28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Tegenvallende voortgang bij Geschillenregeling

HomeLandenArubaAmigoe | Tegenvallende voortgang bij Geschillenregeling

door Amigoe correspondent Otti Thomas

Parliaments to ask for Venezuela action plan | Foto Suzanne Koelenga
Parliaments to ask for Venezuela action plan | Foto Suzanne Koelenga

DEN HAAG — In Den Haag werd vandaag niet het resultaat bereikt waar de Caribische Statendelegaties op gehoopt hadden, maar een definitieve regeling voor geschillen binnen het Koninkrijk lijkt wel een stapje dichterbij.

De vergadering was het laatste officiële overleg van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) met uitzondering van de vaststelling van definitieve afspraken, die morgen plaatsvindt.

De Statendelegaties van Curaçao, Aruba en St. Maarten beseften van tevoren dat ze geen definitieve steun zouden krijgen van de Nederlandse Eerste en Tweede Kamer voor hun voorstel. Het betreft de oprichting van een Gemeenschappelijk Hof voor Geschillenbeslechting dat een bindend oordeel geeft over strikt juridische geschillen.

Maar de Caribische delegaties hoopten wel dat de Nederlandse delegatie zou erkennen dat het Caribische voorstel voldoet aan de uitgangspunten van het vorige Ipko. Dit is volgens hen niet het geval met de voorstellen van minister Ronald Plasterk, waarin de Raad van State een advies uitbrengt bij geschillen, maar de Rijksministerraad vrijwel altijd het laatste woord heeft. “We kunnen op zijn minst naar beide voorstellen kijken en vaststellen of ze aan de uitgangspunten voldoen”, zei de Curaçaose Statenvoorzitter Mike Franco (Pais).

De Nederlandse delegatie gaf bij monde van GroenLinks-Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort aan dat de uitgangspunten niet gewijzigd zijn, maar afzonderlijke partijen vroegen toch voorzichtig naar alternatieven. De Eerste Kamerleden Sophie van Bijsterveldt (CDA) en Frank van Kappen (VVD) wilden bijvoorbeeld weten of de Caribische landen wel genoegen zouden nemen met een regeling voor strikt juridische geschillen. “We moeten ons afvragen waar de geschillen eigenlijk over gaan en dan besluiten wie daar een oordeel over kan geven”, zei Van Bijsterveldt.

PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar betreurde het dat de Tweede Kamer, inclusief zijn eigen partij, niet betrokken is bij de voorbereidingen van het Caribische voorstel. “U kunt uw standpunten blijven herdefiniëren, maar we moeten naar elkaar toe bewegen”, zei hij. Volgens de PvdA’er is de Tweede Kamer de Caribische delegaties al tegemoet gekomen door de uitgangspunten extra kracht te geven met een motie, die in oktober werd aangenomen. Hij vroeg de Statenleden om ook flexibel te zijn en bijvoorbeeld toch de Raad van State overwegen.

Compromis

De discussie resulteerde na een lange schorsing uiteindelijk in een nieuw voorstel van Caribische zijde. Geschillen worden daarin voorgelegd aan de Raad van State, waarbij de rechters van de afdeling bestuursrechtspraak een bindend oordeel geven over juridische geschillen en de afdeling advisering een zwaarwegend advies geeft over politiek-bestuurlijke geschillen. “Het is een voorlopig voorstel, dat we wel nog met de Staten van Aruba moeten overleggen”, zei AVP-fractieleider Rene Herdé.

De delegaties van Curaçao en St. Maarten waren beide terughoudend bij het geven van hun oordeel over het voorstel. Mogelijk vooral uit ergernis dat de Nederlandse delegatie voortdurend wees op het belang van overleg met de achterban, gaven beide delegaties aan eerst met de Staten in hun landen te willen spreken. Van Laar herhaalde vervolgens zijn oproep om flexibel te zijn, een verzoek dat vooral gericht leek aan Curaçao en St. Maarten.

In een reactie zei de Curaçaose delegatieleider Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) dat hij het voorstel niet alleen voor wil leggen aan de Staten, maar ook geen compromissen wil sluiten als hij niet bij voorbaat weet wat hij daarvoor in ruil krijgt. Pais-leider Alex Rosaria zei dat hij in principe geen bezwaar heeft tegen de beoordeling van geschillen door de Raad van State, aangezien die mogelijkheid ook tijdens een eerder Ipko al werd geopperd.

Rosaria is echter verbaasd dat de Nederlandse delegatie opeens pleit voor de beoordeling van beleidsmatige geschillen naast juridische geschillen, terwijl eerder werd gevraagd om de reikwijdte van de Geschillenregeling zo veel mogelijk te beperken. “Ik denk dat het verstandig is om alleen een oordeel te vragen over juridische geschillen om een geschilleninstituut ook niet te veel te belasten”, zei hij. Ook volgens Rosaria is het echter in eerste instantie aan de Staten van Curaçao om de visie te geven op het nieuwe voorstel.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties