zijn. Als een gevangene analfabeet is, hoort hij na zijn vrijlating minstens zijn naam te kunnen schrijven. Gedetineerden moeten werkelijk een tweede kans krijgen.

Cordoba bood tot slot zijn steun aan minister Navarro aan: “Jouw werk is niet makkelijk. Bovendien heeft iedereen die helemaal niets weet, iets te zeggen. Volg je route, gaat door met je werk en besteed geen aandacht aan degenen die schreeuwen, de meesten weten toch niet waar ze het over hebben.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Mooi, dan kunnen de MFK ex gedetineerden Constantia, Jamaloodin en Schotte dus eindelijk geresocialiseerd worden.

    Binnenkort staan Constantia en Schotte weer voor de rechter, net als Amerigo Thode, dus de MFK heeft veel baat bij het resocialisatieproject.

    De zoon van Thode en zijn broer, resp. drugshandelaar en illegale importeur van auto-onderdelen, profiteren ook van het programma.

  2. Als ik dit zo lees, was het weer een debat van het allerhoogste allooi !!!
    Aanstaande gevangenisklanten pleiten voor verbetering en een die er al gezeten heeft draagt ook haar “expertise” bij aan het geheel….en last but not least is er nog een zeeleeuw, die de historiusche woorden spreekt: “de meesten weten toch niet waar ze het over hebben….
    Eeen echte dorpsraad !! 🙂

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties