28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | SVB geeft garantstelling aan Sehos

HomeMediaAmigoe | SVB geeft garantstelling aan Sehos
Elvis Thodé, momenteel financieel coördinator van het Sehos

WILLEMSTAD — De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is onlangs akkoord gegaan met een garantstelling voor bepaalde betalingen van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos), in die zin dat de courante levering van geneesmiddelen en ander medisch materiaal kan worden gecontinueerd.

Daarnaast doorloopt het ziekenhuis momenteel het traject om de oude schulden, tot 30 september, te saneren.

Over de aanzienlijke schulden aan de leveranciers moet nog worden onderhandeld. Dit traject is nog niet geconcretiseerd, maar het proces is wel op gang gebracht. Elvis Thodé, interim-financieel coördinator van het ziekenhuis, vertelt desgevraagd dat de garantstelling daarom erg belangrijk was. “Hierdoor is er namelijk wat meer financiële ademruimte gecreëerd, terwijl de zorg kan worden gegarandeerd. De periode waarin het ziekenhuis nog in onderhandeling is met de leveranciers kan nu worden overbrugd.”

Doordat de partijen recentelijk een garantstelling zijn overeengekomen kan de voorraad langzaam weer worden aangevuld. Er worden weer bestellingen geplaatst voor de voorraad. Sehos-woordvoerster Raiza Kibbelaar meldt dat ze inmiddels zijn begonnen met een aantal electieve (geplande) operaties. “Er wordt gewerkt aan de verdere planning. De meeste specialisaties zijn hier al mee begonnen, met uitzondering van oogheelkunde. De specialisten zullen naar aanleiding hiervan hun patiënten benaderen om ze hiervan om de hoogte te stellen. De acute operaties, waaronder ook de behandeling van kankerpatiënten, hebben overigens gewoon doorgaan kunnen vinden.”

Financieel coördinator

Thodé, die sinds medio augustus tijdelijk de functie van financieel coördinator vervult, is een bedrijfseconoom. Hij heeft aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam gestudeerd. “Ik heb zowel financiële als operationele werkervaring opgedaan.”

Onlangs is hij door de Raad van Bestuur gevraagd om aan de slag te gaan als financieel coördinator. Dit in verband met het vertrek van financieel directeur en tevens bestuurslid Henri Gerrits. Het is de intentie dat Thodé een aantal maanden deze functie zal vervullen, in ieder geval tot januari, terwijl het proces voor selectie van een nieuw financieel directeur loopt.

Hij omschrijft deze korte maar leerzame periode als volgt: “Het Sehos staat voor een moeilijke situatie. We moeten door de ‘liquiditeitscrunch’ heen zien te komen. We krijgen hierbij enige steun van de SVB, waardoor het ziekenhuis een aantal keer tijdelijk uit de brand is geholpen door voorschotten te geven.” Dit neemt volgens hem echter niet weg dat er een structurele oplossing nodig is. Thodé hoopt vanuit zijn expertise te kunnen bijdragen aan meer samenwerking ten behoeve van de zorg voor de Curaçaose bevolking.

Verhoging budget

Het budget van het ziekenhuis werd in het derde kwartaal van 2014 vastgesteld op basis van het zorgniveau van 2013. Dit bedrag is vervolgens gekort met een bepaald percentage. De oude schulden zijn destijds ook buiten beschouwing gelaten. “Inmiddels valt 85 tot 90 procent van de bevolking onder de SVB. De zorgvraag is dus gegroeid. Dit terwijl het budget van 120 miljoen gulden, wat in de eerste instantie al niet toereikend was, niet is meegegroeid.”

Er zou volgens Thodé een realistischer budget moeten worden vastgesteld. In de afgelopen jaren is het tekort namelijk verder gegroeid, terwijl de leveranciers zijn blijven leveren om de zorg te kunnen garanderen. Nu is echter een punt bereikt waarbij het moeilijker is om ze mee te krijgen. Ze hebben uiteraard ook hun limieten. De structurele oplossing zit hem dus in het verhogen van het budget. Voor 2015 en 2016 worden de tekorten op 1 miljoen gulden per maand geschat.

Voor het komende jaar hebben de SVB en het ziekenhuisbestuur besproken hoe ze een beter budget kunnen onderhandelen, maar over 2014, 2015 en dit jaar zijn de partijen nog niet uit. Het bestuur werkt momenteel aan het verwerken van die financiële cijfers, die nog niet allemaal bekend zijn. Een deel daarvan is toe te schrijven aan een oud systeem, wat begin 2017 zal worden vervangen. “Het wringt dus op het gebied van de financiële administratie, wat het moeilijk maakt, maar we zijn bezig deze verbetering te verwezenlijken om een betere positie te creëren in de onderhandelingen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ondanks de garantstelling vd SVB krijgt niemand mij hotel California in.
    Ik vertrek volgende week op eigen kosten naar de VS voor een operatie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties