Amigoe | Uitslaande brand in oven legt bakkerij stil

door Favell Maduro

bakkerij de zon

Uitslaande brand in oven legt bakkerij stil | Foto Edsel Sambo

WILLEMSTAD — Een oven van bakkerij De Zon in Rooi Santu is vanochtend rond acht uur in brand gevlogen. Onverwacht sloegen de vlammen eruit. Een deel van het dak is weggevaagd. Over de oorzaak van de brand tast eigenaar Karel Veltink in het duister.

De vitrines en rekken waren nog gevuld met vers brood, pastechi’s en andere lekkernijen. De verkopers en klanten stonden al in de winkel. Een medewerker was in een andere ruimte de taarten en ander banket aan het klaarmaken. Plotseling zagen ze het allemaal. De vlammen uit één van de ovens in de keuken.

Het vuur was toen al zo hevig dat zelf blussen geen zin meer had. Het was voor hen al snel duidelijk dat dit aan de brandweer overgelaten moest worden. De verkoopster riep iedereen nog op om het pand te verlaten. De brandweer die even later arriveerde, kon alleen voorkomen dat de vlammenzee naar de andere gedeeltes van het pand zou overslaan.

bakkerij de zon-brand

De ravage in de keuken van de bakkerij was groot.

Even later, toen de brandweerlieden nog in en uit de keuken liepen om hier en daar nog na te blussen, kwamen steeds meer klanten kijken wat er precies was gebeurd. De zwart geblakerde ruimte was nog gevuld met brood dat vandaag verkocht moest worden. Van de rekken droop bluswater langs de broden. Van het plafond boven de ovens was nog maar weinig over. Alleen wat verkoolde houten latten en loshangende aluminiumbuizen.

Eigenaar Karel Veltink en de andere medewerkers stonden beduusd naar de ravage in de keuken te kijken. “Dit is me in de achttien jaar dat ik hier ben nog niet overkomen.” Over een mogelijke oorzaak trekt Veltink zijn schouders omhoog en verwijst naar de brandweer. Een brandweerman weet het ook niet. Hij zei de boel brandend te hebben aangetroffen en hun taak is dan om het vuur te doven. Hij verwijst op zijn beurt door naar de technische recherche, die rapport moet opmaken.

Een medewerker weet nog te vertellen dat er een monteur de hele week bezig is geweest met de oven. Een van de ovens moet met de hand worden uitgezet terwijl de ander automatisch uitgaat als die een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Welke van de twee de brand heeft veroorzaakt weet de medewerker niet. De verkoopster weet het ook niet. Vanuit de winkel zag ze opeens grote vlammen in de keuken. Eigenaar Veltink meldt even later dat de monteur met andere zaken bezig is geweest en niet met de oven. De verzekeringsmaatschappij is nu aan zet.


Oorzaa
k

Leverancier van bakkerijmateriaal Martien Driessen geeft aan dat er afgelopen week drie monteurs bij De Zon zijn geweest. Een van hen is van Caribbean Bakery Supplies. Regelmatig gaan monteurs van hen langs voor onderhoudswerkzaamheden. In de bakkerij zijn ook verschillende ovens. Maar een monteur ziet ook niet alles. Als een oven tegen het plafond is geplaatst gaat een monteur niet tussen het plafond kijken of alles daar goed zit.

Zelf heeft Driessen twintig jaar terug een brand in een bakkerij van dichtbij meegemaakt. Die brand werd veroorzaakt door olie. Inmiddels zijn er veel verbeteringen doorgevoerd. Zeker wat betreft isolatie. Zo hebben ovens tegenwoordig dubbele wanden.

Een mogelijke veroorzaker van brand in een bakkerij noemt Driessen stof. Er wordt gewerkt met temperaturen van 280 graden Celsius. Als een afvoerpijp niet goed functioneert kan de hitte niet bij de oven weg. En dan kan stof op de oven gevaar opleveren.

Kortsluiting is ook een van de mogelijke veroorzakers, zegt zowel Martien Driessen als Keighley Hooker. De laatste is vertegenwoordiger van de Vereniging van Bakkers. Hooker: “De machines werken met rubber onderdelen. Stel dat zo’n rubber onderdeel brand vat in een motor, dan kan dat snel overslaan.”

Hooker wijst ook naar het feit dat soms pannen in de ovens kunnen smelten. Olie die dan in die pannen zit kan gaan lekken. Vooral bij aluminium pannen kan dat voorkomen. “Daar, onderin, begint ook meestal een brand in een oven”, zegt Martien Driessen.

Hooker ziet echter niet direct gevaar voor brand bij andere bakkerijen. Regelmatig komen veiligheidsinspecteurs van de overheid langs om te inspecteren. Dat neemt niet weg dat er toch vaak branden in de ovens ontstaan. “Je moet maar een thermostaat hebben die kapot is. Dan stijgt de temperatuur tot ongekende hoogte. Met alle gevolgen van dien.”

Na het zien van de foto’s van de geblakerde keuken zegt Martien Driessen. “ Wat opvalt is dat de ovens zelf geen teken van brand vertonen.” Driessen denkt dat de brand boven de ovens in het plafond is begonnen. Overigens zegt hij dat er geen reden tot paniek is. Het gebeurt maar zelden dat er brand uitbreekt in bakkerijen vanwege de regelmatige inspecties en vergevorderde veiligheidsnormen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *