Amigoe | Stemmen met potlood en papier op 30 september

Hoofdstembureau bevestigt verkiezingsdatum

Hoofdstembureau bevestigt verkiezingsdatum

WILLEMSTAD — Bij de verkiezingen van 30 september dit jaar zal wederom met potlood en papier worden gestemd. Dit stelt Raymond ‘Pacheco’ Römer, voorzitter van het Hoofdstembureau.

Hij stelt dat het aan de politiek is om hierin verandering te brengen.

Jaren terug, tussen 2003 en begin 2010, werd er nog op Curaçao gestemd met stemmachines. In eerste instantie met de Nederlandse Nedap-stemmachine en later met stemcomputers van het deels Venezolaanse bedrijf SmartMatic. Maar binnen de politiek was er altijd veel weerstand tegen het inzetten van stemmachines.

Er werd getwijfeld aan de fraudebestendigheid, hoewel er nooit bewijzen werden geleverd voor mogelijke fraude op Curaçao met deze machines, terwijl men ook naar voren bracht dat het stemmen via de stemmachine hoogdrempelig zou zijn en dat het veel mensen zou afschrikken om te gaan stemmen.

Onlangs bleek weer dat er in de lokale politieke nog steeds verzet bestaat tegen het gebruik van stemmachines. PS-leider en Statenlid Jaime Cordoba benadrukte tijdens een van de recente zaterdagbijeenkomsten van de partij dat er op Curaçao alleen met potlood en papier gestemd zal kunnen worden. De PS was in 2010 een van de partijen die zich sterk maakte voor het weer gebruiken van potlood en papier, omdat zij haar twijfels had over de uitslagen van verkiezingen waarmee er met stemmachines was gestemd.

Maar volgens Römer, die al sinds 1982 bij de organisatie van verkiezingen op het eiland betrokken is, zal het stemmen met potlood en papier over zo’n twintig jaar achterhaald blijken. Hij verwacht dat op de lange termijn via internet gestemd zal worden. Vooral voor jongeren die gewend zijn alles via internet te doen, zal dit niet meer dan logisch zijn. Stemmen met potlood en papier zal in hun visie dan achterhaald zijn.

Voorbereidingen

Römer is sinds 1982 betrokken bij alle verkiezingen op het eiland. Sinds 15 februari is hij aangesteld als de nieuwe voorzitter van het Hoofdstembureau. Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de verkiezingen in volle gang. Römer heeft ook ruime ervaring bij het Bevolkingsregister/Kranshi. Een van de grootste uitdagingen voor de komende verkiezingen is het adressenbestand. Een paar jaar terug kregen een groot aantal straten op het eiland een nieuwe naam en indeling, maar de verdeling van de straatnummers is nooit afgerond. Dit zorgt voor hoofdbrekens, niet alleen bij de afdeling Publieke Zaken, zoals Kranshi tegenwoordig officieel heet, maar ook voor de komende verkiezingen.

Römer constateert dat het bevolkingsregister tal van onvolkomenheden bevat. Het gaat hierbij om mensen die verhuisd zijn, mensen die het eiland hebben verlaten, of die zijn overleden, maar die nog steeds staan ingeschreven op hun oude adres. Maar ook mensen die een nieuwe huis hebben laten bouwen, die nergens geregistreerd staan. Kranshi en het Hoofdstembureau hebben een groot karwei voor de boeg om nog voor de sluiting van het kiesregister op 9 juli hier een beetje orde in te brengen, aldus Römer.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *