Amigoe | Toch drukte ondanks e-gates

Niet alle passagiers weten namelijk dat ze de online immigratieformulieren dienen in te vullen alvorens gebruik te kunnen maken

Passagiers weten niet dat ze eerst de online immigratieformulieren dienen in te vullen

WILLEMSTAD — Ondanks de invoering van de e-gates kan het toch druk zijn op luchthaven Hato. Niet alle passagiers weten namelijk dat ze de online immigratieformulieren dienen in te vullen alvorens gebruik te kunnen maken van de elektronische poorten.

Afgelopen weekeinde ontstonden daardoor toch rijen. Sinds maandag zijn de stakeholders bezig met een informatiecampagne.

De immigratiepoortjes werden op 15 april officieel in gebruik genomen. Dit met als doel de wachttijden te verkorten. Er zijn twee e-gates in de vertrekhal geïnstalleerd en zes in de aankomsthal. In de laatstgenoemde hal zijn ook zes bemande balies beschikbaar.

Om gebruik te kunnen maken van de poorten moeten toeristen echter wel de ‘(dis) embarkation card’ (immigratieformulier) 24 uur van tevoren digitaal invullen via de website van het Curaçaose toeristenbureau CTB: Curaçao. com. Dit geldt ook voor mensen van Curaçaose afkomst, die elders wonen en dus geen ingezetenen zijn. Reizigers die langer dan drie maanden op het eiland verblijven moeten zich – zoals gebruikelijk – tot de balies wenden om de nodige grenscontrole te laten verrichten.

Ook moet men achttien jaar of ouder zijn en in het bezit van een Amerikaans, Europees of Canadees paspoort met een chip, om de poorten te kunnen gebruiken.

Afgelopen weekeinde zorgde met name het eerstgenoemde punt voor verwarring. Niet alle reizigers waren waren namelijk op de hoogte van de online ed-cards, waardoor ze alsnog langs de balies moesten. De Amigoe sprak met een man van Curaçaose afkomst, die in Nederland woonachtig is en afgelopen weekeinde terugkeerde naar Curaçao om zijn familie te bezoeken. Toen hij aankwam kreeg hij pas te horen dat er online immigratiekaarten beschikbaar zijn.

“Ik had hier nog niets over gehoord. Op Hato werd mij verteld dat ik hierdoor alsnog langs de balie moest om het papierenformulier in te laten scannen.”

Deze man en vele andere toeristen konden hierdoor niet door de poorten, waardoor het uiteindelijk toch drukker was dan verwacht. Desalniettemin hadden de douanebeambten en andere luchthavenmedewerkers de drukte onder controle.

Promotie

Politiewoordvoerder Imro Zwerwer vertelt dat ook hij heeft vernomen dat niet alle reizigers wisten wat ze moesten doen.

“Mensen die op Curaçao zijn geboren maar hier niet wonen, waren van mening dat ze de ed-cards niet hoefden in te vullen. Dat hoeft inderdaad niet per se, maar dan kunnen ze geen gebruikmaken van de e-gates.”

Alle stakeholders hebben naar aanleiding hiervan stappen ondernomen. CTB-directeur Hugo Clarinda laat weten dat de organisatie maandag intensief is begonnen met promotie.

“We sturen de informatie ook naar touroperators, reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen.”

De toeristenorganisatie heeft inmiddels ook een promovideo op haar website geplaatst, waarin wordt uitgelegd hoe de e-gates werken. De video staat op dezelfde pagina als de online immigratiekaarten.

Het CTB is daarnaast in gesprek met verschillende vliegtuigmaatschappijen.

“De meeste mensen boeken tegenwoordig hun ticket online. Het zou daarom ideaal zijn als de link naar de ed-card in een bevestigingsmail zou staan.”

De papieren formulieren worden nog steeds uitgedeeld in het vliegtuig, maar men streeft ernaar dit binnen een jaar af te schaffen.

“We zien al dat de ed-cards meer en meer worden ingevuld”, aldus Clarinda.

Inmiddels hebben 13.000 toeristen het online formulier ingevuld. De directeur wil ten slotte benadrukken dat de online formulieren door iedereen kunnen worden ingevuld, ook door mensen die geen Canadees, Europees of Amerikaans paspoort hebben.

“Die reizigers kunnen geen gebruikmaken van de e-gates, maar ze kunnen hierdoor wel sneller langs immigratie omdat het formulier niet meer gescand hoeft te worden.”

Nieuwigheid

Inmiddels loopt het proces wat soepeler, zegt Zwerwer. Meer mensen zijn op de hoogte van de online immigratieformulieren en ook communiceren alle betrokken partijen het aan de klanten.

“Het zal wat tijd in beslag nemen. Het is een proces dat voor iedereen nieuw is, zowel voor de reizigers als de stakeholders. Hierdoor is het even wennen, maar we hopen dat het de komende tijd steeds beter zal gaan.”

Bron: Amigoe

8 Reacties op “Amigoe | Toch drukte ondanks e-gates

 1. Er staat: 24 uur van tevoren digitaal invullen via de website van het Curaçaose toeristenbureau CTB: Curaçao. com.

  Maar wie is veranwoordelijk voor dit soort dingen.
  CTB of Justitie ? Hoezoe op de website van CTB ?
  Is dat legaal ? Kan dat ?

 2. Zou de broer van Amerigo Thode met zijn illegale geimporteerde auto onderdelen ook zo door kunnen lopen?

  En zijn zoon de drugsdealer met zijn drugs?

 3. joep meloen

  Hoe is het ook alweer ?
  Regeren is vooruitzien ?
  Helaas kunnen we op curacao niet vooruitzien en dus kunnen we niet regeren !
  Dit geneuzel met de e-gates had men kunnen en moeten zien aankomen, was dus te voorkomen oftewel mismanagement. Duur betaalde figuren die totaal niet weten waar ze mee bezig zijn.
  Is hier de standaard.
  In de VS zeggen we: aim high
  Op curacao zeggen we: aim low or better, don’t aim at all.

 4. Dit wordt door de touristenbureau (CTB) bijgehouden. Ook van belang voor immigratiedienst. Meten = weten ook voor de economie belangrijke sector als tourisme. Zo kan bijv. het resultaat van promoties door CTB in het buitenland gemeten worden.

 5. Ik weet wel waarom het is Potver3…maar ik vraag me af wat het nut ervan is. Ze kunnen bij Kranshi de ingezetenen nog niet registreren !! 🙂

 6. registratie van niet ingezetene en verblijfsduur.

 7. Kan iemand mij uberhaupt uitleggen wat het nut van die ed-card is, afgezet tegen de rompslomp en heisa die nu ontstaat ??!! 🙂

 8. Roadrunner

  Het werkt dus OOK niet voor ingezetenen. Afgelopen maandag geland op Hato en vol geode moed mijn paspoort in het systeem gelegd. Moest toch weer op de oude manier langs een ambtenaar, want het systeem gaf aan: “not registered”, dit terwijl ik hier al meer dan 20! jaar aaneengesloten woon….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *