Amigoe | Stemmachines eind vorig jaar vernietigd

http://www.amigoe.com/curacao/221501-overheid-houdt-ziekteverzuim-ambtenaren-niet-bij

Stemmachines eind vorig jaar vernietigd

WILLEMSTAD — De regering heeft eind vorig jaar alle stemmachines laten vernietigen. Dit bevestigen voorzitter van het Hoofdstembureau Raymond ‘Pacheco’ Römer en minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais).

De vernietiging was ingegeven door het feit dat de stemmachines inmiddels verouderd en qua software achterhaald waren. De machines lagen tot eind vorig jaar in het gebouw van overheidsdienst Publieke Zaken/Kranshi in Otrobanda opgeslagen. Maar omdat de regering plannen had om de loketfunctie van het Bureau Rijbewijzen van de Sta. Rosaweg naar Otrobanda te verhuizen, moest er ruimte worden gecreëerd. De verantwoordelijke minister Van der Horst werd benaderd en die gaf toestemming om de machines te laten vernietigen.

Volgens Römer was het verouderd en achterhaald zijn van de stemmachines de reden om ze laten vernietigen. “De machines waren meer dan tien jaar oud. Je weet hoe snel de ontwikkelingen gaan op technologisch gebied. Op een bepaald moment kun je ze niet meer gebruiken en ze stonden ook in de weg. Er moest ruimte worden gemaakt en dat kon worden bereikt door de stemmachines weg te doen.”

Op Curaçao werd van 2003 tot en met 2010 met stemmachines gestemd. In eerste instantie met de Nederlandse Nedap-stemmachine en later met stemcomputers van het deels Venezolaanse bedrijf SmartMatic. Maar vanuit de lokale politiek, vooral onder partijen die in die periode in de oppositie zaten, was er veel weerstand tegen het gebruik van stemmachines. Tegenstanders van het stemmen per machine hadden twijfels over de fraudebestendigheid ervan, hoewel nooit concrete bewijzen hiervoor werden aangedragen. Verdere kritiek die door tegenstanders werd aangedragen had betrekking op het feit dat deze technologie te hoogdrempelig zou zijn dat vooral laagopgeleide mensen hierdoor afgeschrikt zouden worden om te gaan stemmen.

Met de aanschaf van de SmartMatic-machines was een bedrag van 1,2 miljoen gulden gemoeid, blijkt na een zoektocht in de archieven van de Amigoe. Volgens Römer was de aanschaf van de Nedap-machines veel goedkoper. “Nog geen miljoen”, gaf hij vanochtend aan. In 2007 werd besloten van de Nedap-machines af te stappen, omdat deze van oorsprong Nederlandse stemmachines de kiezers geen uitdraai gaven van hun net uitgebrachte stem. Deze uitdraai gold bij de verkiezingen met de SmartMatic-machines, als de wettelijk uitgebrachte stem.

Na de lijstondersteuning van afgelopen weekeinde gaan er stemmen op om weer op stemmachines over te gaan. Dit heeft vooral te maken met het tijdstip waarop de uitslag bekend werd gemaakt, namelijk rond twee uur ‘s nachts. Maar binnen de politiek bestaat nog steeds argwaan tegen het gebruik van deze machines en houdt men vast aan potlood en papier, zoals dit ook afgelopen weekeinde gebeurde.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Stemmachines eind vorig jaar vernietigd

  1. graag wil ik als belastingbetaler zien, wie de opdracht heeft gegeven, wanneer deze machines zijn weg gehaald en door wie, foto’s van de vernietigde machines.
    wat het ons heeft gekost deze machines te laten vernietigen, wie de begunstigde was.
    Of is dit weer te veel gevraagd, als belasting betaler.

  2. Wat een gouden tip voor elke winkelier! Je kassa op afstand naar eigen wens kunnen “bedienen” haha. Krijg je een inval, druk op de knop en alles lijkt normaal. Patent op aangevraagd, anders doe ik dat namelijk.

  3. Ach, zo gaat het toch altijd bij de overheid, is toch hun eigen geld niet. 2 miljoen vernietigd: who cares!!!???
    Eerst zouden en moesten er stemmachines komen, toen weer het oude, vertrouwde stembiljet en nu toch weer stemmachines? En hoezo argwaan? Heeft men geen ervaring met gesloten kassasystemen?? Wie zegt dar die 100% betrouwbaar zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *