Amigoe | Straf fataal ongeluk EEG-weg bevestigd

Straf fataal ongeluk EEG-weg bevestigd

Straf fataal ongeluk EEG-weg bevestigd

WILLEMSTAD — Het hof heeft de strafmaat die Nelso dos Santos da Silva (26) eerder opgelegd kreeg voor de dood van drie wandelaars/joggers in augustus 2014, gistermiddag bevestigd.

Zoals bekend heeft het hof hem voor feit 1 – aan het verkeer deelnemen en zich daarbij zodanig gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood, meermalen gepleegd – op 18 december 2014 veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, drie jaar proeftijd en rijontzegging voor drie jaar. Dat was minder dan de 24 maanden cel die hij in eerste aanleg opgelegd kreeg.

Dos Santos is toch in cassatie gegaan tegen dit vonnis. Hij klaagde dat de aan hem opgelegde gevangenisstraf ontoereikend is gemotiveerd, nu het hof niet de redenen heeft opgegeven die in het bijzonder hebben geleid tot de keuze voor een vrijheidsbenemende straf. Hij kreeg gelijk van de Hoge Raad en dus is de omstreden uitspraak op 22 december 2015 vernietigd, maar uitsluitend voor wat betreft de strafoplegging, en werd de zaak naar het hof doorverwezen.

Het hof heeft dit keer de strafmaat uitgebreider gemotiveerd. Het heeft rekening gehouden met het blanco strafblad van de man, maar ook met het feit dat sinds het plegen van de feiten tweeënhalf jaar is verstreken. Bovendien heeft hij door invloed van de publieke opinie, ernstige belemmeringen ondervonden in zijn dagelijks leven en werken, aldus het hof. “Hoewel dit niet valt bij het gemis bij de nabestaanden, neemt het hof voorts in aanmerking dat de verdachte de psychische last zal moeten dragen van het feit dat door zijn onvoorzichtig gedrag, drie mensen het leven hebben verloren.”

Dos Santos veroorzaakte op de bewuste dag door aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag een fataal ongeluk. Hij was zonder rijbewijs en in vermoeide toestand achter het stuur gestapt en al rijdend in slaap gevallen, waardoor de auto over de weg ging slingeren. Vervolgens is hij met een zeer hoge snelheid van de rijbaan afgereden en heeft hij drie voetgangers aangereden, die aan de gevolgen van hun verwondingen zijn overleden.

De dood van Kristen Leyba (32), Monique van Meerwijk (58) en Elton Montesant (67) is dus aan hem te wijten. Dat heeft ernstig en onherstelbaar leed bij hun nabestaanden veroorzaakt, weet het hof. Zij zullen hun leven lang met de gevolgen van dit ongeval geconfronteerd worden en het ongeluk heeft bovendien niet alleen een grote impact op de directe nabestaanden gehad, maar vanwege de bijzonder dramatische afloop ook op een groter deel van de samenleving, merkt het hof op.

Bron: Amigoe

4 Reacties op “Amigoe | Straf fataal ongeluk EEG-weg bevestigd

 1. Er is geen touw meer aan de straffen die justitie oplegt vast te knopen.

  Maar slechts 6 maanden voor het zonder rijbewijs met 120 kilometer per uur doodrijden van 3 mensen is idioot.

  En net als Brian Mariano hoeft deze verkeersmisdadiger zijn straf waarschijnlijk niet eens uit te zitten.

  Nelson dos Santos kreeg 0ok nog eens 3 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De crimineel heeft niet eens een rijbevoegdheid (rijbewijs)!

 2. Nelson reed 3 mensen dood.. Haitiaan die 2 mensen doodreed kreeg 30 maanden.. Nelson had dus minimaal 45 maanden moeten krijgen

 3. hoop dat iedereen zeer verbaasd & teleurgesteld is over deze straf. Dat 2Santos dagelijkse belemmeringen ondervindt is natuurlijk het resultaat hiervan en dit zou natuurlijk helemaal geen invloed moeten hebben de herziende straf. Een auto huren op andermans naam, zonder rijbewijs (een aantal maanden voor het fatale ongeluk, was zijn scooter al in beslag genomen ivm rijden zonder rijbewijs) en vervolgens doorrijden is helaas niet vermeld en/of heeft aan de hand van de lieve straf blijkbaar niet meegenomen hiermee. Het emotionele slachtoffer verhaal helaas wel. Was de straf correct (helaas krijgen de slachtoffers hun leven niet meer terug) dan had hij natuurlijk niet de dagelijkse belemmeringen gehad.
  ben benieuwd of de zaak hiermee afgedaan is!!

 4. Een idioot lage straf voor deze crimineel, en wegens falen van justitie bijna een vrijbrief om de volgende wegpiraat uit zijn auto te trekken en ter plekke zo’n pak slaag te geven dat hij de rest van zijn leven door een rietje moet drinken.

  Wat een minachting voor de verscheurde families Leyba, van Meerwijk en Montesant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *