30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vakbond: ‘Overheid moet verantwoordelijkheid nemen voor BOO en onderhoud raffinaderij’

HomeMediaAmigoe | Vakbond: ‘Overheid moet verantwoordelijkheid nemen voor BOO en onderhoud raffinaderij’
Henri Emerenciana (l, Apri) van Apri met Angelo Meyer (r, PWFC) | Foto Edsel Sambo
Vakbondsleiders Henri Emerenciana (links, Apri) van Apri met Angelo Meyer (rechts, PWFC) | Foto Edsel Sambo

WILLEMSTAD — De beslagen en derdenbeslagen ten laste van de Isla-raffinaderij maken onder de werknemers en oud-werknemers van de raffinaderij tal van emoties los, uiteenlopend van boosheid tot teleurstelling, maar bezorgdheid voert de boventoon.

De Isla-werknemers vrezen dat de onderhandelingen van de overheid met PdVSA, voor schonere productie door een overstap op gas, afgebroken worden. Er heerst ook zorg dat PdVSA besluit haar complete operationele activiteiten op het eiland te staken, en daarmee voor baanverlies.

“Wij maken ons grote zorgen omdat de raffinaderij nu al niet op volle toeren draait, slechts op 50 procent van haar capaciteit, en op dit moment dus niet kostendekkend is. Zo lag de raffinaderij in 2011 merendeels plat, wat al een grote verliespost was voor PdVSA”, zegt PWFC-vakbondsleider Angelo Meyer, die eergisteren ook sprak tijdens het Isla-protest op het Wilhelminaplein. “Wat niet wordt genoemd door de pressiegroepen is dat de raffinaderij al heel veel heeft gedaan om schoner te produceren. De opstart vindt plaats op zware olie, waarop in vele gevallen nu ook snel op gas wordt overgeschakeld. Door ‘unplanned-shutdowns’, die door de BOO-energiecentrale veroorzaakt worden, moeten de overtollige gassen verbrand – gefakkeld – worden, dit om explosiegevaar te voorkomen.”

De raffinaderij is afhankelijk van de BOO-energiecentrale voor de levering van stoom, stroom en water. De BOO wordt door Curaçao Refinery Utility (CRU) geëxploiteerd namens overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK). Meyer: “De BOO is van de overheid en de overheid is ook nog eens contractueel gebonden om bijvoorbeeld onderhoud te plegen aan de installaties van de raffinaderij en daarin te investeren, wat niet gebeurt. PdVSA huurt de installaties, dus de overheid heeft als verhuurder ook verplichtingen. PdVSA stelt zich al flexibel op tegenover de overheid, aangezien er geen investeringen in de installaties zijn gedaan. Ook is er een clausule in het contract met PdVSA dat zij zich gewoon terug kunnen trekken. Dus de mensen moeten goed beseffen wat er hier op het spel staat.”


‘Groene aanslag van BOO

“De groene aanslag waar iedereen over praat, is ook nog eens afkomstig van de BOO-energiecentrale”, stelt Meyer. “Deze aanslag is gekomen sinds de BOO begin 2000 werd gebouwd, dus de overheid heeft hier ook een plicht in.” Uit een rapport van DCMR Milieudienst Rijnmond uit 2004 bleek dat door een ontwerpfout van de BOO-energiecentrale de uitlaattemperatuur van de rookgassen te laag is, waardoor er condensatie van zwavelverbindingen met daarin vanadium- en nikkelverbindingen optrad en groene neerslag werd gevormd.

Tijdens de zitting van het kort geding bracht de raadsman van het Land, Sigmar Camelia, zijn pleitnota in. De overheid heeft zich achter de Isla geschaard. In de pleitnota staat: “De kans is reëel dat Refineria Curazao bv de opdracht krijgt om de raffinageactiviteiten tijdelijk of permanent stop te zetten, waarbij er ook risico is dat de aardolieleverantie aan de lokale raffinaderij wordt stopgezet.

Het ‘Lease Agreement’ tussen overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) en Petroleos de Venezuela S.A. (PdVSA) biedt ook de mogelijkheid aan PdVSA om de overeenkomst te beëindigen. Ook het ‘Agreement between the Netherlands Antilles, the island of Curaçao and PdVSA’ biedt mogelijkheden dat bepaalde ‘environmental (milieu-) claims’ door PdVSA worden afgewenteld op het Land”, aldus Camelia, die er ook op wijst dat het Land zorg dient te dragen voor de bestaanszekerheid en het welzijn van de bevolking.

Meyer: “Natuurlijk vinden wij – de vakbond en de Isla-werknemers – een schonere productie met verbranding van gas en minder vervuiling heel belangrijk. Dus nogmaals, de gevoerde onderhandelingen door het multidisciplinair team lopen goed, waarom niet nog even geduld opbrengen?”

De PWFC-vakbondsleider spreekt tevens zijn zorg uit over mogelijke beslagen met betrekking tot de zwaveldioxide-uitstoot over het jaar 2014: “Stel de Isla moet nu 75 miljoen gulden dwangsom aan de milieustichtingen betalen, en daar komt dan bijvoorbeeld nog een keer dat bedrag bovenop, dan zitten we op 150 miljoen gulden. Dan is het toch niet meer reëel.”

De PWFC-vakbondsleider wijst er tevens op dat bij een eventuele leveringstop van brandstof ‘alles plat komt te liggen’. “Denk bijvoorbeeld alleen al aan de haven, dan hebben de KTK-sleepboten geen brandstof, kunnen de vrachtschepen niet naar binnen worden gesleept, krijgen de voedselleveranciers geen goederen en noem maar op.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Pffff. Frapant. Dit zegt toch weer genoeg over wat een waardeloos contract dit eigenlijk is. PDVSA hoeft niets te doen, alleen maar enorme winsten cashen. Geen investerings- of onderhoudsverplichting die voldoen aan internationale milieueisen? Nee Curaçao moet voor alles opdraaien. Er is geen plan B mocht de hele zooi in de soep draaien of wanneer dit bedrijf zou vertrekken. M.a.w. er is geen leven meer na PDVSA? Ongelooflijk voor een land dat zich voortdurend op de borst slaat “nos mes por” en autonoom wil zijn.

  2. die vakbondsleiders zijn een groot gevaar voor Curacao.
    ze kunnen die dombo”s ophitsen waar en wanneer ze maar willen.
    deze mensen zijn tuig!!!!
    waarschijnlijk worden ze betaald door de Isla….
    En inderdaad alle eilanden zonder raffinaderijen hebben ook brandstof.
    dus laat de overheid maar eens actie ondernemen en contacten leggen met andere leveranciers.
    in plaat van zich te laten chanteren door deze kanker fabriek!!

  3. Wat een paniekzaaiers. Alle andere eilanden die geen raffinaderij hebben (bijna allemaal dus) worden normaal bevoorraad met olie en benzine.Dat is gewoon te koop op de markt. Heeft iemand er wat van gemerkt dat de Isla al 6 maanden op halve kracht draait? nee toch. De regering van Curacao moet maatregelen treffen voor het geval dat… Als dat niet gebeurd ben je onverantwoordelijk bezig. Deze beslaglegging komt niet als donderslag bij heldere hemel. Dat proces is al 10 jaar aan de gang. Niet alleen de Isla vervuilt, maar ook de beleidsmakers op hun handen blijven zitten en de boel maar de boel laten zijn schuldig als het fout gaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties