Amigoe | Tweede tranche Fundashon Prevenshon in oktober

Fundashon Prevenshon | Foto Persbureau Curacao

De eerste tranche werd deze week uitgekeerd | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — De tweede tranche van de beloofde overheidssubsidie aan Fundashon Prevenshon (700.000 gulden) wordt in oktober uitgekeerd. De stichting houdt zich aan de voorgeschreven subsidievoorwaarde dat ze verslag leveren van de bestedingen.

De eerste tranche werd deze week uitgekeerd.

“We moeten een update geven van hoe het loopt. Dit zullen we doen, maar oktober is al over twee maanden. Dit is minutenwerk, we zitten nu in augustus. De subsidie is dus wel wat aan de late kant en we hebben een ‘commitment’ om aan het einde van het jaar een x-aantal vrouwen te onderzoeken. Normaliter zit hier veel meer tijd tussen, om verslag te doen, omdat dit aan het eind van het jaar gebeurt”, zegt oprichter professor Bob Pinedo.

Desalniettemin is hij erg opgelucht over het feit dat het geld nu eindelijk op de rekening staat. “We kunnen nu volop bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker verrichten onder vrouwen tussen 25 en 65 jaar. Baarmoederhalskanker is de vierde meest voorkomende kankersoort bij vrouwen op Curaçao.” Eerder deze week verklaarde Pinedo dat dit onderzoek officieel stond gepland voor begin dit jaar. Door het uitblijven van de subsidie werd het aanvankelijk uitgesteld. Een week nadat het ministerieel besluit was getekend op 31 mei jl. is de stichting alsnog gestart met het tweede bevolkingsonderzoek, door de kleine eigen reserves aan te wenden in het vertrouwen dat het besluit zou worden uitgevoerd.

Ministerieel besluit

Het voorstel om de stichting, die zich bezighoudt met preventief (bevolkings)onderzoek naar borst- en baarmoederhalskanker uit de brand te helpen met een subsidie van 1,3 miljoen gulden, werd in december vorig jaar geaccordeerd in de Staten, na de behandeling van de begroting van 2016. De overige benodigde fondsen waren al gereserveerd door minister José Jardim van Financiën (600.000 gulden), die deze subsidie in maart verleende ten behoeve van de eerste maanden van dit jaar. Vervolgens werd het proces op 31 mei geformaliseerd door een ministerieel besluit. Hierin is vastgelegd dat het besluit per direct in werking zou treden. De stichting verkeerde lange tijd in zwaar weer omdat er geen uitbetaling plaatsvond, maar wist desondanks het hoofd toch boven water te houden. Nu het eerste gedeelte van de subsidie van het ministerie van Gezondheid is uitgekeerd, kan de organisatie in ieder geval weer vooruit. “We zij blij dat wij erkend worden om het bevolkingsonderzoek uit te voeren. Dit wordt gedaan in samenwerking met andere disciplines, de huisartsen, het laboratorium en onze medisch adviseur, de gynaecoloog Igor Gomes Bravio”, aldus de directrice Louise Elstak.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *