Amigoe | Te weinig bewezen in fatale goudroofzaak Cupremeco

Te weinig bewezen in fatale goudroofzaak Cupremeco

Te weinig bewezen in fatale goudroofzaak Cupremeco op Hato

WILLEMSTAD — Rechter Marije van den Enden maakte gistermiddag de straf bekend in de goudroofzaak Cupremeco.

Uit de vonnissen blijkt dat het Openbaar Ministerie onvoldoende wettig en overtuigend heeft bewezen dat alle vier de mannen betrokken waren bij de fatale overval in de Vrije Zone bij Hato op 6 maart vorig jaar, waarbij de bewaker Zhadiro Zevenuizen (30) werd neergeschoten. De hoofdverdachte Jersinho ‘Gino’ Passial (25), die een sturende rol had, heeft wel een forse celstraf opgelegd gekregen van zestien jaar. Het OM eiste eerder achttien jaar tegen hem.

Behalve deze overval werd hij ook vervolgd voor een gewapende overval drie weken daarvoor, bij de woning/minimarket Ji Xiang Minimarket op de Roodeweg. Behalve een groot geldbedrag, sigaretten en drank, werden ook telefoons geroofd. Eén van deze telefoons had een track-and-trace-programma, die leidde naar de woning van Passial. Bij aankomst van de politie, vluchtten vier mannen, waaronder Passial, weg.

Van Passial ontbrak zes weken lang ieder spoor. Volgens het OM wisselde hij in hoog tempo van telefoon en van simkaart en communiceerde hij voornamelijk via WhatsApp. Op 6 maart vond dan de goudroof plaats. Passial werd toen nog steeds afgeluisterd en uit deze gesprekken bleek dat hij en zijn vriendenkring vermoedelijk de daders zijn van de beroving in de Vrije Zone, waar kort daarvoor 8,2 kilo goud ter waarde van 254.000 gulden door Servicio Pan Americanos de Proteccion was afgeleverd.

Geen bewijs toko-overval

De uit de minimarket gestolen spullen zijn in een bergruimte, achter zijn woning en op de binnenplaats van de woning, gevonden. “Hoewel de vondst van de gestolen goederen een concrete aanwijzing vormt dat de verdachte bij de overval was, valt niet uit te sluiten dat het door hem geschetste scenario, dat de goederen daar door anderen zijn neergelegd, juist is. De goederen zijn immers niet aangetroffen in de woning”, aldus de rechter.

Daarnaast verklaarde een anonieme getuige, dat Passial en anderen die overval hadden gepleegd door via het dak naar binnen te gaan. Volgens de rechter is onbekend gebleven of die getuige uit eigen wetenschap verklaarde, of van horen zeggen, en het is altijd mogelijk dat onjuiste informatie aan de getuige is verstrekt. En ook al heeft Passial bij de rechter-commissaris gelogen over zijn alibi, dan is er geen bewijs dat hij dit deed om zijn betrokkenheid te verhullen. “Mogelijk was hij die nacht met iets anders bezig dat het daglicht niet kon verdragen.”

Passial werd ook vrijgesproken van het voorhanden hebben van een pistool, een luchtdrukgeweer en een flink aantal patronen die binnen en buiten zijn woning lagen. Hij en zijn broer verbleven daar en bovendien overnachtte een vriend van hem daar af en toe. Het is dus onduidelijk of genoemde zaken inderdaad van Passial zijn.

Fatale overval

Voor de fatale overval en het bezit van vuurwapens hiervoor, is wel voldoende wettig en overtuigend bewijs tegen Passial, aldus de rechter. Ze hield in de strafmaat rekening met het feit dat hij een sturende rol had, maar ook met de ernst van het feit, zoals de grote impact op het leven van de nabestaanden van Zevenhuizen en andere bewakers die ook slachtoffer werden, alsmede de gevoelens van angst, onrust en onveiligheid in de maatschappij.

Tevens kon het OM bewijzen dat Robertico ‘Prikichi’ Martina (26) de bestuurder was van de gebruikte vluchtauto, een witte Toyota Tercel. Hij hoorde eerder veertien jaar cel tegen zich eisen. Het OM gebruikte als bewijs onder meer een gesprek tussen hem en Passial over die auto. Het OM kon echter geen nauwe en bewuste samenwerking bewijzen, waardoor Martina voor het medeplegen van de overval werd vrijgesproken en voor medeplichtigheid is veroordeeld. Hierdoor moest de rechter van de eis afwijken. Hij kreeg zes jaar cel.

Vrijspraak

Ook Aubert Coffie (45) hoorde eerder veertien jaar cel tegen zich eisen. Hij werd echter vrijgesproken. Coffie heeft altijd stellig ontkend betrokken te zijn geweest bij de fatale overval. De belangrijkste bewijspijler in de door het OM gepresenteerde bewijsconstructie is gevormd door de verklaring van de anonieme getuige. Volgens de getuige heeft Coffie buiten op wacht gestaan en is de pet die na de overval op het terrein van Cupremeco is aangetroffen, van hem. Dat verhaal had die getuige echter van horen zeggen.

Voorts geldt volgens vaste jurisprudentie dat het bewijs niet uitsluitend of in beslissende mate gegrond mag worden op een verklaring van een anonieme getuige. Alleen als er voldoende steunbewijzen zijn, en dat is volgens de rechter nu niet het geval. De haren die in de gevonden pet zijn aangetroffen, werden naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd voor DNA-onderzoek, maar een dergelijk onderzoek was niet mogelijk, evenmin een onderzoek naar eventuele biologische contactsporen op de pet. Dit betekent dat het forensisch onderzoek geen directe relatie heeft gelegd tussen hem en de pet.

De gesprekken tussen hem en Passial die het OM als bewijs gebruikte, waren tevens vaag en onduidelijk. Die roepen wel vragen op maar vormen op zichzelf geen bewijs dat die contacten in verband stonden met (de voorbereiding van) de overval.

Verder is op de camerabeelden van de overval onder andere te zien dat één van de daders een fors postuur heeft, maar hoewel het overeen lijkt te komen met dat van Coffie, is die enkele vaststelling onvoldoende om vast te stellen dat het om dezelfde persoon gaat.

Ook Irvin ‘Black’ Iltes (34), die eerder vijftien jaar cel als eis aanhoorde, werd vrijgesproken. Naast de fatale overval, stond hij tevens terecht voor vuurwapenbezit op 13 juli vorig jaar. Er is alleen voor dit laatste bewijs, aldus rechter Van den Enden. Hij kreeg hiervoor 403 dagen.

Schadeclaim

De familie van Zevenhuizen diende een schadevergoeding in van 50.000 gulden. De rechter wees het bedrag van 21.639,29 toe, die de veroordeelden Passial of Martina moeten betalen, anders te vervangen door 143 dagen hechtenis. Als de een het complete bedrag heeft betaald, hoeft de andere niets te betalen en vice versa, of ze moeten het samen doen. De schadeclaim namens Cupremeco, ook van 50.000 gulden, werd niet-ontvankelijk verklaard.

Zowel het OM als de verdachten hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *