Amigoe | Tiara Air vliegt weer naar Curaçao

Tiara Air vliegt weer tussen Curaçao en Aruba

Tiara Air vliegt weer tussen Curaçao en Aruba

WILLEMSTAD — De Arubaanse luchtvaartmaatschappij Tiara Air is vandaag weer gestart met vluchten naar Curaçao, zodat ze met de inkomsten de oud-werknemers kunnen betalen. De eerste vlucht kwam om 07.55 uur aan op de luchthaven Hato.

In tegenstelling tot eerdere verwachtingen kwam er geen geld uit Venezuela. Hierdoor moet de maatschappij volgens afspraak het achterstallige salaris van oud-werknemers uit eigen zak uitbetalen. Oud-werknemers hebben nog minstens zes maanden salaris tegoed, exclusief vakantiegeld en dergelijke. Het geld zou uitbetaald worden zodra de Venezolaanse autoriteiten de betalingsafspraken met Tiara Air na zouden komen.

In het akkoord dat gesloten is over de betaling van crediteuren, schrijft Tiara Air: “Indien en voor zover Tiara op 1 april 2016 geen betalingen van de Venezolaanse autoriteiten zou hebben ontvangen, zal zij de vorderingen van alle werknemers in twaalf maandelijkse termijnen voldoen, te beginnen op 30 april 2016.”

Tiara-directeur Alejandro Muyale geeft toe dat er geen geld is gekomen uit Venezuela en dat de oud-werknemers vanaf 30 april uitbetaald zullen worden. Dit akkoord was een voorwaarde om opnieuw uitstel van betaling te kunnen krijgen bij de rechter (4 december 2015) en daar moet de maatschappij zich ook aan houden. “We gaan deze vluchten inderdaad uitvoeren, omdat we de medewerkers moeten gaan betalen”, aldus Muyale.

‘Slechte staat

De vluchten zullen zes dagen per week worden uitgevoerd met een Shorts-360 toestel waarin plaats is voor 36 personen. Vanwege de slechte staat van de vliegtuigen kunnen de vluchten echter tot een drama leiden, vreest een anonieme bron. In november vorig jaar meldde een oud-medewerker van de maatschappij in een interview dat de ‘Shorts 35 jaar oud is en je vindt er nergens meer onderdelen voor’. Tiara-directeur Muyale reageerde destijds dat er ‘hard wordt gewerkt om de toestellen zo snel mogelijk vliegklaar te hebben’.

Drama

Op 9 maart jl. raakte een Shorts van Tiara Air nog in de problemen op de Arubaanse luchthaven, toen deze na een testvlucht twee lekke banden kreeg. De bron vreest voor een ‘drama’ als dit toestel frequent ingezet gaat worden, waarmee deze doelt op mogelijk technische problemen die kunnen ontstaan. “Dat gaat een keer mis. Een lekke band krijg je niet zomaar, dan is er iets grondig fout.”

Muyale reageert desgevraagd dat ze ‘100 procent zeker weten’ dat de Shorts veilig zijn. “De Directie Luchtvaart moet daar een certificaat voor afgeven en dat is een lang en intens proces.” De lekke banden waren een ‘incident’. Directie Luchtvaart bevestigt dat er onderzoek is geweest naar dit geval, maar de rapportage is intern en mag alleen openbaar gemaakt worden als Tiara Air dat besluit.

Financiële problemen

Tiara Air kwam in 2013 in financiële problemen. Dit kwam onder meer door de politieke situatie in Venezuela, de grootste afzetmarkt van het bedrijf. Het omzetten van de Venezolaanse munteenheid bolivar naar de Amerikaanse dollar leverde problemen op en speelde daarbij een belangrijke rol. Tiara Air diende een verzoek tot uitstel van betaling in bij de rechter en kreeg verschillende keren surseance van betaling toegekend. De laatste keer was op 4 december vorig jaar.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *