Amigoe | Type toestel Hiroshima deed eerder testvluchten op Curaçao

Deze foto van de B-29 die op Curaçao landde komt uit de collectie van militair historicus Gerard Casius van MLD Nederland.

Deze foto van de B-29 die op Curaçao landde komt uit de collectie van militair historicus Gerard Casius van MLD Nederland.

WILLEMSTAD — Op 6 augustus 1945 om 08.15 uur Japanse tijd lieten de Amerikaanse strijdkrachten een atoombom vallen op de stad Hiroshima, om de Japanners – die ondanks hun enorme strijdverliezen door bleven vechten – te dwingen tot een absolute overgave.

“De bom verliet het North Field-vliegveld van de Mariana-eilanden in een B-29 Super Fortress, een type vliegtuig dat speciaal ontworpen was voor atoombomvluchten en op zeer grote hoogtes kon vliegen,”, zo memoreert Allan van der Ree van Stichting Battle Station Blaauw op Curaçao.

Van der Ree vertelt dat er in februari van datzelfde jaar zo’n zelfde bommenwerper van het type B-29 op vliegveld Hato op Curaçao landde voor testvluchten. Volgens onofficiële bronnen zouden die testvluchten zijn uitgevoerd om de door de Curaçaose raffinaderij speciaal gemaakte vliegtuigbenzine op grote hoogte uit te testen, aldus Van der Ree.

“De vier motoren van de B-29 waren voorzien van een ‘fuel-injection’-systeem in plaats van de gewone carborateurs.” Er is niet veel bekend over deze testvluchten op Curaçao. Van der Ree: “Het blijft een stukje mysterie dat opgelost moet worden.” De stichting Battle Station Blaauw is dan ook geinteresseerd in alle informatie hierover en is te bereiken via e-mailadres [email protected].

Vandaag wordt stilgestaan bij het feit dat het 70 jaar geleden is dat de bom door de B-29 Enola Gay op Hiroshima werd geworpen. Lees meer hierover op pagina 11.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Type toestel Hiroshima deed eerder testvluchten op Curaçao

  1. JM Eustatia

    Het afwerpen van een atoombom op een dichtbevolkte stad als Hiroshima blijft voor mij een misdaad die niet goed gepraat kan worden met het excuus dat daarmee de oorlog werd bekort.
    Als men een duidelijk signaal aan de Japanners ( let wel : toen niet en ook nu bepaald geen lieverdjes !) had willen afgeven had de bom op een niet bevolkte plek kunnen worden afgeworpen, waarbij ook dan het naeffect van de radioactieve straling, die heden nog slachtoffers eist, een twistpunt blijft. De boodschap zou zeer goed zijn begrepen, want achterlijk waren die Japanners bepaald niet . Twee dagen later een atoombom op een andere dichtbevolkte stad als Nagasaki was al helemaal niet nodig en zal ooit in een minder door schijnheiligheid bepaaalde geschiedschrijving zondermeer als een oorlogsmisdaad worden aabgemerkt . Men blijft het excuus herhalen dat de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki bedoeld waren om een eind aan de oorlog te maken. Deze bommen dienden vooral als signaal richting Rusland en om wereldwijd de militaire macht van de VS te etaleren. Dat de bommen afgeworpen konden worden op een niet Westerse bevolking en op een buiten het Europese continent gelegen land, was mooi meegenomen.
    De hypocrisie van de Westerse wereld blijkt voorts uit het feit dat niemand zich druk maakt over de 400 atoombommen die Israel bezit, maar alle landen zich buitelend over elkaar druk maken over de MOGELIJKHEID van het door Iran in een verre toekomst ontwikkelen van een atoombom. Voor mij is een man als Netanyahoo nog gevaarlijker dan de nog steeds in de middeleeuwen levende, maar machteloze Iraanse ayatollahs.
    Het wordt tijd dat het bezit van atoombommen volledig in de ban wordt gedaan .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *