Amigoe | Statenleden houden zich op de vlakte over schorsing Tromp

Cooper en MFK: Mosterd na de maaltijd

Charles Cooper (PAS) en Gerrit Schotte (MFK): Mosterd na de maaltijd | archief

WILLEMSTAD — De meeste Statenleden van de coalitiepartijen houden zich voorlopig op de vlakte over de schorsing van Emsley Tromp, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Alleen politieke partij PAR stelt het feit dat minister José Jardim van Financiën een standpunt heeft ingenomen toe te juichen.

Maar Charles Cooper (onafhankelijk) en Gerrit Schotte (MFK) vinden de schorsing ‘mosterd na de maaltijd’.

Financiën-minister Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) maakte gisteren zijn besluit bekend om Emsley Tromp voorlopig te schorsen, nu hij onderzocht wordt door het Openbaar Ministerie (OM) voor belastingfraude en witwassen in de privésfeer.

Zita Jesus-Leito, politiek leider van PAR, stelt het goed te keuren dat Jardim namens de regering een standpunt heeft ingenomen omtrent de situatie waarin de CBCS verkeert. Zij zegt af te zullen wachten hoe de maatregelen van Jardim geïmplementeerd gaan worden, maar stelt geen mening te kunnen geven over het besluit van Jardim zelf (de schorsing van Tromp), omdat er nog een resultaat uit het OM-onderzoek naar de bankpresident moet komen.

“Maar ik ben blij dat ongeacht het resultaat de regering toch een standpunt heeft ingenomen. De centrale bank is een belangrijk instituut en het is goed dat er maatregelen zijn genomen om de reputatie van de bank te beschermen”,

aldus Jesus-Leito. Ze stelt dat al langere tijd geruchten de ronde doen over de CBCS en dat deze geruchten de goede naam van de bank schaden.

“De minister van Financiën bleef al die tijd heel stil over deze zaken, maar nu heeft hij namens de regering een duidelijk signaal afgegeven”, aldus de partijleider.

‘Zeer gevoelige zaak’

Mike Franco, nummer twee op de lijst van Pais en Statenvoorzitter, noemt het onderzoek naar Tromp en zijn schorsing bij de CBCS een ‘zeer gevoelige’ zaak.

“Het OM doet nu onderzoek en ik vind het dan niet gepast om een opinie te geven hierover”,

aldus Franco. Partijleider Alex Rosaria was vandaag wegens privéredenen niet beschikbaar voor een reactie. Rosaria stelde eerder deze week het ingrijpen van de regering bij de centrale bank te ondersteunen.

Politiek leider van PNP Humphrey Davelaar was vanochtend niet bereikbaar voor een reactie. Ook Jaime Córdoba, politiek leider van PS, was niet bereikbaar. Partijleden Melvin ‘Mac’ Cijntje en Elmer Wilsoe stelden dat de partijleider de aangewezen persoon is om een uitspraak te doen en wilden niet spreken namens de partij.

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran stelt geen commentaar te willen geven als reactie op het besluit van Jardim om Tromp te schorsen.

“Ik vind de actie van minister Jardim zeer duidelijk en vind dat ik nu geen commentaar meer hoef te geven”,

aldus het Statenlid. Eerder deze week stelde hij tegenover deze krant dat de bankpresident geschorst moet worden en dat hem de toegang tot de bank ontzegd moet worden.

Vorige week werd bekend dat bankpresident Tromp door het OM onderzocht wordt voor fraude en witwassen. In het kader van het onderzoek zijn vorige week zoekingen verricht waarbij diverse objecten in beslag werden genomen. Op die dag was Tromp in het buitenland. Toen hij eerder deze week op Hato aankwam werd ook zijn telefoon in beslag genomen. Om mee te werken met het onderzoek en in het belang van de CBCS heeft de bankpresident dertig vakantiedagen opgenomen.

Mosterd

Onafhankelijk Statenlid Charles Cooper stelt dat de schorsing van Tromp als mosterd na de maaltijd komt.

“Dit had minister Jardim allang moeten doen, toen bekend werd dat de bankpresident door het OM wordt onderzocht. Voor mijn part gaat Tromp zelfs naar huis (ontslagen, red.), hij heeft heel veel gemanipuleerd bij de CBCS. Ik ben het helemaal eens met het besluit van Jardim, wel had hij dit allang moeten nemen”, aldus Cooper.

MFKStatenlid Gerrit Schotte gebruikt hetzelfde gezegde als Cooper:

“Mosterd na de maaltijd, dit had allang moeten gebeuren.”

Volgens hem komen onregelmatigheden niet sinds gisteren voor bij de CBCS, dus had Tromp allang weg moeten zijn.

CBA

Daniel Hodge van Curaçao Banker’s Association (CBA) vindt de zaak rond Tromp en de centrale bank onprettig. “We vinden het heel vervelend wat
er de afgelopen dagen is gebeurd en houden de situatie op afstand in de gaten. Minister Jardim stelt Tromp conform de statuten van de bank te hebben geschorst. We moeten nu afwachten op de acties van het OM”, aldus Hodge.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *