Amigoe | Taskforce ebola bijeen met premier Asjes

Ivar Asjes-1

Taskforce ebola bijeen met premier Asjes

WILLEMSTAD — Op verzoek van premier Ivar Asjes (PS) zijn vanmorgen alle partijen die te maken kunnen krijgen met ebola samengekomen, om elkaar over het virus te informeren. “Ebola kan voor Curaçao een mogelijke sociale ramp worden.

Daarom is het goed dat alle stakeholders op elkaar afgestemd zijn en dat er een gezamenlijk draaiboek komt”, aldus Asjes tegenover de Amigoe.

door onze verslaggever

Anke Vellenga

Het was de eerste keer dat alle partijen in deze aantallen bij elkaar zaten om de voorbereidingen voor een eventuele ebola-uitbraak met elkaar te bespreken. “Alle stakeholders die voor de regering van belang zijn, zijn van A tot Z uitgenodigd om ons te informeren. Van Chata tot de luchtvaartassociatie en van het ADC-laboratorium tot begrafenisondernemers.” Al deze partijen vormen samen de informele taskforce, die als het aan de premier ligt van blijvende aard zal zijn. “Als regering doen we ons best. We zijn al goed voorbereid, we hebben de kennis en expertise in huis en ook zijn er goede faciliteiten. Alleen werkte iedereen los van elkaar. Nu is het belangrijk dat er een goede interne communicatie op gang komt en dat we samen tot een centraal handboek komen”, aldus Asjes.

Het is volgens de premier van belang dat alle partijen op elkaar afstemmen, ook met partijen buiten Curaçao. Zo zullen de luchtvaartsector en de haven contact opnemen met Aruba en St. Maarten. Op St. Maarten is onlangs besloten dat reizigers uit Sierra Leone, Guinea en Liberia geweerd zullen worden. “Wij zullen ons daar binnenkort ook over laten informeren door adviseurs”, laat Asjes weten.

Ook wordt er gewerkt aan een mogelijke separate locatie om ebola-patiënten te kunnen opvangen. “Zolang die er nog niet is, zullen we het moeten doen met wat we hebben en zal er volgens het interne protocol van het St. Elisabeth Hospitaal gewerkt worden.” Volgens epidemioloog en ebola-coördinator Izzy Gerstenbluth is het wenselijk dat de voorkeur uitgaat naar een opvangplek buiten de reguliere, dagelijkse stroom van ziekenhuispatiënten.

“Het is een uitzonderlijk iets waar we ons op moeten voorbereiden. En misschien komt het virus nooit naar Curaçao. Dus we moeten keuzes maken en krijgen te maken met moeilijke vraagstukken. Als we nu ergens geld aan uitgeven voor ebola-voorbereiding, dan is dat geld dus weg en kan het niet meer voor iets anders gebruikt worden”, aldus Gerstenbluth.

Premier Asjes laat tevens weten dat het zogenoemde personal protective equipment, speciale pakken om met ebola-patiënten te kunnen werken, nog niet op het eiland is aangekomen. Er is een gezamenlijke bestelling in Koninkrijksverband en met de Pan American Health Organization (Paho) gedaan om de prijs te drukken. “Wereldwijd is er grote vraag naar deze pakken.” Minister Asjes kan nog niet aangeven hoeveel geld de regering wil uittrekken voor de voorbereiding op een eventuele ebola-uitbraak. “We zijn in elk geval bereidwillig om te investeren, maar we moeten ook kijken of we er morgen nog wat aan hebben.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *