Amigoe | Tweede Kamer vindt onderzoek naar gokindustrie onvoldoende

Tweede Kamer vindt onderzoek naar gokindustrie onvoldoende

Tweede Kamer vindt onderzoek naar gokindustrie onvoldoende

DEN HAAG — De Tweede Kamer sprak vanmiddag zijn ongenoegen uit over schriftelijke antwoorden van minister Ronald Plasterk over een Koninkrijksbreed onderzoek naar banden tussen de onderwereld, de gokindustrie en het bestuur op Curaçao en St. Maarten.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties benadrukte vervolgens dat ook hij het onderzoek belangrijk vindt.

De Tweede Kamer vroeg de Nederlandse regering vorige maand om onderzoek te doen naar de geldstromen tussen de onderwereld en politici op Curaçao en St. Maarten.

In een reactie schreef Plasterk echter dat er al redelijk veel aandacht is voor die geldstromen in het Curaçaose project over financieel-economische criminaliteit. Daarnaast hopen de vier ministers van Justitie van Curaçao, Aruba, St. Maarten en Nederland in juni een akkoord te bereiken over een meer structurele samenwerking.

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zei vandaag dat hij teleurgesteld was.

“Het wordt daar gezien als een we-doen-het-niet briefje. Kunnen criminelen en onderwereldfiguren nu rustig gaan slapen? Hebben ze gewonnen? Gaat dat onderzoek naar de geldstromen er nu komen of niet?”,

aldus Van Raak.

“Ik begrijp dat er ook vanuit de Verenigde Staten interesse in is, omdat dat onderzoek de landen in het Caribisch gebied ontstijgt.”

Ook VVD’er André Bosman bleek verbaasd.

“Ik had verwacht dat de minister dit op zou pakken met de andere landen. Ik had graag van Curaçao, Aruba en St. Maarten gehoord hoe zij dit zien.”

Plasterk benadrukte dat hij een onderzoek van de geldstromen belangrijk vindt, maar dat hij geen besluiten kan nemen voor onderzoeken in andere landen.

“We moeten het dus in samenwerking doen”, zei hij.

Hij herhaalde dat Curaçao in hoge mate meewerkt, maar dat met name St. Maarten bezwaar maakt tegen de controle op Rijksniveau. De minister wil echter voorkomen dat politici een lopend onderzoek stop kunnen leggen, mede omdat Nederland net als Curaçao, Aruba en St. Maarten ook extra geld hierin investeert.

Het is de bedoeling dat er tijdens het Justitieel Vierpartijenoverleg in juni een concreet besluit wordt genomen. Met die toezegging namen Van Raak en Bosman uiteindelijk genoegen.

Bron: Amigoe
Dossier: Gokken – casino’s & loterijen (FWNK, GCB & illegale loterijen)

Een Reactie op “Amigoe | Tweede Kamer vindt onderzoek naar gokindustrie onvoldoende

  1. Renée van Aller

    Belofte maakt schuld maar niet in het Koninkrijk . Veel beloven en weinig geven doet ons allen in vreugde leven. Tanende toekomst? Jammer dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *