Amigoe | Statendebat over Marvelyne Wiels

Leeflang kondigt motie tegen Marvelyne Wiels aan

Leeflang kondigt motie tegen Marvelyne Wiels aan

WILLEMSTAD — Volgende week donderdag is het zover. Dan staat de positie van de huidige gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels op de agenda van een openbare vergadering van de Staten. Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang kondigt aan dat zij een motie zal indienen met een duidelijke boodschap aan premier Bernard ‘Ben’ Whiteman (PS) dat Wiels niet meer op steun kan rekenen van het parlement.

Het probleem met de vergadering, die mede door Leeflang is aangevraagd, is dat Wiels niet onder de verantwoordelijkheid van het parlement valt. Maar, geeft Leeflang aan, dat de Staten wel een signaal kunnen geven aan de premier, waar Wiels onder resorteert, dat hij niet meer de steun heeft om Wiels te handhaven.

In een toelichting stelt Leeflang dat deze hele zaak te lang heeft geduurd.

“Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat Wiels niet over de capaciteiten beschikt om de functie van gevolmachtigde minister uit te kunnen voeren. In de afgelopen jaren heeft zij blijk kunnen geven om onze vertegenwoordiger in Nederland te zijn. Binnen de coalitiepartijen is men al tijden bezig met draaien om het voortbestaan van de coalitie te kunnen garanderen. Maar dat hoef ik niet te doen. Ik ben geen lid van de coalitie.”

Leeflang kondigt aan dat zij tijdens de vergadering van volgende week donderdag een motie zal indienen. Op de precieze bewoording daarvan wilde zij vanochtend niet ingaan.

“Het is nu genoeg geweest. Het volk heeft het recht om te weten wie er nu in de Staten voor of tegen het aanblijven van Wiels is. Er zijn teveel incidenten geweest in de afgelopen periode. Zij bevestigt aanwezig te zullen zijn bij de Dodenherdenking in Nederland en blijft dan weg. Dit is het zoveelste voorbeeld”,

aldus het onafhankelijk Statenlid vanochtend. Binnen de coalitiepartijen zijn er tot nu toe twee het meest kritisch over het functioneren van Wiels geweest. Het gaat hierbij om de PAR en Pais. In een reactie stelt PAR-leider en fractievoorzitter Zita Jesus- Leito dat het woord nu aan premier Whiteman is.

“Hij is diegene die verantwoordelijk is. Hij moet aangegeven wat de stand van zaken is met betrekking tot het Curaçaohuis. Het is de premier om aan te geven hoe het staat met de implementatie van de verschillende rapporten, die in de afgelopen periode over het Curaçaohuis zijn verschenen.”

Jesus-Leito benadrukt dat haar partij heel veel belang hecht aan het functioneren van het Curaçaohuis.

“Het kan een belangrijke rol spelen bij de handelsbelangen van Curaçao. Het is ook belangrijk voor het onderhouden van een goed netwerk binnen Europa, waar wij als eiland de vruchten van kunnen plukken.”

Jesus- Leito wilde vanochtend niet vooruitlopen op wat voor motie dan ook. Zij gaf aan de vergadering van donderdag af te zullen wachten. Ook Pais-bestuurslid en woordvoerder Alison Manuel wilde vanochtend niet vooruitlopen op een motie.

“Wij willen eerst horen wat de premier te vertellen heeft. Wij gaan ervan uit dat hij zal ingaan op de huidige stand van zaken in het Curaçaohuis. Aan de hand daarvan zullen wij ons standpunt innemen.”

De openbare vergadering van donderdag vangt aan om negen uur ‘s ochtends.

Bron: Amigoe
Dossier Marvelyne Wiels

5 Reacties op “Amigoe | Statendebat over Marvelyne Wiels

 1. No hay mal que dura 100 anyos.

 2. Ach, Curacao is een masochistisch landje wat er wel van houdt om zich door een strenge meesteres voor joker te laten zetten. Er gaat niets veranderen, er gaat niemand echt wat uitleggen, we gaan alleen weer bewijzen dat we sukkels zijn. Serieus genomen worden we niet met zo een totaal lachwekkende situatie in Den Haag

 3. De Staten moeten zich schamen dat dit ordinaire viswijf nog steeds in Den Haag zit.

  Met de nationale lafbek Alex Rosaria voorop.

  De positie van GevMin is echter een vrij nutteloze functie.

  Een veel grotere schande is dat ze het hoofd van de veiligheidsdienst laten zitten, een ongescreende marionet van een wegens corruptie tot 3 jaar cel veroordeelde mafia premier.

 4. caribbeancynic

  Er gaat niets gebeuren. Bestendig beleid.

 5. Jesus-Leito: Wij willen eerst horen wat de premier te vertellen heeft. Wij gaan ervan uit dat hij zal ingaan op de huidige stand van zaken in het Curaçaohuis.

  Wel mevrouw Jesus-Leito ik zal u vooraf vertellen wat de premier te vertellen zal hebben inzake deze kwestie. Niets. Hij zal nada, njet over doña nadie te vertellen hebben. Hij zal wel met een wazige verhaal komen met weinig inhoud waardoor iedereen zal denken, wat heeft hij nou verteld.

  Dios libra nos di e porqueria nan den Den Haag y nos parlamento.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *