28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Te weinig aandacht voor zika-virus’

HomeMediaAmigoe | Te weinig aandacht voor zika-virus’
‘Te weinig aandacht voor zika-virus’
‘Te weinig aandacht voor zika-virus’

WILLEMSTAD — “Het is zeker dat het zika-virus onze kant op komt.” Dat meldde arts en parlementariër Marilyn Moses gisteren tijdens een lezing, georganiseerd door buurtvereniging Fundashon Rif.

De stichting vindt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het virus en wilde daarom buurtbewoners informeren. Entomoloog Gisette Seferina en Moses legden uitvoerig uit waarom de mug, die de ziekte overdraagt, in het Caribisch gebied voorkomt. Ook gaven ze informatie over de symptomen en over preventie.

Moses onderbouwt haar stellige bewering aan de hand van de uitbraak van het chikungunya-virus. “Ten eerste hebben we te maken met een vector die hier al aanwezig is. Dat is de Aedas Aegypti-mug. Dit is dezelfde mug die het chikungunya-virus en dengue verspreidt. Er wordt gereisd tussen de landen, dus je hoeft maar één persoon te hebben die wordt geïnfecteerd, reist en het overdraagt aan iemand anders.” Volgens Moses is de vraag niet óf het virus onze kant op komt, maar wanneer.

“In 2012 werd er al voorzien dat het chikungunya-virus zich zou verspreiden in het Caribisch gebied. Toen werd het ook ontkend, of althans onderschat. En uiteindelijk hebben we de volle laag gehad”, aldus Moses. Volgens de arts is dan ook zeker dat het virus zich hier zal verspreiden. “Alle factoren zijn aanwezig: de temperatuur, de mug en het reizen tussen de landen.” Volgens Seferina is de kans op een uitbraak echter moeilijk in te schatten. “Er hebben zich nog geen gevallen voorgedaan in Curaçao”, aldus Seferina.

Het Zika-virus werd in 1947 voor het eerst ontdekt. Het betrof toen een besmette aap uit het Zika Forest in Uganda. Het eerste geval waarbij een mens het virus opliep, deed zich in 1952 eveneens in Uganda voor. In 2007 was er in Micronesië – een eilandengroep in de Grote Oceaan, die samen met Polynesië en Melanesië, Oceanië vormt – sprake van de eerste Zika-uitbraak. In oktober 2013 was er opnieuw een uitbraak. Dit keer in Frans-Polynesië. Recentelijk deden zich ook besmettingen in Brazilië voor.

De verschijnselen lijken op die van chikungunya. Men krijgt koorts, hoofdpijn, rode vlekken en gewrichtspijn. Daarnaast kan men ook last krijgen van rode ogen, een koortslip en buikpijn. Niet alle besmettingen leiden echter tot ziekteverschijnselen. “Er heeft zich daarnaast in 2008 een geval voorgedaan in de Verenigde Staten waarbij het zika-virus is overgedragen via seksueel contact”, zo meldt Seferina. De Amerikaanse onderzoeker Brian Foy besmette zijn vrouw, nadat hij was teruggekeerd van een excursie in Senegal.

De entomoloog vertelt dat de nesteling van de mug in het Caribisch gebied deels komt doordat het ecosysteem door de mens zelf wordt verstoord. “Pal’i Mangel is een boomsoort die in het Caribisch gebied voorkomt. De bomen vormen een natuurlijke barrière tegen erosie en de kracht van het water. Daarnaast voeden ze de organismen in het water en helpen ze bij de natuurlijke filtratie. Ze vormen echter een broedplaats voor muggen, op het moment dat het milieu door menselijke factoren in disbalans wordt gebracht”, aldus de Entomoloog.

Hygiëne

Een andere belangrijke factor die een rol speel bij het ontstaan van muggenbroedplaatsen is de hygiëne, zo benadrukken de medici. “Mondi’s moeten schoon worden gehouden en ook de omgeving rondom de eigen woning”, aldus Moses.

Opstapeling van grofvuil

Organisator van de informatieavond, Fundashon Rif maakt zich met name hierdoor grote zorgen over de opstapeling van grofvuil in het Rifgebied. De vuilnistrucks van Selikor kunnen namelijk niet door de smalle steegjes. “Selikor heeft kenbaar gemaakt naar een oplossing te zoeken, maar tot op heden hebben ze geen oplossingen aangedragen”, wat tot radeloosheid zorgt bij de buurtvereniging en de bewoners, aldus voorzitter Marusca Manuel. “We hebben in Otrobanda al heel lang een probleem met de vuilophaaldienst. Sinds 1999 zijn we al bezig met deze kwestie. We hebben herhaaldelijk ons beklag gedaan op de radio en televisie en foto’s toegestuurd naar de media. Manuel wordt er moedeloos van. “Ze vertikken het gewoon.”

“Eén keer per jaar hebben we een schoonmaakactie”, zo vertelt Manuel. “We vragen Selikor om drie grote vuilbakken, die we vervolgens volledig kunnen vullen.” Toch merkt ze echter op dat ook dit enigszins moeizaam gaat. “We krijgen ze wel, maar niet zonder slag of stoot.” De bakken worden bij de Pater Euwensweg, het viaduct van Otrobanda en in de Breedestraat geplaatst. “Dit is het enige wat er tot nu toe wordt gedaan. En dit is nota bene op ons initiatief”, aldus Manuel.

De stichting vindt het opmerkelijk dat Selikor nog geen oplossing heeft voor het probleem. “Vooral nu de overheid juist bezig is met het opruimen en nalopen van de wijken, in verband met het het bestrijden van muggenbroedplaatsen. Fundashon Rif maakt zich dan ook grote zorgen over deze broedplaatsen, die worden aangetrokken door de opeenhoping van vuil.

Huisvuil

Manuel benadrukt dat dit probleem in het verleden ook betrekking had op het huisvuil. “Gelukkig is dit probleem inmiddels grotendeels opgelost, omdat de bewoners zelf hun kliko’s naar de Pater Euwensweg en de Breedestraat brengen. “Oudere bewoners zijn hier echter niet toe in staat. In de Rifwaterstraat worden zo’n twintig huizen bewoond door zestigplussers en zij kunnen hun kliko niet naar de Breedestraat brengen.” Manuel vindt het vervelend dat ze als lastpak wordt gezien, omdat ze Selikor steeds moet wijzen op het probleem, maar ze blijft zich namens Fundashon Rif inzetten voor een schoner Rifgebied.

Ze is blij met de grote schoonmaakacties die de overheid is gestart na de chikungunya-uitbraak, om broedplaatsen tegen te gaan. Ze hoopt dan ook dat er meer wordt samengewerkt op dit gebied om een toekomstige zika-uitbraak in te perken. De stichting is vastberaden en blijft voet bij stuk houden voor een schoner Rif, het bestrijden van muggenbroedplaatsen en het voorkomen van nieuwe uitbraken. Om de drie maanden organiseert de stichting daarom weer een informatieavond over nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties