Amigoe | Vader ‘Nini’ Fonseca opgepakt

Drugsdealer en Maximus verdachte Burney Nini Fonseca | Persbureau Curacao

Drugsdealer en Maximus verdachte Burney Nini Fonseca | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD — Agenten van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) hebben vanochtend vroeg een inval gedaan in de woning van Maximus-verdachte Burney ‘Nini’ Fonseca aan de Kaya Chi ku Cha in Koraal Specht.

Tijdens het onderzoek werd zijn vader Stanley (70) aangehouden in verband met de zaak Rizinia. Zoals bekend was Nini hoofdverdachte in deze witwas-drugszaak en werd hij in oktober vorig jaar veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf hiervoor.

Het team bestaande uit agenten uit Nederland, St. Maarten, Aruba en Curaçao deed eerder al huiszoeking in deze woning, waar toen enkele documenten in beslag zijn genomen voor nader onderzoek. Ook de mannen Charles ‘Brons’ Desir (afkomstig uit Haïti) en Churandy Cijntje zijn betrokken in deze zaak. Zij kregen respectievelijk twaalf maanden en dertig maanden cel opgelegd. Desir voor drugstransport in augustus 2013 en Cijntje voor het witwassen van in totaal ruim 98.000 gulden tussen 2010 en 2015 en voor drugstransporten naar Nederland in 2013 en 2015.

In deze zaak hebben de veroordeelde mannen een moeder en haar dochter, namelijk Monica en Veronica B., gebruikt voor de drugstransporten. Monica zou een relatie hebben gehad met de veroordeelde moordenaar van Statenlid Helmin Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas. Veronica had verkering met wijlen Raúl ‘Bolle’ Martinez, die voor de moord op Wiels een van de vluchtauto’s (mokkakleurige Kia Picanto) had gehuurd en bestuurd. Zijn levenloze lichaam werd later verminkt gevonden bij de vlakte van San Pedro.

Wat de rol was van de vader van Nini in deze zaak was, moet nog blijken. Nini’s advocaat Marije Vaders was vanochtend bezig met voorbereidingen van de zaak tegen de vader.

Medeplegers

Eerder werd ook de woning van een familielid van Cijntje, na de veroordeling van de drie mannen binnengetreden voor onderzoek en zijn diverse documenten en ook een motorfiets in beslag genomen. Ze is volgens het OM geen verdachte in deze zaak.

De zaak Rizinia is een voortvloeisel van de onderzoeken Magnus en Maximus. Gedurende de onderzoeken naar de feitelijke plegers van de moord op Wiels – de zaak Magnus – en de intellectuele daders daarachter – de zaak Maximus – werd via telefoontaps toevallig een handel in verdovende middelen ontdekt. In het daaropvolgende onderzoek werden op 19 mei vorig jaar in de woning van medeverdachte Danilo ‘Turbo’ H. staven drugs aangetroffen die pasten in de stangen van reiskoffers. Hij verklaarde dat de partij drugs van Fonseca was. Zoals bekend was Fonseca ook bij de moord op parlementariër Helmin Wiels in mei 2013 betrokken, als de schakel tussen de intellectuele en de uitvoerende daders achter deze moord.

Fonseca bleek later ook betrokken bij de drugshandel en is door de rechter veroordeeld voor het meermaals uitvoeren en aanwezig hebben van cocaïne en (gewoonte)witwassen. Volgens de rechter was de rol van Fonseca cruciaal in de drugshandel en heeft hij zich gedurende een periode van ruim vijf jaar herhaaldelijk schuldig gemaakt aan het witwassen van gelden. De rechter heeft hierbij rekening gehouden met de getuigenverklaringen van onder anderen H., Veronica ‘Chullie’ B. en haar moeder Monica B.

De man H. staat op 26 februari aanstaande terecht. Zijn zaak werd eerder aangehouden om zijn advocaat, Alicia Blonk, de kans te geven zich voor te bereiden op de verdediging. Volgens H. moest hij de in zijn woning gevonden drugs voor Fonseca bewaren en had Fonseca zowel de kofferonderdelen als de drugs naar zijn woning gebracht.

Verder heeft H. in de periode van 26 april 2010 tot 15 november 2011, onder meer twaalf money transfers van 22.794,74 gulden via Western Union hier ontvangen. In de periode van 15 november 2011 tot en met 15 mei vorig jaar heeft hij onder meer drie money transfers van 4901,98 gulden op dezelfde manier ontvangen. De bedragen zijn vanuit Nederland verzonden.

Enkele getuigen verklaarden dat zij voor H. geld moesten overmaken en dat het geld voor Nini was. Of ook H. zich schuldig heeft gemaakt aan gewoonte witwassen, zal de rechter later beslissen.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *