28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Twijfel over Isla onverminderd

HomeMediaAmigoe | Twijfel over Isla onverminderd
Twijfel over Isla onverminderd
Twijfel over Isla onverminderd

DEN HAAG — “Stel dat vorige week niet die (Juan Pablo Duarte) school, maar het strand bij Avila Beach was leeggelopen, omdat de Nederlanders daar allemaal ziek waren geworden. Dan hadden wij direct met ons allen gezegd: dit is zo ernstig, dat kan niet”, zei Alexander Pechtold van D66 gisteren.

Samen met andere Tweede Kamerleden pleitte hij voor een actievere houding van de Nederlandse regering met betrekking tot de Isla-raffinaderij.

De raffinaderij kreeg veel aandacht tijdens de behandeling van de begroting en plannen van Ronald Plasterk voor 2017. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties herhaalde dat Nederland ondersteuning biedt met expertise over verminderde uitstoot en de noodzakelijke aanpassing van de huidige wetgeving.

De Curaçaose regering heeft aandacht voor het probleem, zodat er sprake is van het zogeheten nationaal redres, aldus Plasterk.

“Je kunt zeggen dat het feit dat de school een dag wordt gesloten, illustreert dat er sprake is van landelijk redres. Maar dat gebeurt natuurlijk wel in een context die niet plaats zou moeten vinden. Het zou niet zo moeten zijn dat je een school een dag moet sluiten omdat de verontreiniging te groot is. Vandaar dat de milieuwetgeving op orde moet zijn, dat de raffinageprocessen moeten worden doorgelicht en dat wij daar dus ook vanuit Nederland een bijdrage aan leveren”,

zei hij. PvdA’er Roelof van Laar vond die opmerking ongepast.

“Er vielen leraren en leerlingen flauw. Daarom hebben zij zelf besloten om te stoppen met lesgeven en zijn de leerlingen naar huis gestuurd. Als wij dat nationaal redres gaan noemen, zijn wij wel ver heen”,

zei hij. Van Laar vindt het niet voldoende dat het onderwerp op de agenda van de Curaçaose autoriteiten staat.

“Zolang het niet verbetert, is er geen sprake van nationaal redres. Dan is men dus niet bezig met het daadwerkelijk oplossen van het probleem.”

Pechtold was het daar mee eens.

“In 2013 was de zwaveldioxide- uitstoot van de Islaraffinaderij vijf keer groter dan de gemiddelde zwaveldioxide- uitstoot in de VS. Op het moment dat er iets misgaat bij deze raffinaderij, is het de vraag of dan de school dichtgaat, omdat de docenten en de leerlingen misselijk naar buiten lopen, of de raffinaderij dichtgaat”, vroeg hij. “Ik wil gewoon een tijdpad horen. Ik wil horen hoe dit straks, in 2019, wanneer we weer met de Chinezen aan de slag gaan, tot een verbetering gaat leiden.”

Plasterk kon dat tijdspad niet geven, met uitzondering van de verwachting dat een plan voor verbeteringen eind dit jaar klaar is.

“De advisering is dan daar, maar verder is het natuurlijk aan de regering van Curaçao. Als die dan geen actie onderneemt, kan er een moment komen waarop wij zeggen: wacht eens even. Er is voor gezorgd, ook met steun uit Den Haag, dat we precies weten wat er zou moeten gebeuren. Maar als u weigert om dat te doen, ontstaat een nieuwe situatie”,

aldus Plasterk. De Tweede Kamer leek daar vooralsnog genoegen mee te nemen. Hij zei verder dat het ministerie van Buitenlandse Zaken geen quickscan heeft gedaan van de intentieverklaring die de Curaçaose regering onlangs sloot met het Chinese bedrijf Guangdong Zhenrong Energy. Hij zou het ministerie van Buitenlandse Zaken vragen om een toelichting wanneer zo’n onderzoek wel wordt uitgevoerd. Er werd immers wel een quickscan gedaan naar de overeenkomst tussen de Arubaanse regering en Citgo om te voorkomen dat afspraken worden gemaakt met bijvoorbeeld criminele organisaties of regimes.

Bron: Amigoe

4 reacties

  1. Kan vrouwtje Renee inderdaad niet geweerd worden op KKC , net zo als Zwart. Ze verlaagt het niveau op KKC danig.
    Veel mooischrijverij, nauwelijks zinvolle inhoud.

  2. Heeft iemand toevallig de account van Renee van Aller overgenomen ?
    De afgelopen dagen zijn de stukjes van hen meer emotioneel dan onderbouwd. Nu ook weer zo’n volledig niet onderbouwde reactie. Ineens wordt de slavernij er weer bijgehaald en komen ze tot de conclusie dat Nederland geld wil verdienen aan de raffinaderij.
    Ten eerste zit Pechtold niet in de regering. Ten tweede heeft Pechtold de feiten verkeerd, er is namelijk helemaal geen olie gevonden en ten derde vertegenwoordigt Pechtold slechts een partij, dus niet het standpunt van alle partijen.
    Ten vierde, en dat is nog wel het belangrijkste punt, is Nederland zeer bezorgd over de uitstoot van de ISLA, maar !!!!!!!
    De Nederlandse regering is van mening dat dit een aangelegenheid van het land Curacao is.
    Waarom is men die mening toegedaan ?
    Omdat Nederland niet veel te vertellen heeft over het land Curacao. Dat is nu eenmaal zo afgesproken en de ISLA valt dus onder de politieke verantwoordelijkheid van het land Curacao. Dat de Curacaose politici er vervolgens een puinhoop van maken door uitspraken van de rechter naast zich neer te leggen is ook de verantwoordelijkheid van de Curacaose regering. Ook daar heeft Nederland niet veel over te zeggen.
    Nederland zou, met heel veel fantasie, zich kunnen beroepen op de waarborgfunctie, doch wetende dat bijna 50 % van de inwoners van dit eiland van Nederland af willen, is het vragen om ellende wanneer Nederland zich zou gaan mengen in de ISLA problematiek. Dat snapt een klein kind nog wel.
    Derhalve kan Nederland, in dit geval Plasterk, niets anders doen dan de bal weer terugspelen naar de Curacaose politiek en hen manen tot actie. Wanneer deze echter blijven weigeren heeft Nederland geen middelen om in te grijpen.
    En dat, beste Renee en John, heeft niets, maar dan ook niets te maken met geld willen verdienen aan de raffinaderij.
    Zou goed zijn wanneer jullie zelf weer iets gaan schrijven i.p.v. iemand anders jullie account te laten gebruiken. Dan kwam er wellicht weer wat zinnigs uit jullie toetsenbord en zijn we af van deze niet onderbouwde, puur emotionele, anti-Nederland stukjes.

  3. Als wij het goed begrijpen wil Nederland wel verdienen aan de raffinaderij en hoe meer hoe liever. Want dat deden ze altijd al, zei Pechtold op grond van de olievondst. Maar met de gevolgen van al die vervuiling en de invloed op de gezondheid van de inwoners, dat wil de Nederlandse politiek niet horen. Dat is de eigen verantwoordelijkheid. Wat is er dan veranderd sinds de slavernij? Niets zou je zeggen. De shons worden er beter van en verder niemand. Buitengewoon menslievend en spijkerhard als het om het eigen gewin gaat. Dit was een slechte zet van Pechtold. Mond voorbij gepraat? Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties