Amigoe | Tweede Kamer neemt Isla-motie aan

Tweede Kamer neemt Isla-motie aan

Tweede Kamer neemt Isla-motie aan

DEN HAAG — De Tweede Kamer heeft vandaag officieel haar steun gegeven aan de Isla-motie. De Nederlandse regering krijgt hierin de opdracht om bij de Curaçaose regering aan te dringen op maatregelen die de uitstoot van schadelijke stoffen maximaal verminderen binnen een periode van drie maanden.

Na die periode moet de Tweede Kamer worden ingelicht over de vorderingen.

In de motie wordt de vervuiling door de Isla-raffinaderij ook gekenmerkt als een schending van de mensenrechten en wordt het gebrek aan handhaving omschreven als ondeugdelijk bestuur. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties adviseerde tegen het gebruik van die termen omdat dit andere vormen van hulp zou belemmeren. Volgens de minister kan bovendien alleen het Europees Hof beoordelen of er sprake is van een schending van de mensenrechten.

De motie werd gesteund door de initiatiefnemer PvdA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren, 50Plus en de kleine fracties Groep Kuzu/Éztürk en Klein, samen goed voor 81 zetels op een totaal van 150. De grote partijen VVD en CDA gaven geen steun. Mocht de Nederlandse regering geen gevolg geven aan de motie of de Curaçaose regering niets doen aan de uitstoot, dan zijn er in de motie geen gevolgen aan verbonden. De Tweede Kamer ging ook akkoord met de motie van GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren om zogeheten handhavingstrainingen te verzorgen voor personeel van de Dienst Centraal Milieubeheer op Curaçao en er was ook voldoende steun voor haar motie om ondersteuning te bieden aan Curaçao, Aruba en St. Maarten bij het behalen van de doelstellingen van het recente klimaatverdrag van Parijs. De overige twee moties werden afgewezen, namelijk een verzoek van D66 om inwoners van Curaçao met ‘kennis en kunde’ te helpen bij het zoeken naar alternatieven voor de raffinaderij en een vergelijkbare motie van GroenLinks om ‘het nut te benadrukken van een onderzoek naar duurzame alternatieven’. Eerder was er in die motie nog sprake van financiële hulp aan GreenTown, maar Plasterk vond directe subsidie aan een Curaçaose organisatie ongepast.


Smoc blij met motie

Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) is blij met de aangenomen Isla-motie en meent dat ‘men niet meer mag wegkijken’. De stichting brengt in herinnering dat de Tweede Kamer in een motie van oktober 2015 al heeft erkend dat ‘Nederland in relatie tot Shell, direct betrokken is geweest bij het ontstaan van deze milieuproblematiek’.

Het mooie is volgens de stichting dat de Tweede Kamer vandaag een motie heeft aangenomen waarin bestuurlijke hulp wordt aangeboden met als doel het handhaven van de Isla-exploitant PdVSA.

Volgens de stichting is het nemen van extra milieumaatregelen niet moeilijk voor PdVSA. “Het zou volgens de uitspraak van het Hof in 2010, slechts een fractie van haar exorbitante jaarwinsten betreffen om de nodige milieumaatregelen te nemen. Dit opdat ze aan de milieuvergunning kan voldoen. Wie het nog steeds teveel gevraagd vindt, minacht de gewone man en vrouw van Wishi/Marchena/Buena Vista.” Smoc besluit: “Het is nu aan de Staten van Curaçao om de handschoen op te pakken, om de regering te dwingen om met (terugwerkende) kracht, de Isla te gaan handhaven.”

Bron: Amigoe

5 Reacties op “Amigoe | Tweede Kamer neemt Isla-motie aan

 1. Helaas een motie zonder tanden, met de verkiezingen in zicht dus er gebeurd helemaal niets als een hoop gebakken lucht.

 2. Wat een slappe motie.

  Geen duidelijke opdracht, geen sancties.

  Gebakken lucht.

  En zo houden Curacao en Nederland elkaar aan het lijntje terwijl er onder de Isla rook doden blijven vallen.

  Bah.

 3. deze PS maffia, vindt het geen enkel probleem dat er 20.000 mensen onder de isla rook de kanker kunnen krijgen…
  deze PS maffia en ook de MAN maffia zijn crimineel….
  Alleen geld van PDVSA en Venezuela is favoriet voor deze Maffia…partijen…

 4. De foto bij dit artikel is “sprekend”

  Nu nog de tekst eronder:

  “WE GAAN LEKKER GEWOON DOOR… UCHE, UCHE, LEKKER PUFFE”

 5. Triest dat “anderen” zich drukker maken dan onze eigen mensen, noch vanuit de regering noch uit de Staten is er een roep om dit probleem NU aan te pakken. Minachting voor de eigen bevolking staat hoog in het vaandel. Vage beloften, roddel en achterklap en stemmingmakerij is het enige wat men weet te produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *