Amigoe | Staten vergaderen over Centrale Bank

Monique Felida-Koeijers van de MFK is met spoed opgenomen in een Nederlands ziekenhuis

Staten vergaderen over Centrale Bank

WILLEMSTAD — De Centrale Commissie van de Staten vergadert dinsdagmorgen over de laatste ontwikkelingen bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. De Raad van Commissarissen (RvC) van de CBCS is uitgenodigd, net als de directie.

De fractie van oppositiepartij MFK heeft het verzoek gedaan om de RvC uit te nodigen. De directie is uitgenodigd op verzoek van de PAR en de PNP.

Het onderwerp staat al een poosje op de agenda. Eerder deze maand was al bekend geworden dat onderzoekers van PricewaterhouseCoopers Advisory (PwC) niet van hun geheimhoudingsplicht ontheven worden. Het staat de vertegenwoordigers van PwC niet vrij om in openbaarheid te spreken over de onderzoeksbevindingen, aangezien deze voor een zeker deel gebaseerd zijn op informatie die verstrekt is door de CBCS.

In november 2014 kwam het rapport van PwC over het functioneren van de CBCS uit. Een van de aanbevelingen in het rapport is het laten uitvoeren van een integriteitonderzoek bij de CBCS. Uit het rapport zou blijken dat de directie niet goed functioneert.

Naar aanleiding van het uitblijven van het opvolgen van de aanbevelingen, vond deze maand ook een kort geding plaats dat de RvC had aangespannen tegen de directie van de bank. De rechter droeg op om met elkaar om de tafel te zitten over het dispuut voor een integriteitsonderzoek bij de CBCS.

Het blijkt dat de RvC verdeeld is over het onderwerp. De meningsverschillen spitsen zich toe op de vraag of er een beslissing over het onderzoek is gevallen, de onderwerpen van het onderzoek en het tijdvak waarover dat onderzoek zich zou moeten uitstrekken.

Volgens de ene helft van de RvC kan het onderzoek zich niet richten op zaken die de toenmalige Centrale Bank van de Nederlandse Antillen betreffen aangezien dit een rechtspersoon is waarover de RvC van de huidige Centrale Bank geen zeggenschap heeft. Die rechtspersoon bestaat sinds 10-10-‘10 ook niet meer en is geliquideerd.

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe | Staten vergaderen over Centrale Bank

 1. De Staten gaan er over vergaderen, dat betekent dus helemaal niets.

 2. ik vertrouw Tromp ook niet, maar zonder hem had Schotte en maffia companen heel veel meer kunnen roven…

 3. Unda Brian Mariano ta?

  Na het gekonkel van PS in het debat over Fraudelyne en de laffe reactie van de coalitie (PAIS, PNP en de enge Sulbaran) is toch alle geloof in de Staten verloren?

 4. @Pukkie
  Helemaal gelijk. Een stel nitwits die niet verder komen dan het tellen van hun eigen maandelijkse salaris moeten vergaderen over bancaire zaken. Het wordt steed gekker.
  Tromp mag zijn wie hij is, maar zonder T was de Centrale Bank allang leeggeroofd door een stel nitwits.

 5. Het is toch fantastisch dat de wijze mannen en vrouwen in de Staten van Curacao zich gaan bemoeien met de zaken van de bank.
  Je hoeft niet overal verstand van te hebben, als je Trom maar zwart maakten weg wil hebben. Redenatie van de MFK. Vreemde boel dat de aandeelhouders niet zijn uitgenodigd. Directeuren en commissarissen leggen i het algemeen verantwoording af tegenover de aandeelhouders. In dit geval de Minister van Financiën. Zou me niets verbazen als er heel veel nietszeggende antwoorden komen. Dat zou namelijk terecht zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *