28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | SVB-reserve slinkt steeds meer

HomeMediaAmigoe | SVB-reserve slinkt steeds meer
dokter-ziektekostenverzekering-svb-sbv
SVB-reserve slinkt steeds meer

WILLEMSTAD — De reserves van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in het zogenoemde ‘schommelfonds’ bedragen 75,7 miljoen gulden. Maar deze reserves slinken steeds meer.

Door de opgelopen tekorten, onder andere 82,4 miljoen gulden in het AOV/AWW-fonds, is de bodem dit jaar in zicht en is ingrijpen op korte termijn door de regering daarom noodzakelijk.

Dat meldt de SVB in een persbericht over haar jaarverslag over 2014. Dit jaarverslag is overhandigd aan de minister van Gezondheid, Ben Whiteman (PS). Uit de resultaten van de Ziekte- en ongevallenverzekering (ZV/OV) blijkt dat het tekort in 2014 was opgelopen tot 5,7 miljoen gulden. Een jaar eerder bedroeg dit tekort nog 4,6 miljoen gulden. Aan loonderving is afgelopen jaar 32,2 miljoen gulden uitgekeerd. In 2013 was dit nog 28,5 miljoen gulden.

In het pensioenfonds (AOV) en dat van weduwen en wezen (AWW) is het tekort in 2014 opgelopen tot 82,4 miljoen gulden. De premie-inkomsten in het AOV-fonds bedroegen vorig jaar 336 miljoen gulden. Dat is wel meer dan in 2013 toen 327,4 miljoen gulden aan premies werd geïnd. In het AWW fonds werd afgelopen jaar 22,5 miljoen gulden aan premies geïnd en dat is ook iets meer dan in 2013. Toen kwam er 22,3 miljoen gulden binnen.

Steeds meer gepensioneerden

Het aantal gepensioneerden steeg. Afgelopen jaar werden er 52.928 personen geregistreerd, het jaar daarvoor waren dit er 51.138. Ook het aantal weduwen en wezen steeg licht. Van 2919 in 2013 naar 2966 vorig jaar. De uitgaven vanuit de AOV vertonen een grote stijging, mede omdat het aantal mensen in de pensioengerechtigde leeftijd stijgt. De SVB dekt de tekorten over 2014 met de reserves, maar die zijn niet onuitputtelijk. In het ‘schommelfonds’ zit nog 75,7 miljoen gulden en met de huidige tekorten is de bodem eind dit jaar dus in zicht. De regering moet dus op korte termijn bijspringen om de uitbetalingen door de SVB te kunnen blijven garanderen. Wel zullen de resultaten van het AOV-fonds in de toekomst positiever zijn omdat de pensioengerechtigde leeftijd is opgetrokken van 60 naar 65 jaar. Maar de pensioenen en de beperkte premie-inkomens blijven aandachtspunten. Zonder economische groei de komende jaren zullen maatregelen onvermijdelijk zijn, aldus SVB.

Basisverzekering

De uitgaven binnen de Basisverzekering Ziektekosten (bvz) bedroegen afgelopen jaar 450,8 miljoen gulden. In 2013 was dit nog 380 miljoen gulden, in de periode februari tot eind december. In februari van dat jaar werd immers de bvz ingevoerd.

Het aantal verzekerden in de bvz bedroeg afgelopen jaar 132.498. Een stijging van meer dan 10.000 ten opzichte van 2013. Het gemiddeld aantal verzekerden in de bvz bedroeg in vorig jaar 128.901. In 2013 waren dat er 123.400 (februari tot december).

De medische uitgaven per verzekerde bedroegen afgelopen jaar gemiddeld 3498 gulden. Dat is 500 gulden meer dan in 2013. Toen bedroegen de gemiddelde medische uitgaven 3079 gulden per verzekerde.

Aan premies werd afgelopen jaar 71 miljoen gulden geïnd. Het jaar daarvoor was dit 70,3 miljoen gulden.

Verdere zorgpunten voor de SVB blijven de uitgaven door het St. Elisabeth Hospitaal, de botika’s en de laboratoria. In de onderhandelingen tussen de SVB en de ministeries van Gezondheid en Financiën zijn maatregelen berekend en opgenomen in de voorstellen die de medische uitgaven de komende jaren moeten inperken.Aan premies werd binnen de bvz afgelopen jaar 178,8 miljoen gulden geïnd. In 2013 was dat 155,2 miljoen gulden.

Lei di Labizjan

De uitgaven voor de Lei di Labizjan, de Algemene Verzekering Bijzondere Ziektekosten, zijn in de begrotingen voor de zorginstellingen opgenomen. Vorig jaar bedroegen de uitgaven 75,1 miljoen gulden. Dat is een stijging van 3,3 miljoen gulden ten opzichte van 2013. Toen bedroegen de uitgaven vanuit dit fonds 71,8 miljoen gulden (februari tot december).

De structurele aanpassingen in 2013 en 2014 zullen in de toekomst bijdragen aan de continuïteit van de fondsen. De wijzigingen in het systeem van medische kosten zijn gestabiliseerd. Maar ook het beleid op het terrein van de uitgaven voor ziektekosten blijft een groot aandachtspunt. Een van de voordelen van de bvz is dat alle fondsen onder een basisverzekering vallen, met een eenduidige, juridische structuur. Omdat al deze publieke fondsen (met uitzondering van ambtenaren/gelijkgestelden) onder één fonds vallen, biedt dit een beter overzicht op de ontwikkeling van de uitgaven en wordt het beleid hierin makkelijker gemaakt, mede door de juridische structuur.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. schommelfonds wel erg snel leeg?

    door niet goed optreden van de regering zijn er verleden jaar en dit jaar erg veel zieken geweest door de muggenplaag. waardoor het BZV extra is belast. als we het goed lezen zo ongeveer 500 gulden per verzekerde. Goed gedaan Minister van gezondheid. Nu maar hopen dat we voor de volgende muggenplaag beter zijn voorbereid.

  2. kunnen we in plaats van een schommelfonds niet beter spreken van een bodemloze put.

    maar zolang de Minister(Jardim) dit doet.
    Hij legt uit dat de wetswijziging aov-pensioen stelt dat iemand tot en met zijn 65e premieplichtig is. “Maar iedereen is onder de verkeerde veronderstelling dat als ze aov krijgen uitgekeerd ze de premie van 16 procent over het inkomen niet meer moeten betalen.”

    Om deze reden zou dus eind dit jaar iedereen die de leeftijd van 65 nog niet heeft bereikt maar de aov-uitkering ontvangt een naheffing moeten krijgen van de fiscus. Maar uit sociaal oogpunt zegt de minister dat er een aanschrijving uitgaat naar de Belastingdienst om deze naheffing niet aan te slaan. Dit kost de overheid echter ongeveer 4 miljoen gulden.

    let wel zo is het schommelfonds wel erg snel leeg. Ook is er geen verklaring of dit eenmalig is of tot van de lengte der dagen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties