Amigoe | Uitvoering 80/20-regeling valt onder inspectie Soaw

Uitvoering 80/20-regeling valt onder inspectie Soaw

Uitvoering 80/20-regeling valt onder inspectie Soaw

WILLEMSTAD — De uitvoering van de ontwerp-Landsverordening 80/20-regeling zal, mocht deze door de gouverneur ondertekend worden, vallen onder de inspectiewerkzaamheden die reeds door het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) worden gedaan.

Dat laat de Soaw-minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) desgevraagd aan de Amigoe weten.

De 80/20-regeling stelt dat 80 procent van de werknemers in een bedrijf van lokale komaf moet zijn. Tot ‘lokaal’ worden niet alleen personen met een Nederlandse nationaliteit geboren op Curaçao gerekend. Ook personen die minimaal vijf jaar lang ononderbroken op Curaçao hebben gewoond met de benodigde vergunningen en indien voldoende ingeburgerd, worden tot lokale arbeiders gerekend.

Handhaving

“De handhaving van de 80/20-regeling zal gebeuren op dezelfde manier waarop het Soaw-ministerie dat nu met andere wetten doet, het wordt gewoon een toevoeging aan de inspectiewerkzaamheden van de ambtenaren. Wij hebben geen specifiek schema dat we gebruiken bij het controleren van bedrijven. Het gaat willekeurig. De ene keer gaan de ambtenaren een horecabedrijf binnen, de andere keer een ander soort bedrijf. Natuurlijk gaan we soms ook af op wat ons ter ore komt”, aldus de minister. Ze voegt daaraan toe dat er momenteel veel inspecties worden gedaan. “Dat was een van mijn doelen toen ik als minister ben aangetreden: de inspectie-afdeling versterken.”

Nulmeting

Larmonie-Cecilia stelt dat indien de 80/20-regeling van kracht wordt, de ambtenaren bij de eerste inspectie van een bedrijf een soort nulmeting zullen doen van het percentage lokale en niet-lokale werknemers. “Stel dat een bedrijf niet voldoet aan de 80/20-regeling, dan zullen wij de werkgever niet gebieden om werknemers te ontslaan. We willen niet dat mensen hun baan verliezen. Wel zullen we de werkgever vanaf dat moment geen vergunning meer verlenen voor een niet-lokale werknemer, want hij moet juist meer lokale werknemers aannemen. Natuurlijk zijn er voor enkele functies uitzonderingen”, aldus de minister.

De wet is door de Staten en de Raad van Ministers aangenomen, en ligt nu bij de gouverneur om ondertekend te worden. De politieke partij Pueblo Soberano (PS) gelooft heilig in de wet, maar is er ook veel kritiek op geweest, onder andere omdat deze inbreuk zou maken op het gelijkheidsbeginsel en omdat er al andere wetten zouden zijn die als doel het beschermen van de arbeidsmarkt hebben.

Geen termijn

Er is geen termijn waaraan de gouverneur moet voldoen om de wet te ondertekenen, stelt Larmonie-Cecilia desgevraagd aan deze krant. De minister gaat vandaag op dienstreis en de gouverneur gaat met vakantie. “De wet hoeft niet binnen twee, drie dagen ondertekend te worden”, aldus de minister.

Bron: Amigoe

9 Reacties op “Amigoe | Uitvoering 80/20-regeling valt onder inspectie Soaw

 1. Vervelend

  Voldoende ingeburgerd = IQ van 80, hahaha? Curacao verdomt!

 2. M.a.w. het gaat een zooitje worden.

 3. Joep Meloen

  Er is geen termijn waarin de Gouverneur MOET voldoen ????
  De gouverneur MOET helemaal niets !
  Wanneer een wet tegenstrijdig is met de grondwet dan MOET zij helemaal niets tekenen. Dat een stel nietsnutten dit soort onzin verzinnen hoeft niet in te houden dat de gouverneur hier in mee moet gaan. Zou ze dat doen dan zou ze terplekke haar baan verliezen. Hoop dat ze dat zelf ook snapt.

 4. egge egge

  Hetzelfde probeert de Nederlandse regering met het afdwingen van een bepaalde hoeveelheid Vrouwelijke arbeids plaatsen-ook pure discriminatie.

 5. egge egge

  deze zogenaamde wet heeft totaal geen bestaansrecht het discrimineerd.

 6. Wat gaat de minister doen zodat de 80 procent ook genoeg kwaliteiten en vooral gemotiveerd is om te werken?

 7. jammer, maar de PNP is vanaf nu 1 stem kwijt…

 8. Hoe je het ook wendt of keert, het blijft een brutaal staaltje van discriminatie , uitgevoerd door de regering van een autonoom land. Het gaat niet om de mensen die nu werk hebben en waarvoor wellicht geen vergunning meer wordt afgegeven. Het gaat om de mensen die door deze regeling worden gedwongen die baan te nemen, waar ze eigenlijk niets voor voelen. Klanten merken dat, werkgevers merken dat en de dwangarbeider zelf gaat bewust in de touwen hangen. Het zal een weinig productieve maatregel blijken te zijn, althans als je niet een controlerend ambtenaar bent die ondernemers het leven zuur moet maken met deze wet in de hand. Hoogste tijd voor verkiezingen, zodat deze kronkels recht kunnen worden gezet.

 9. een trieste zaak deze verplichting van 80-20% regeling.Helemaal de regeling voldoende ingeburgerd zijn, wat zijn de maatstaven.
  welke richtlijnen, wie beoordeeld dat.
  Natuurlijk gaan werkgever mensen ontslaan, liever 1 of 2 personen afvloeien dan 4 raddraaiers erbij.
  En zoals ik al stelde voor diverse functies zijn er uitzonderingen, dit zegt de minister zelf. Welke functies zijn dat is dat bij de ISLA,een Mongoolse kok die uitsluitend mongools kookt,de Japanse tuinman die alleen Japanse thee tuinen aanlegt .. De piloten van inselair, etc.
  Gelukkig de wet zal verdwijnen als er verkiezingen zijn geweest of zo zijn aangepast dat het een roemloze dood krijgt , net zoals de PS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *