Amigoe | Twee weken beraad inzake getuigenverhoor zaak Babel

OM: Geen bezwaar tegen 7 van 47 getuigen

Cicily van der Dijs en oud-premier Gerrit Schotte (MFK) staan in de zaak Babel terecht voor onder andere witwaspraktijken |  FOTO JEU OLIMPIO

Cicily van der Dijs en oud-premier Gerrit Schotte (MFK) staan in de zaak Babel terecht voor onder andere witwaspraktijken | FOTO JEU OLIMPIO

WILLEMSTAD — Rechter Irma Lips gaat zich beraden op het verzoek van Eldon ‘Peppie’ Sulvaran – de advocaat van verdachten Gerrit Schotte en Cicely van der Dijs – om 47 getuigen te horen in de zaak Babel naar onder meer witwaspraktijken en valsheid in geschrifte.

Ze zal over twee weken, op 17 juni, om 2 uur in de middag haar beslissing uitspreken.

Het Openbaar Ministerie had onvoldoende tijd om uitgebreid te reageren op de getuigenverhoren. Officier Gert Rip legde uit de motivering van Sulvaran om de getuigen te horen pas gisterochtend te hebben gekregen, maar had desondanks namens het OM aangegeven bezwaren te hebben tegen het horen van de meeste door Sulvaran genoemde getuigen.

Hij had bezwaar tegen het horen van de meeste genoemde personen, behalve de getuigen Alessandro Lamonica, Lorenzo Lapi en Arturo Vespignani, die meer zouden weten over de volgens het OM vervalste facturen, de omstreden casinobaas Fransesco Corallo, Carol Capriles van MFK, die meer zou weten over gesprekken met Corallo, de onderdirecteur van het bedrijf Vanddis nv, R. Doran, en Vandiss-medewerkster Maurien Goede.

De rest vindt de officier niet noodzakelijk om te horen. Hij stelde de rechter voor om enkelen van de opgegeven verbalisanten niet als getuigen te laten horen, maar hun de kans te geven aanvullende processen-verbaal op te stellen om de vragen van Sulvaran hiermee te kunnen beantwoorden.

Officier Rip, die samen met collega Philomijn van Loghten belast is met de Babelzaak, benadrukte tevens gistermiddag dat – anders dan advocaat Sulvaran stelt – er in deze zaak geen sprake is van ‘zware politieke lading’, dus is het ook geen politiek proces.

Mr. Gert Rip,  Officier van Justitie inzake Babel | Foto Strealuz

Mr. Gert Rip, Officier van Justitie inzake Babel | Foto Strealuz

“De feiten zijn door een politicus – Schotte –gepleegd, dat is de enige verbinding die gemaakt kan worden tussen dit proces en politiek. Het onderzoek heeft verder niets te maken met politiek.”

Verder verduidelijkte de officier dat er geen sprake is van onregelmatigheden maar dat, indien gesteld kan worden dat hiervan wel sprake is, dit geen gevolgen hoeft te hebben voor deze strafzaak.

“Al is de informatie illegaal verkregen, heeft het Openbaar Ministerie het recht om nader te onderzoeken.”

Rip wilde advocaat Sulvaran er ook op wijzen dat in dit stadium ‘zij het niet over het bewijs hebben, maar over de start van het onderzoek’. Op het verzoek van de raadsman om de identiteit van de anonieme aangever vrij te geven, om die later ook nog als getuige te horen, was Rip kort. Hij stelde niet te beschikken over de persoonlijke gegevens van deze anonieme aangever en daarom ook deze informatie niet te kunnen verschaffen.

Ook over de status van het onderzoek Babel had Rip weinig te vertellen gistermiddag. Hij gaf aan dat de betrokken autoriteiten hier regelmatig over vergaderen, ook deze week nog, maar kon verder niet in details treden hierover.

Rip benadrukte verder, voordat de rechter het woord aan Sulvaran gaf voor een reactie op wat hij allemaal had gezegd over het onderzoek en de verzoeken om getuigen te horen, dat de perceptie dat politici op het eiland omgekocht worden ondermijnend is voor Curaçao en dat het OM daarom Schotte strafrechtelijk vervolgt.

OM: omkoping ernstige ondermijning samenleving. Op de foto mr. Eldon-Peppie-Sulvaran, raadsman Gerrit SChotte en Cicely van der Dijs | Foto Ramsay Soemanta

Mr. Eldon-Peppie-Sulvaran, raadsman van MFK fractieleider Gerrit Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs inzake Babel | Foto Ramsay Soemanta

Sulvaran persisteerde op zijn beurt in zijn wens om alle genoemde getuigen te horen. Vooral gezien het feit dat drie personen eerder hebben aangegeven dat er geen reden was om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar Schotte naar aanleiding van de gelekte MOT-meldingen, terwijl dit achteraf naar de mening van het OM toch noodzakelijk is gebleken.

Verder beweerden de autoriteiten, onder anderen minister Nelson Navarro, dat bepaalde onderzoeken niet gaande waren, terwijl er wel degelijk anderhalf jaar onderzoek werd verricht.

Feiten

De leider van de MFK, Gerrit Schotte, wordt behalve valsheid in geschrifte (vervalsing van facturen en valse opgave vermissing diplomatiek paspoort) en het witwassen van geld, ook (passieve) omkoping en overtreding van de telecomwetgeving (het voorhanden hebben van zogenoemde ‘jammers’) ten laste gelegd.

Zijn partner Van der Dijs wordt in deze zaak verdacht van valsheid in geschrifte (vervalsing van facturen), het witwassen van geld en overtreding van de telecomwetgeving. De aan beiden ten laste gelegde feiten zouden in Curaçao, de Verenigde Staten, Zwitserland en/of Italië zijn gepleegd in de periode gelegen tussen januari 2010 en december 2013.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Twee weken beraad inzake getuigenverhoor zaak Babel

  1. Abraham Mossel

    Geen angst [email protected] . Ik ben blij met deze loser Irma schaam”je niet” lip”s op deze zaak zit . Aan gezien de in mijn ogen niet omkoopbare officier Mr Gert Rip de strafmaat zo zal neer leggen, dat als het vonnis van de rechter te veel afwijkt van zijn eis, er ???????gaan gebeuren. pong bing.

  2. Ik krijg de kriebels als ik lees dat het dwaallicht Irma Lips deze zaak doet.

    Kunnen zij en Gert Rip niet van plaats verwisselen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *