Amigoe | Tekenbevoegdheid SG Soaw ontnomen

Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia

Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia ontneemt SG tekenbevoegdheid

WILLEMSTAD — Voorlopig lijkt de rust niet teruggekeerd bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw). Van de huidige secretaris-generaal (SG), Bernice Calmes, is de tekenbevoegdheid ontnomen en er doen hardnekkige geruchten de ronde dat ook zij het veld moet ruimen.

Minister van Soaw Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) zegt dat er een reorganisatie bij het ministerie plaatsvindt en dat het de bedoeling is om dan de juiste mensen op de juiste plekken te plaatsen. Verder gaat ze niet in op namen van personen. Het ontnemen van de tekenbevoegdheid zou te maken hebben met verbolgenheid over gepleegde uitgaven door de SG.

PS-Statenlid Jaime Cordoba stelt dat hij ook de geruchten heeft gehoord dat Calmes weg zou moeten, maar hij stelt dat de fractie geen enkele aanwijzing heeft gekregen van de minister dat dit het geval ook zou zijn.

Hij stelt dat Calmes eerst als interim werd aangesteld als opvolger van Oswald Dalnoot die met pensioen is gegaan. Daarna is Calmes definitief aangesteld als de nieuwe SG en kan ze, aldus Cordoba, niet zomaar, zonder een gedegen onderbouwing, opzij worden geschoven. Naar zijn weten is er ook geen opbouw van een dossier waaruit kan worden geconcludeerd dat Calmes niet naar behoren functioneert.

In 2013 was het ex-minister Sherwin Josepha (PS) die het managementteam van Soaw naar huis had gestuurd. Een van deze ambtenaren, sectordirecteur Arbeid Donate Philbert-Nieveld, spande een kort geding aan en in januari dit jaar besloot de rechter dat ze weer terug moest naar haar werk.

De opvolgster van Josepha, Jeanne-Marie Francisca (PS), beloofde dat Philbert-Nieveld en haar collega’s, onder anderen toenmalig SG Oswald Dalnoot en sectordirecteur Sociale Ontwikkeling Victor Monk, terug zouden keren naar het werk.

Van harte ging dat echter niet, en het duurde maanden voordat Philbert-Nieveld terug kon naar haar werk. Dalnoot ging met pensioen terwijl Monk, na bijna een jaar thuis te hebben gezeten, werd geplaatst bij het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening als interim-directeur van de Shared Services Organisatie (SSO).

Onder Francisca werd Calmes aangesteld als SG bij Soaw. Maar de situatie binnen de top van het ministerie bereikt in juni een nieuw dieptepunt. Dat blijkt uit een uitgelekte brief van Calmes aan minister Francisca. Daaruit blijkt duidelijk dat er niet alleen ernstige spanningen zijn tussen de Soaw-minister en haar managementteam, maar nu ook met de SG.

SG Calmes roept de minister op om aan te schuiven bij het managementteamoverleg dat elke maandag plaatsvindt en wil van de minister weten hoe zij denkt om te gaan met ‘de verslechterende werkrelatie’. Rechtstreekse aanleiding voor het in de pen klimmen van de SG was de ontslagbrief die interim-beleidsdirecteur Jeroen Jansen indiende op 26 mei.

De SG geeft aan dat ontslag pas in behandeling te kunnen nemen zodra zij een onderbouwende reactie van de minister zelf heeft ontvangen. In de ontslagbrief van Jansen aan zijn SG, stelt Jansen dat hij ‘onvoldoende vertrouwen heeft in de onderlinge werkrelatie tussen de minister en mijzelf en meer in het algemeen tussen de minister en het MT’. Jansen verklaarde toen tegenover de Amigoe terug te gaan naar zijn positie als beleidsmedewerker B bij Beleidszaken.

SG Calmes besluit haar brief aan Francisca met de mededeling dat ‘deze situatie ernstig genoeg is om de zaak nadrukkelijk bij u aan te kaarten’. De brief aan Francisca werd mede-ondertekend door de andere leden van het managementteam: Donate Philbert-Nieveld, Miosotis Yearwood en Jeroen Jansen.

Kort na deze brief moest ook Francisca het veld ruimen en werd ze vervangen door de huidige minister Larmonie-Cecilia. Deze week heeft de Raad van Ministers op voordracht van Larmonie-Cecilia besloten om de heer Martina te benoemen als beleidsdirecteur. Hij komt over van het ministerie van Onderwijs. Tevens heeft de Raad van Ministers besloten om de relatie met voormalig implementatiemanager Norbert George definitief te beëindigen.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Tekenbevoegdheid SG Soaw ontnomen

  1. Juiste persoon op de juiste plek. De minister is dat zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *