Amigoe | Uniqa operationeel verlies van 157 miljoen sinds oprichting

Leonora (PS): Cijfers De Geus overtuigen niet

Uniqa operationeel verlies van 157 miljoen sinds oprichting

UTS CEO Paul de Geus: Uniqa operationeel verlies van 157 miljoen sinds oprichting

WILLEMSTAD — Sinds de oprichting in 2007 tot en met vorig jaar heeft het dochterbedrijf van UTS in Suriname, Uniqa, een operationeel verlies geleden van 157 miljoen gulden. Dit heeft UTS-directeur Paul de Geus gisteren verklaard tijdens een persconferentie van zijn bedrijf. Hij concludeerde dan ook dat de investering in Suriname niet goed heeft uitgepakt.

Maar volgens de UTS-directeur moeten de verliezen van Uniqa in de juiste context worden gezien. Van het eerder genoemde bedrag van 157 miljoen gulden, zijn er veel kosten die als inkomsten naar UTS terugvloeien. Het gaat hierbij om betalingen voor diensten die van UTS worden ingekocht en waarvoor betaald moet worden, rente op een lening die Uniqa bij UTS heeft lopen en belastingafdrachten.

Hierdoor blijft er van het operationeel verlies een effectief verliesbedrag over van 59 miljoen gulden, zo rekende De Geus voor.

De directeur legde gisteren uit dat het bedrag van 59 miljoen slechts 1,7 procent bedraagt van de totale inkomsten die UTS in de periode van 2006 tot 2014 heeft gegenereerd. In deze periode kreeg het bedrijf 3,487 miljard binnen als inkomsten.

Verder bedroeg de initiële investering van UTS in Uniqa in 2007 41,4 miljoen gulden. In 2014 zou deze investering in onroerende goederen maar 5,2 miljoen gulden waard zijn.

Op dit moment is UTS bezig met de afronding van de verkoop van haar Surinaamse dochteronderneming. Er is overeenstemming bereikt met een koper voor een bedrag van 5 miljoen dollar, zo’n 9,2 miljoen gulden. De beide partijen hebben afspraken gemaakt over de betaling en afronding van de verkoop.

Maar gisteren bevestigde De Geus dat de koper het afgesproken bedrag nog niet heeft overgemaakt. Dit zou te maken hebben met problemen om het bedrag uit Suriname en naar Curaçao te versturen.

Uniqa is nooit winstgevend geweest. Maar volgens De Geus heeft dit veel te maken met negatieve berichtgeving in de lokale pers die tot in Suriname terug te horen en te lezen zijn. Eind 2009 kreeg het bedrijf te maken met een stijging van het aantal klanten, maar dit werd tenietgedaan door opmerkingen vanuit Curaçao dat Uniqa verkocht moest worden.

“Als telecombedrijf hecht je veel waarde aan je imago. Als er contant negatieve berichten verschijnen, dan zorgt dit ervoor dat er minder vertrouwen in je product en diensten komt. Daar heeft Uniqa mee te kampen gehad”, aldus De Geus.

Leonora

PS-Statenlid Sherwin Leonora had voor de persconferentie al zijn vraagtekens over het bij UTS gevoerde beleid. In een reactie vanochtend gaf hij aan dat de cijfers die gisteren door de UTS-directeur werden gepresenteerd juist voor nog meer vragen hebben gezorgd.

“Hij wil doen voorkomen dat het wel meevalt met de verliezen van Uniqa. Er is 157 miljoen operationeel verlies geleden, maar slechts 59 miljoen hiervan effectief. Dit houdt dus in dat UTS in al die jaren 100 miljoen in Uniqa heeft gestoken. Maar verder vind ik het ook vreemd dat met de beschuldigende vinger naar de politiek en de media wordt gewezen over de slechte cijfers van Uniqa. In zes jaar heeft het bedrijf aldaar zes directeuren gehad. Vind je het vreemd dat je dat er geen vertrouwen in het bedrijf is?”

Leonora vindt het ook opmerkelijk dat na een verlies van 29 miljoen in 2013, UTS vorig jaar 25,3 miljoen gulden winst heeft gemaakt. “Ik vertrouw dit niet. Volgens mij is dit gegoochel met cijfers. Het roept alleen maar meer vragen op. Dit onderzoek van de Algemene Rekenkamer Curaçao moet er komen.”

Bron: Amigoe
Dossier: Gokken – casino’s & loterijen (FWNK, GCB & illegale loterijen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *