Amigoe | Tweede Kamer vraagt hulp Asjes inzake VDC

Tweede Kamer vraagt hulp Asjes inzake VDC

Tweede Kamer vraagt hulp Asjes inzake VDC

DEN HAAG – De Tweede Kamer vraagt de Curaçaose premier Ivar Asjes rechtstreeks toestemming om klokkenluiders binnen de Veiligheidsdienst Curaçao te spreken (VDC). “Ik wil dat in een zo breed mogelijk verband doen, dus ik wil weten welke Tweede Kamerleden dat steunen”, zei initiatiefnemer SPTweede Kamerlid Ronald van Raak vandaag.

Van Raak vind eigenlijk dat minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties toestemming aan Asjes moet vragen, maar die voelt daar weinig voor.

Een motie waarin hij gevraagd werd om te bemiddelen werd vorige week bovendien afgewezen, zodat Van Raak nu genoodzaakt is om zelf contact met Asjes te zoeken.

Hij hoopt dat de klokkenluiders opheldering kunnen geven over het functioneren van de VDC en de vermeende diefstal van geheime informatie van de VDC en mogelijk ook de Nederlandse en Amerikaanse veiligheidsdiensten.

De SP’er herhaalde vandaag overigens ook zijn verzoek om uitleg van de Nederlandse regering over de concrete stappen voor een Koninkrijksbreed onderzoek naar de banden tussen de onderwereld, de goksector en het bestuur op Curaçao en St. Maarten.

De motie voor dat onderzoek werd wel met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer.

Bron: Amigoe
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

5 Reacties op “Amigoe | Tweede Kamer vraagt hulp Asjes inzake VDC

 1. zoals Plasterk al heeft gezegd dat doe je niet bij een buitenlandse dienst.
  de VDCzal meer gezien worden als een inlichtingendienst voor lokaal gebruik. Uitwisseling verzoeken voor inlichtingen van andere diensten zullen alleen worden verkregen bij eigen belang van de andere landen. trouwens de AIVD en de MIVD hebben hun eigen agenten al hier. Helemaal nu we hebben gezien dat inlichtingen wel heel makkelijk zonder toetsing worden afgegeven aan de lokale politie . Wat blijft er dan nog over voor de VDC, screening? ook alleen maar beperkt,. Dreiging alleen binnenlands.

 2. stanley Held

  Hoe je het wendt of keert, hij zal wel moeten. De klokluiders dienen wel beschermd te worden. Wat mij zorgen baart, is dat men geïnfiltreerd is in het VDC. Wie kunnen wij nu vertrouwen? Hoop dat dit snel wordt opgelost.

 3. Zomaareenmening

  Asjes zal, onder het mom van de ongewenste inmenging van Nederland in de souvereine staat van Curacao, natuurlijk gaan weigeren.
  Zeker gezien het feit dat hijzelf een van de beste steunpilaren was van de regering Schotte was en gezien het feit dat Asjes er persoonlijk voor gezorgd heeft dat het voormalige hoofd van de VDC, de heer Gumbs op een schandalige manier buitenspel is gezet en, nadat Gumbs door de rechter in het gelijk is gesteld, weigerde zijn excuses aan te bieden maar zorgde dat de heer Gumbs oneervol werd ontslagen.

 4. Ik dacht altijd dat Van Raak voor een eerlijke , het Curacaose volk dienende zaak vocht. Maar nu hij de medewerking van Asjes vraagt ,wat een volslagen idiote mission impossible is, verdenk ik hem ervan dat hij alleen maar publiciteit voor zichzelf wil. Ook zijn uitspraak dat hij veel informatie over Curacao in zijn ” postvakje ” heeft maar deze nooit openbaart moeten we dan maar met een korreltje zout nemen.
  ( het is alsof het OM de medewerking vraagt van de daders van delicten om zichzelf op te sporen. Waanzin).

 5. Leuk geprobeerd Ronald, maar je hebt weinig kans dat de PM hiermee met zijn billen bloot gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *