29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Twijfel over toepassing gelijkheidsbeginsel in zaak Oostpunt

HomeMediaAmigoe | Twijfel over toepassing gelijkheidsbeginsel in zaak Oostpunt
Twijfel over toepassing gelijkheidsbeginsel in zaak Oostpunt
Twijfel over toepassing gelijkheidsbeginsel in zaak Oostpunt

WILLEMSTAD — In de kwestie Oostpunt, waarbij er sprake is van acht lopende LAR-zaken tegen het VVRP-ministerie, werpt de vraag zich op in hoeverre alle belanghebbende partijen op gelijke wijze inzage hebben gekregen in de relevante documentatie met betrekking tot het onderwerp.

Dit nadat is gebleken dat advocatenkantoor HBN Law in opdracht van het ministerie betrokken is geweest bij de formulering van nieuwe landelijke wetgeving met betrekking tot ruimtelijke ordening en planning en bij beleidszaken, VVRP van juridisch advies heeft voorzien en de familie Maal vertegenwoordigt.

Deze zaak roept vragen op omtrent het doorlopen traject om tot een bestemmingswijziging van Oostpunt te komen en de mate waarin het advocatenkantoor inzage heeft gehad in de totstandkoming van de concept-Landsverordening. Kortom, is hier wel sprake van het deugdelijk toepassen van het ‘Equality of Arms’-principe oftewel het gelijkheidsbeginsel?

Aangezien de familie Maal – de eigenaren van Oostpunt – zich in de voornoemde lopende LAR-zaken als ‘derde-belanghebbende’ heeft gevoegd en zich nu door de HBN Law-advocaten Robert Blaauw en Marcha Woudstra laat vertegenwoordigen, wordt er gewezen op het gelijkheidsbeginsel, waarbij onder andere gesteld wordt dat de partijen ook over gelijke informatie behoren te beschikken.

Zoals bekend zijn de LAR-zaken door zes verschillende organisaties/stichtingen/entiteiten aangespannen. De zaken hebben veelal betrekking op het verloop van de procedure zoals deze door het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) is gehanteerd om tot een wetswijziging inzake Oostpunt te komen, en om inzage in de onderliggende stukken te krijgen waarbij de entiteiten het doel nastreven om te bewerkstelligen dat de overheid alsnog een beslissing neemt over de door de partijen ingediende bezwaren tegen de bestemmingswijziging. En dat, zolang er geen beslissing is genomen, de overheid zich onthoudt van verdere handelingen ter wijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP).

Ook is er veel weerstand geweest tegen de door de overheid gehanteerde ‘zienswijze-procedure’. Deze werd in plaats van de gebruikelijke bezwaar- en beroepschriftenprocedure gehanteerd, waarmee burgers tegen voorgenomen herzieningen van het EOP in verweer kunnen gaan.

Ten tijde dat het VVRP-ministerie voor de hantering van de ‘zienswijze-procedure’ koos, was er sprake van een lopend contract voor juridisch advies met het voornoemde advocatenkantoor, dit voor een maandelijks vast bedrag oftewel een zogenoemde retainer-fee.

Uit het ‘Beslisdocument’ van de VVRP-minister inzake de herziening van de bestemming van Oostpunt, blijkt dat de minister zich heeft laten adviseren door HBN Law, de ‘projectcommissie’ en de ‘commissie Oostpunt’.

Zoals bekend worden de eigenaren van Oostpunt, de erven Maal, al jarenlang vertegenwoordigd door advocaat Robert Blaauw van het bewuste advocatenkantoor. Behalve dat hij de familie Maal vertegenwoordigt om tot ontwikkeling van Oostpunt over te mogen gaan, heeft hij geheel conform de afspraken met de overheid ook deel uitgemaakt van de zogenoemde ‘projectcommissie’ vanaf de schikking tussen de overheid en de familie Maal, op 25 augustus 2010.

Deze commissie wordt gevormd door zowel een vertegenwoordiging van overheidsexperts als een vertegenwoordiging van de familie. De overheid heeft eerder laten weten dat de projectcommissie belast was met ‘de voorbereiding, begeleiding en de opmaak van planologische voortrajecten voor de herziening van de bestemmingsvoorschriften in het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) voor Oostpunt’.

Dat de raadsman van de familie Maal zitting nam in deze commissie is dan ook conform de afspraken. Juridische experts wijzen de Amigoe erop dat ‘het begint te wringen op het moment dat HBN Law ook juridisch advies aan het ministerie levert’.

Zo valt uit een passage van de VVRP-minister in het ‘Beslisdocument’ op te maken dat de opinie van HBN Law mee wordt genomen in de ‘beschouwing van de VVRP-minister’. De bewuste passage heeft betrekking op de door de overheid gehanteerde ‘zienswijze-procedure’ inzake de voorgenomen bestemmingswijziging van het EOP, en de inspraakmogelijkheden van de belanghebbenden/burgers daarop:

“Door de veranderingen in de staatkundige verhoudingen vanaf 10-10-’10, is de eilandelijke wetgevende bestuurslaag komen te vervallen. Hierdoor zijn sommige artikelen of gedeelten van artikelen in diverse Landsverordeningen en Eilandsverordeningen niet meer van toepassing.”

De minister stelt verder ‘hierover een advies te hebben ontvangen van WJZ’ (deze valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Algemene Zaken, de uitvoeringsorganisatie/afdeling Wetgeving en Juridische Zaken (UO WJZ), red.) aan de minister-president, gedateerd 31 juli 2012. Voorts verwijst de minister naar opinies ‘van de jurist van het VVRP-ministerie, van HBN Law en de sector-directeur van Algemene Zaken’.

“Deze adviezen zijn in zoverre eensluidend dat de ontmanteling van de Nederlandse Antillen gevolgen heeft voor de totstandkoming dan wel herziening van bestemmingsvoorschriften en mede als gevolg daarvan voor de inspraakmogelijkheden voor derden”,

aldus het Beslisdocument.

Zo blijkt uit een rapport van overheidsaccountantsbureau Soab van 18 oktober 2012 dat HBN Law een contract had lopen bij zowel het VVRP-ministerie als de uitvoeringsorganisatie (UO WJZ). De minister haalt in de voornoemde passage zowel adviezen aan van de VVRP-jurist HBN Law als een advies van de uitvoeringsorganisatie WJZ.

De contractsduur bij laatstgenoemde uitvoeringsorganisatie liep vanaf 1 september 2011 tot en met 31 augustus 2013. Het maandelijkse bedrag dat HBN Law voor juridische dienstverlening ontving, bedroeg 20.000 gulden per maand, het betrof een zogenoemde retainer-fee.

Bij het VVRP-ministerie was de contractsduur volgens het Soab-rapport ingegaan op 1 september 2011 en zou op 1 september 2013 eindigen. Ook hier gold een maandelijkse retainer-fee van 20.000 gulden per maand, dit bedrag exclusief ob. Alles wijst erop dat de samenwerking door het VVRP-ministerie met HBN Law echter na 1 september 2013 is voortgezet.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties