26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Statenleden strijden voor invloed op Rijksbeleid

HomeLandenArubaAmigoe | Statenleden strijden voor invloed op Rijksbeleid

door Amigoe correspondent Otti Thomas

Vlnr: Ady Thijsen, Gleen Sulvaran, Rene Herdé en Andin Bikker in gesprek met Roelof van Laar
Vlnr: Ady Thijsen, Glenn Sulvaran, Rene Herdé en Andin Bikker in gesprek met Roelof van Laar

DEN HAAG — Een Caribische Statendelegatie had gisteren grote moeite om een debat in de Tweede Kamer tot de hoofdzaak te beperken; het recht om met Rijkswetvoorstellen invloed uit te oefenen op de Rijksministerraad.

Ze konden niet voorkomen dat de discussie ook ging over dichtgelaste gevangenisdeuren en de 80/20-regeling op Curaçao en ‘onbetaalde’ boetes op Aruba.

Onderwerp van het debat was het wetsvoorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar. Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, dan kan de Rijksministerraad alleen bij hoge uitzondering Algemene Maatregelen voor Rijksbestuur (AMvRb) afkondigen en zal meestal moeten kiezen voor een Rijkswet voor beslissingen die alle landen van het Koninkrijk raken. Een Rijkswet is in principe het resultaat van overleg tussen de vier Koninkrijkslanden en vereist de goedkeuring van de Tweede Kamer, terwijl een AMvRb een zelfstandige beslissing van de Rijksministerraad is.

Het is vrijwel zeker dat de Tweede Kamer akkoord gaat met dit voorstel, met uitzondering van de PVV die gisteren herhaalde voorstander te zijn van een zo snel mogelijk afscheid van de voormalige Nederlandse Antillen. De discussie ging dan ook voornamelijk over een amendement dat werd ingediend door Statenleden van Aruba, Curaçao en St. Maarten, die tevens als bijzonder gedelegeerden hun voorstel verdedigden.

De Statenleden willen het Rijkswetvoorstel uitbreiden met een mogelijkheid om zelf voorstellen voor een Rijkswet te doen, iets dat op dit moment alleen mogelijk is voor de Tweede Kamer en de Rijksministerraad, inclusief de gevolmachtigde ministers. PDR-Statenlid Andin Bikker zei dat het eigenlijk om een kleine aanpassing gaat. “Wat zou er veranderen met een kleine technische aanpassing zodat wij zelf een voordracht kunnen doen? Zelfs dan zouden we niet gelijk zijn aan de leden van de Tweede Kamer, want het is een voordracht in de zin van ‘zou u dit alstublieft willen indienen’? Het is dus nog niet helemaal gelijk, maar het zijn in ieder geval kleine stapjes vooruit”, zei Bikker.


Grote sta
p

Maar Tweede Kamerleden vinden het juist een grote stap. “Wat hier wordt voorgesteld, is nogal een ding. Ze stellen voor om Statenleden het recht te geven om initiatief-Rijkswetten in te dienen. Wetten die ingediend worden door de regering van het Koninkrijk en die uiteindelijk in de Tweede Kamer moeten worden behandeld”, aldus Ronald van Raak. Het SP-Tweede Kamerlid stelde voor om het onderwerp te bespreken als er over de geschillenregeling wordt gesproken.

Ook VVD-Tweede Kamerlid André Bosman voelde de noodzaak om de discussie breder te trekken. Hij zei dat Nederland en daarmee ook de Tweede Kamer als grootste partij binnen het Koninkrijk altijd de eindverantwoordelijke zijn. “Ik noem het voorbeeld van de gevangenis van Curaçao, waar deuren zijn dichtgelast. Ik kan daarop worden aangesproken door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.” In hetzelfde verband noemde hij de 80/20 arbeidswetgeving op Curaçao, die het Europees Hof misschien afkeurt en de recente uitspraak van het Hof in de zaak van de veroordeelde James Murray. “De rekening van de boete van 27.000 euro komt hier in Den Haag terecht”, aldus Bosman.

Zowel Bikker als AVP-fractieleider Rene Herdé benadrukten dat niet Nederland een boete heeft gekregen, maar het Koninkrijk en dat Aruba haar deel van de boete zal betalen. “Volgens mij is de kern hiervan dat wij ons afvragen waarom een gevolmachtigde minister wel een voordracht tot een Rijkswet kan indienen, maar wij als volksvertegenwoordigers niet. We hebben het vandaag niet over een uitspraak van het Europees Hof. Het is wel raar dat de heer Bosman het over alles meent te kunnen hebben, maar het een brug te ver vindt als wij het over een amendement hebben dat naar onze mening wel past binnen het voorstel van Rijkswet. Daarmee meet hij, met alle respect, met twee maten.”

Herdé erkende dat Nederland qua oppervlakte en inwoneraantal groter is, maar dat dit binnen de juridische geschillen geen rol speelt. “Als de heer Bosman en ik voor de rechter staan met een conflict over een huurcontract, zal de rechter niet vragen of de heer Bosman rijker, groter, mooier en sterker is dan ik. Dan zal de rechter vragen: wat is gelijkheid voor het recht?”

De Statendelegatie had ook specifieke vragen over het voorstel van Van Laar. Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran van Curaçao wilde weten in welke dringende gevallen er nog steeds gekozen kan worden voor een Algemene Maatregel van Rijksbestuur. MEP-Statenlid Ady Thijsen en onafhankelijk Statenlid Cornelius de Weever vroegen waarom er gekozen is voor vier jaar als termijn waarbinnen AMvRBs veranderd worden in Rijkswetten. Van Laar en minister Ronald Plasterk reageren morgen op de vragen en voorstellen van de Statenleden en de Tweede Kamer.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties