Amigoe | Steeds meer afvaldump Hato-vlakte en Rooi Rincon

Deze afvaldump in Rooi Rincon betreft waarschijnlijk afval van een snek.

Deze afvaldump in Rooi Rincon betreft waarschijnlijk afval van een snek.

WILLEMSTAD — In de afgelopen periode heeft Stichting Uniek Curaçao een ernstige toename van omvangrijke illegale afvaldumps op de vlakte van Hato en in het natuurgebied Rooi Rincon, dat aan het vliegveld grenst, waargenomen. De stichting luidt daarom de noodklok.

“De illegale afvaldump is geïntensiveerd waarbij deze zich ook over een steeds groter gebied verspreidt. Men ziet regelmatig roodgekleurde trucks aan- en afrijden met afgedekte nummerplaten, die zo op sluwe wijze willen voorkomen dat ze getraceerd worden”, aldus Theo van der Giessen namens Uniek Curaçao.

Van der Giessen stelt dat de illegale afvaldump in de gebieden die zowel bij lokale wandelaars als toeristen geliefd zijn, is toegenomen sinds een beveiligingscontract van het Curaçaose toeristenbureau (CTB) dat door Curaçao Airport Holding (CAH) betaald werd, recentelijk afliep. “Ik wil wel duidelijk voorop stellen dat dit absoluut geen verwijt is aan het CTB of CAH. Juist door hun inspanningen heeft Uniek Curaçao zich de afgelopen jaren daadwerkelijk op natuurbeheer in Rooi Rincon kunnen richten en heeft zij zich niet uitsluitend met het verzamelen van afval bezig moeten houden. In dezen zijn de voornoemde partijen juist de partners van de stichting die zich voor behoud en natuurbeheer inzetten. Ons verwijt gaat naar de overheid uit die maar niet handhaaft op dit soort grootschalige illegale afvaldumps. Aangezien deze gebieden behalve lokalen ook grote groepen toeristen trekken, moet er meer gepatrouilleerd worden. De vervuilers dienen aangepakt te worden!”, aldus Van der Giessen.

In Rooi Rincon zijn wandelpaden aangelegd waarmee de bezoekers onder meer een natuurlijke waterbron, interessante rotspartijen en flora en fauna kunnen bekijken. Ook zijn in Rooi Rincon een van de vroegste sporen van menselijke bewoning, van indianen, aangetroffen waarbij onder meer een abri en een schuilplaats in de rotsen werd ontdekt. “Het is een prachtig natuurgebied en om dan bergen van ondermeer snek-afval met kratten en lege bierflessen aan te moeten treffen, is natuurlijk schandalig”, aldus Van der Giessen.

Getraceerd

Hij meldt dat de vrijwilligers van de stichting het afval hebben gezift op zoek naar papieren om zo de vervuilers te traceren. “Hierbij werden papieren ontdekt van een bedrijf – waarvan ik de naam niet wil noemen – dat bij ons juist bekend staat als een sponsor voor natuurbehoud. Het bedrijf reageerde geschrokken en ondernam onmiddellijk actie door het afval op te halen een de verantwoordelijke persoon erop aan te spreken. Zij waren in de veronderstelling dat deze persoon netjes naar de landfill rijdt om zich van het bedrijfsafval te ontdoen”, aldus Van der Giessen. Hij benadrukt daarom wederom ook het belang van een verantwoorde omgang met bedrijfsafval. “Als men mensen inhuurt voor transport van afval dient men pas na overhandiging van een Selikor-betalingsbewijs, uit te betalen. Dit om er zeker van te zijn dat afval op de juiste plek belandt”, aldus Van der Giessen.

CAH

In reactie op de voornoemde ontwikkelingen zegt CAH-directeur Wilhelmus ‘Junny’ Ignacio: “CAH zal naar aanleiding van deze ontwikkelingen niet achterover leunen. Het is namelijk zo dat CAH de afgelopen jaren het contract dat CTB had lopen met een beveiligingsbedrijf voor de beveiliging van voornoemde gebieden, als helpende hand heeft betaald. De vlakte van Hato valt officieel onder het toeristenbureau, maar het natuurgebied Rooi Rincon onder CAH. Omdat wij zelf het contract niet hadden afgesloten en dit nu inmiddels is afgelopen, hebben wij reeds met de interim-directeur van CTB, Hugo Clarinda, contact gezocht. Hij gaf aan daar werk van te zullen maken”, aldus Ignacio.

‘Upgrade Rooi Rincon’

De CAH-directeur licht toe dat CTB met het beveiligingsbedrijf een contract heeft voor beveiliging van meerdere gebieden en dat zij daar nu over aan het onderhandelen zijn. “CTB dat bijvoorbeeld ook populaire stranden en andere natuurparken laat beveiligen, zoekt nu dus naar een oplossing waarbij zij ook naar de beschikbare middelen moet kijken.

Desondanks willen wij ons hier flexibel in opstellen en zullen wij hoe dan ook naar een oplossing zoeken voor het gebied van Rooi Rincon en mogelijk ook voor de vlakte van Hato”, aldus Ignacio. De directeur laat verder weten dat de holding reeds een aanvang heeft gemaakt met een verfraaiing van de toegang tot het natuurgebied waarmee een algehele upgrade wordt beoogd om het gebied ‘nog mooier en toegankelijker te maken’. “Zo is nu door CAH een soort portiershuisje gerealiseerd, voorzien van een toilet en een (rol)hek, dat door een bewaker zal worden gehuisvest. Het hek stond nog open omdat dit alles nog niet af is. Maar de bedoeling is om met het hek in de avonduren het gebied af te sluiten.”

Het gebied waar vervuiling door afval plaatsvindt wordt steeds groter. Hier zijn de hopen bij de vlakte van Hato te zien.
CAH is bezig met een upgrade van het gebied. Op deze foto is het portiershuisje te zien, ofwel de toegang tot het gebied.
Het rolhek staat nu nog open omdat het geheel nog niet klaar is.
Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Steeds meer afvaldump Hato-vlakte en Rooi Rincon

  1. Wat zijn dat toch voor varkens die dit doen, we hebben een vuilnisophaaldienst en je kan verder alles naar Selicor brengen. En het kan zo simpel zijn. Controles en handhaven. Zeer hoge boetes, daar kan je de controles van bekostigen. Geldt ook voor Koraal Tabak waar de trucks zonder afgedekte kentekenplaten in en uit rijden. Van dat laatste “Natuurgebied” weet zelfs de regering de namen van de eigenaren die hier aan verdienen.

  2. Dushi hende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *